Treść zadania
Autor: difx11 Dodano: 3.10.2010 (16:36)
Harcerze ugotowali 10 litrów grochówki. Zupa była bardzo gęsta, więc dodali jeszcze 3,4 litra wody. Każdy z harcerzy zjadł po 2 litra zupy. W garnku zostało jeszcze 3,8 litra grochówki. Ilu było harcerzy?
_
5
jak by co to jest dwie piąte te 2 myślnik i pięć.
Bardzo prosze o rozwiązanie
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
maryla345 3.10.2010 (16:42)
10+3,4=13,4 tyle było zupy
13,4-3,8=9,6
2/5 l=0,4
9,6:0,4-24
odp Było 24 harcerzyDodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
Matematyka. Zadania tekstowe-równania ;/ Bardzo proszę o pomoc :) Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: darka120 7.4.2010 (18:35) |
arbuz o kształcie bardzo zbliżonym do kuli ma średnicę 30 cm,a jego skórka Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: tablicamendelejewa 8.4.2010 (19:09) |
Nierówności.Bardzo proszę o pomoc :) Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: darka120 11.4.2010 (15:18) |
Proszę o wyliczenie tych zadań, byłabym bardzo wdzięczna... :) 1) Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: martyna58 14.4.2010 (10:21) |
Procenty w zadaniach tekstowych. Bardzo proszę o pomoc :)) Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: darka120 20.4.2010 (20:58) |
Podobne materiały
Przydatność 100% Harcerz służy ojczyźnie
Harcerz służy ojczyźnie i dla niej sumiennie spełnia swoje obowiązki. Powinien być on pożyteczny i pomagać innym ludziom, którzy tej pomocy potrzebują. Dla harcerza służenie ojczyźnie jest najważniejszą rzeczą. Uważa to jako główny cel życiowy. Harcerz służy ojczyźnie, bo ją kocha i oddał by za nią życie. Dla nich podczas II wojny światowej jak i teraz te słowa...
Przydatność 75% Zupa jako potrawa.Zastosowanie zup w gastronomii
1.Wywar-stanowi podstawę zup i sosów.Wywar powstaje na skutek dyfuzji i osmozy, składników odżywczych z warzyw,kości,grzybów i owoców.Wartość odżywcza wywaru zależy od doboru surowców,stopnia rozdrobnienia oraz sposobu i czasu gotowania. 2.Podział wywarów: a)wywar jarski (warzywny) b)kostno-jarski c)wywar z grzybów świeżych lub suszonych d)wywar z owoców świeżych lub...
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
0 0
Konto usunięte 3.10.2010 (16:40)
10 L+ 3,4 L = 13,4 L
13,4 L -3,8 = 9,6 L
2/5 = 0,4
9,6 : 0,4 = 24
Odp. Było 24 harcerzy.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie