Treść zadania
Autor: karolina123108 Dodano: 25.9.2010 (14:08)
Zad.1 Ile energii odda do otoczenia gorąca herbata w szklance ( objętość cieczy: 0,2 dm3, temperatura 90°C) pozostawiona w pokoju, w którym temperatura powietrza wynosi 20°C? Przyjmij, że ciepło właściwe herbaty jest równe ciepłu właściwemu wody.
Podajcie dane i obliczenia oraz co trzeba obliczyć.
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Rozwiązania
Podobne zadania
O CZYM MOWI ZASADA ZACHOWANIA ENERGII MECHANICZNEJ???na jutro Przedmiot: Fizyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: siwa94 28.4.2010 (13:31) |
Ile razy więcej energii zużyte się na stopnienie kawałka lodu w stałej Przedmiot: Fizyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: kama6666 28.4.2010 (19:39) |
Ile energii zużyto na ogrzanie wody o masie 2kg od temperatury 20 stopni C do Przedmiot: Fizyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: kama6666 28.4.2010 (21:38) |
energia.zasada zachowania energii mechanicznej Przedmiot: Fizyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: luiza3010 3.5.2010 (11:02) |
ile nalezy dostarczyc ciepła (energii) aby stopić w temperaturze topnienia Przedmiot: Fizyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: musia 10.5.2010 (20:40) |
Podobne materiały
Przydatność 70% Herbata.
Herbatą nazywamy młode liście i niedorozwinięte pączki liścio¬we krzewu herbacianego, z którego wywodzą się gatunki herbaty: chińska i assańska. Liście herbaty chińskiej (Thea sinensis) mają 5—6 cm długości i 2—3 cm szerokości, a herba¬ty, assańskiej (Thea assanica) 15—20 cm długości i ok. 6 cm szero¬kości. Ojczyzną herbaty są prawdopodobnie Chiny, gdzie...
Przydatność 65% Herbata
Herbata Droga herbaty Ludzie zaczęli delektować się herbatą 3 tys. lat temu w Chinach. Dziś pija się ją również z cytryną, mlekiem, przyprawami, a w Tybecie nawet z dodatkiem masła. Herbatę dla Europy odkryli w początkach XVII wieku holenderscy i portugalscy kupcy, prowadzący w tym czasie ożywiony handel na Dalekim Wschodzie. W ładowniach żaglowców wraz z innymi...
Przydatność 85% Referat: Kawa, Herbata, Kakao
Kawa Owa nazwa wywodzi się od znanego z uprawy kawy regionu Kaffa w Etiopii. Gdzie pierwotnie owoce kawowca spożywano gotując je z dodatkiem masła i soli. Jednak swoją drogę do sławy rozpoczęła dzięki kupcom arabskim którzy przywieźli ją do Jemenu około XIII a XIV w. Prawdopodobnie to właśnie tam opracowano metodę preparowania nasion przez prażenie i wytwarzanie z nich...
Przydatność 60% Analiza otoczenia marketingowego przedsiębiorstwa
Otoczenie marketingowe dzielimy na: • bliższe • dalsze (globalne) lub • podmiotowe • procesowe Otoczenie bliższe – ma charakter głównie podmiotowy. W jego skład wchodzą: • konsumenci (klienci) • konkurenci (czyli inne firmy oferujące te same produkty, bądź zaspokajające te same potrzeby) • instytucje i organizacje okołobiznesowe (banki, firmy...
Przydatność 50% Analiza otoczenia marketingowa przedsiębiorstwa
Otoczenie marketingowe dzielimy na: •bliższe •dalsze (globalne) lub •podmiotowe •procesowe Otoczenie bliższe – ma charakter głównie podmiotowy. W jego skład wchodzą: •konsumenci (klienci) •konkurenci (czyli inne firmy oferujące te same produkty, bądź zaspokajające te same potrzeby) •instytucje i organizacje okołobiznesowe (banki, firmy ubezpieczeniowe,...
0 odpowiada - 0 ogląda - 0 rozwiązań
Zgłoś nadużycie