Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
Porównaj zasady działania układu nerwowego i hormonalnego. praca Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: marcysia 21.4.2010 (14:39) |
PILNE Z BIOLI!!! 1.podaj 4 cechy racjonalnego odżywiania. 2.Naczym polega Przedmiot: Biologia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: wojtowicz1 23.10.2010 (21:49) |
1.W organizmie zdrowego człowieka najwyższe stężenie glukozy występuje we Przedmiot: Biologia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: pawexjon 14.11.2010 (20:32) |
zasady zdrowego odzywiana- diety Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: magdalen1 19.11.2010 (14:44) |
NA JUTRO TO WAŻNE proszę o pomoc będę wdzięczna Jakie są zasady Przedmiot: Biologia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: Gosiaczek5222 25.11.2010 (14:03) |
Podobne materiały
Przydatność 55% Zasady racjonalnego żywienia
W XXI w najczęściej spotykanymi chorobami w wyniku nieprawidłowego odżywiania są anoreksja i bulimia.Przyczyn zachorowań na anoreksję i bulimię jest wiele. Najczęściej mówi się o presji otocznia, które lansuje ideał szczupłej, wręcz chudej kobiety. Mogą to być także własne głęboko ukryte problemy, z którymi nie potrafimy sobie poradzić, np. kłopoty w rodzinie, szkole,...
Przydatność 60% Zasady racjonalnego odżywiania
Jedzenie jest częścią naszego życia, w związku z tym powinno dostarczać nie tylko podstawowych składników odżywczych, ale i przyjemności. Również stan naszego zdrowia uzależniony jest od stanu żywienia. Wybór właściwych produktów w naszej codziennej diecie ma ogromne znaczenie dla zapewnienia zdrowia, energii życiowej i dobrego funkcjonowania. Jak racjonalnie komponować...
Przydatność 65% Zasady zdrowego odżywiania
Stan naszego zdrowia uzależniony jest od stanu żywienia. Gdybyśmy zwrócili uwagę na to, co jemy, to w naszych warunkach, tych teraźniejszych, nawet najgorszych - i ekonomicznie, i psychicznie - moglibyśmy żyć 120 lat, bo takie są nasze uwarunkowania genetyczne. Przez miliony lat człowiek tak dobierał pożywienie, by było w nim wszystko, co jest potrzebne do wzrostu organizmu i jego...
Przydatność 80% Zasady racjonalnego żywienia i piramida żywności
Zasady racjonalnego żywienia 10 zasad zdrowego odżywiania: 1. Spożywaj różnorodne pokarmy. 2. Posiłki opieraj o dużą ilość jedzenia bogatego w węglowodany. 3. Jedz dużo owoców i warzyw. 4. Utrzymuj prawidłową wagę ciała. 5. Jedz umiarkowane porcje - zredukuj, nie eliminuj jedzenia. 6. Spożywaj posiłki regularnie. 7. Pij dużą ilość płynów. 8. Uprawiaj...
Przydatność 75% Racjonalne zasady zdrowego stylu życia!
Już ponad 2500 lat temu zdawano sobie sprawę, że dbanie o właściwy skład i ilość pożywienia przyczynia się do zachowania zdrowia. Na przykład Hipokrates z wyspy Kos wiedział, że niektórym osobą cierpiącym na zaburzenia widzenia pomóc mogło spożywanie wątroby zwierząt domowych. Współcześni specjaliści w zakresie racjonalnego żywienia doskonale wiedzą, że...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
aniam 4.10.2010 (11:51)
1.Ograniczenie mleka krowiego - brak odpowiedniego enzymu (podpuszczka) do trawienia mleka, które jest produktem ciężkostrawnym. Ponadto mleko krowie jest alergizujące. Przyswajalność wapnia z mleka jest gorsza niż np. z warzyw lub orzechów.
2. Ograniczenie białej mąki. Jest pozbawiona witamin i soli mineralnych. W skład ziarna zbóż wchodzi skrobia i otoczka, która jest usuwana w przypadku białej mąki. Witaminy i sole mineralne znajdujące się w otoczce umożliwiają rozkład i przyswojenie przez nas skrobi. Tak więc biała mąka i wyroby z niej otrzymywane (pieczywo białe, ciastka, herbatniki) są źródłem praktycznie tylko kalorii (cukrów).
3. Ograniczenie cukru - jest kompletnie pozbawiony witamin, soli mineralnych, hormonów roślinnych i fermentów. Czysty cukier spożywczy to sacharoza - źródło kalorii i wysokiego indeksu glikemicznego. Cukier w związku z dużym spożyciem jest jednym z głównych winowajców cukrzycy.
4. Ograniczenie soli - zmniejsza zagrożenie nadciśnieniem tętniczym. Ograniczać spożycie soli powinni w szczególności ludzie z nadciśnieniem oraz osoby z rodzin, w których występuje nadciśnienie. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 6g.
5. Picie płynów przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku - powoduje rozcieńczanie soków żołądkowych i powoduje zaburzenie procesów trawiennych.
6. Dokładne gryzienie i przeżuwanie spożywanego pokarmu - pierwsze trawienie odbywa się w jamie ustnej.
7. Unikanie nadmiernej ilości cholesterolu.
Tłuszcze zwierzęce podnoszą poziom cholesterolu w surowicy i zwiększają krzepliwość krwi. Produkty obfitujące w cholesterol również podnoszą stężenie cholesterolu. Oleje roślinne nie wykazują takiego działania.
9. Spożywanie produktów nieprzetworzonych zawierających naturalne witaminy, sole mineralne, błonnik, Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe - świeże i nieprzetworzone warzywa i owoce
10. Umiar w spożywaniu masła i margaryny.
11. Spożywanie 4-5 posiłków dziennie, bez "podjadania" między posiłkami.
12. Spożywanie ostatniego posiłku najpóźniej na 2 godziny przed pójściem spać.
13. Unikanie palenia papierosów i wdychania dymu papierosowego oraz unikanie nadmiernej ilości alkoholu.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie