Treść zadania
Autor: aniula1916 Dodano: 2.10.2010 (19:03)
Uczeń posłodził herbatę wsypując łyżeczkę cukru (5g) do filiżanki zawierającej 150 g płynu. Następnie dodał ponownie taką samą porcję cukru. Oblicz stężenie procentowe herbaty po dodaniu do niej jednej łyżeczki cukru moraz po dodaniu drugiej
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
rob 2.10.2010 (20:01)
ilość roztworu po dodaniu 1 łyżeczki cukru = 150g wody +5g cukru=155g
stężenie % to ilość substancji zawarta w 100g roztworu, a więc jeżeli
5 g cukru znajduje się w 155 g roztworu to
xg cukru znajdzie się w 100g roztworu
x= 5*100/155=3,23 g cukru
I roztwór ma stężenie 3,23%
ilość roztworu po dodaniu drugiej łyżeczki cukru = 155g (I roztworu)+5g cukru=160g roztworu
jeżeli
10 g cukru znajduje się w 160 g roztworu to
x g cukru znajduje się w 100 g roztworu
x=10*100/160=6,25 g cukru
II roztwór ma stężenie 6,25%Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
-
smirka 3.10.2010 (09:59)
C%=msx100%/mr
ms=5g
mr=5g+1505
mr=155g
C%=5gx100%/155g
C%=3,225%
stężenie po dosypaniu łyżeczki cukru
ms=5g+5g=10g
mr=10g+150g=160g
C%=10gx100%/160g
C%=6,25% i jest to stężenie po dosłodzeniuDodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
zadanie 1: Przygotowano nasycony roztwór cukru o temperaturze 50"C Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: Gruby13Gangsta 29.3.2010 (19:17) |
podaj sposób pozwalający odróżnić mąkę ziemniaczaną od cukru pudru bez Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: mmsia 8.6.2010 (20:11) |
Uczeń posłodził herbatę, wsypując łyżeczkę cukru (5g) do filiżanki zawierającej Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: idiotka089 15.6.2010 (18:55) |
Wypisz właściwości soli kuchenej cukru i wody ... Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: patka27 22.9.2010 (18:37) |
1. Uczeń wsypał dwie cukru do szklanki z herbatą i uzyskał 0,25 decymetrów Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: katti97 30.9.2010 (17:18) |
Podobne materiały
Przydatność 65% Rynek cukru
Praca w załączniku
0 odpowiada - 0 ogląda - 3 rozwiązań
0 0
magisterka 2.10.2010 (19:12)
mr=150g+5g=155g
ms=5g
Cp=5g/155g * 100%= 3,22% - po dodaniu jednej łyżeczki
mr=155g+5g=160g
ms=5g+5g=10g
Cp=10g/160g * 100%=6,25% - po dodaniu drugiej łyżeczki
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie