Treść zadania
Autor: k_majewska14 Dodano: 1.10.2010 (17:00)
harcerze ugotowali 10l grochówki. zupa była gesta wiec dodali jeszcze 3,4l wody. każdy z harcerzy zjadł dwie piąte l zupy. w garnku zostało jeszzce 3,8 l grochówki. ilu było harcerzy
powinno wyjść 24 harcerzy. prosze was bardzo o rozwiązanie
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
Puchatek 1.10.2010 (17:03)
To tak.
10l+3,4-3,8l=9,6l-ilość zupy jakiej zjedli(troche nie po polsku ale cóż :) )
9,6l:0,4l=24
Proszę bardzo :)Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
-
smirka 1.10.2010 (17:07)
2/5=4/10=0,4 litra
V całkowita=10l+ 3,4l=13,4l
Z --- ilość harcerzy
Zx0,4l= 13,4l-3,8l
Z0,4l=9,6l
Z=9,6l/0,4l
Z=24 tylu było harcerzyDodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
znajdz zaleznosc y do x: a)za 5 gałek lodów zaplacono 15 zł, wiec x gałek Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 3 rozwiązania | autor: malwinka3210 20.4.2010 (16:08) |
Błagam prosze jeszcze o obliczenia:) Polecenie:oblicz. Prosze bardzo prosze!!To Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: xoxListeKxox 9.9.2010 (21:30) |
jeszcze na dzis Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: uuuooouuu 12.9.2010 (20:14) |
Jeszcze jedno xdd Proszę bardzo ;dd Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: justyskaaa 15.9.2010 (14:51) |
zadania na jutro pilnie daje najjjjj.!!!!!!!!!!!!!!!!!!inne;) jeszcze pilniejsze Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 3 rozwiązania | autor: ladysh 19.9.2010 (21:28) |
Podobne materiały
Przydatność 100% Harcerz służy ojczyźnie
Harcerz służy ojczyźnie i dla niej sumiennie spełnia swoje obowiązki. Powinien być on pożyteczny i pomagać innym ludziom, którzy tej pomocy potrzebują. Dla harcerza służenie ojczyźnie jest najważniejszą rzeczą. Uważa to jako główny cel życiowy. Harcerz służy ojczyźnie, bo ją kocha i oddał by za nią życie. Dla nich podczas II wojny światowej jak i teraz te słowa...
Przydatność 75% Zupa jako potrawa.Zastosowanie zup w gastronomii
1.Wywar-stanowi podstawę zup i sosów.Wywar powstaje na skutek dyfuzji i osmozy, składników odżywczych z warzyw,kości,grzybów i owoców.Wartość odżywcza wywaru zależy od doboru surowców,stopnia rozdrobnienia oraz sposobu i czasu gotowania. 2.Podział wywarów: a)wywar jarski (warzywny) b)kostno-jarski c)wywar z grzybów świeżych lub suszonych d)wywar z owoców świeżych lub...
0 odpowiada - 0 ogląda - 3 rozwiązań
0 0
sonar 1.10.2010 (17:11)
Ilość zupy przed posiłkiem ;
10 l + 3,4 l = 13,4 l
Po posiłku zostało 3,8 l
Odejmę tę liczbę od początkowej ilości zupy - otrzymany wynik , to będzie ilość zupy zjedzonej przez harcerzy
13,4 l - 3,8 l = 9,6 l
Każdy harcerz zjadł 2/5 l zupy. Dzielę ilość zjedzonej zupy przez 2/5 - otrzymany wynik to będzie ilość harcerzy biorących udział w posiłku
2/5 l = 4/10 l = 0,4 l
9,6 l : 0,4 l = 24
Było 24 harcerzy.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie