Treść zadania
Autor: danielos1425 Dodano: 28.9.2010 (16:03)
jaka jest metoda rozdzielania mak z sola kuchenna, opilki zelaza z cukrem, woda z denaturatem ,maka z woda ,cukier z piaskiem, woda z benzyna
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
jak zbudowane jest mydło? i w jaki sposób usuwa bród ? Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: jola 31.3.2010 (17:29) |
Kto jest dobry z chemiii PLZ Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: teli94 13.4.2010 (21:27) |
chemia ... jest do .... pomocyyyyyyy Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: arleta965 5.5.2010 (16:23) |
Sposoby rozdzielania wody i substancji z nią zmieszanych Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 3 rozwiązania | autor: Paulina_a 6.5.2010 (20:50) |
naturalne srebro jest mieszaniną dwoch iziotopow z ktorych jeden zawiera 60 Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: xallx 9.5.2010 (12:29) |
Podobne materiały
Przydatność 100% Jestem cukrem
Ach co to za życie, być cukrem, w dodatku prostym cukrem. Żebym chociaż był dwucukrem, a tu żadnego skomplikowania. Aż się pisać nie chce. No ale jeżeli już tu jestem, to opisze wam to jakże niesłodkie życie cukra. Otóż nazywam się Jakub Glukoza i jestem jednym z najważniejszych i najnudniejszych cukrów świata. Powstałem w wyniku reakcji połączenia się dwutlenku...
Przydatność 60% Sól kuchenna
Sól kuchenna tzw. chlorek sodu ma wiele właściwości fizycznych i chemicznych . Ta substancja ma konsystencje proszku . Jej stan skupienia jest stały .Ma słony smak i jest biała .Sól jest bezwonna , lecz gdy się dostanie do nosa może go w małym stopniu podrażnić. Szybciej rozpuszcza się w wyższej temperaturze . Temperatura topnienia soli kuchennej wynosi 801oC , a wrzenia...
Przydatność 70% Sól kuchenna
Sól kuchenna Sól kuchenna jest minerałem składającym się z sodu i chloru. Sód jest bardzo ważnym składnikiem pożywienia. Odgrywa dużą rolę w regulowaniu gospodarki wodnej i kwasowo-zasadowej organizmu. Jest odpowiedzialny za utrzymywanie właściwej objętości i ciśnienia krwi, a także za transport aminokwasów, cukrów i wielu witamin w tkankach. Naszemu organizmowi do...
Przydatność 55% Woda.
Niemal trzy czwarte powierzchni ziemi pokrywa woda, są miejsca w oceanach, gdzie jej głębokość osiąga kilka kilometrów. Zamarznięta woda tworzy pokrywy lodowe na biegunach północnym i południowym, a najwyższe łańcuchy górskie przez cały rok pokryte są śniegami. Ciężkie chmury złożone z pary wodnej przynoszą nam opady, a tam gdzie padają deszcze i płyną rzeki, rozkwita...
Przydatność 50% Woda
Zasiedlenie lądu przez rośliny i zwierzęta łączy się ściśle z gospodarzeniem wodą przez poszczególnych osobników. Skomplikowane systemy oszczędnego gospodarowania wodą wykształcają się bardzo powoli, dlatego pierwsze lądowe rośliny i zwierzęta nie mogą jeszcze żyć w suchych strefach (np. na pustyniach). Ich występowanie ogranicza się więc do brzegowych stref mórz,...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
ewka13 28.9.2010 (16:40)
1.mak z solą kuchenną-dodajemy wody,sól się rozpuści,odsączamy mak,odparowujemy wodę aby odzyskać sól
2.opiłki żelaza z cukrem-za pomocą magnesu wybieramy opiłki
3.woda z denaturatem-preprowadzamy destylację,denaturat oddestyluje jako pierwszy
4.woda z mąką-przez sączenie,mąka pozostanie na bibule-można wysuszyć
5.cukier z piaskiem-dodajemy wody,cukier się rozpuści,odsączamy piasek,z roztworu przez odparowanie odzyskujemy cukier
6.woda z benzyną-benzyna nie rozpuszcza się w wodzie i jest lżejsza więc będzie w górnej warstwie-można próbować zebrać ją przy pomocy pipetki
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie