Treść zadania
Autor: Zuz4 Dodano: 20.4.2010 (18:22)
Podaj przykłady produktów,których powinny unikać osoby zagrożone miażdżycą,
i.....
Napisz jaką rolę spełnia cholesterol w organizmie
Komentarze do zadania
-
GuuSkaa 28.5.2010 (19:06)
Mleko i jego przetwory np . Mleko w proszku, śmietanka 30%, ser Rokpol
Jaja np. Kurze całe, żółtko, proszek jajeczny
Mięso i przetwory mięsne np . Mózg wieprz., wątroba kurza, nerki wieprzowe, pasztet pieczony Tłuszcze rybie, głównie ryb morskich, olej lniany .
Tłuszcze np .Masło ekstra Olej krokoszowy, słonecznikowy, kukurydziany, z zarodków pszennych
produkty Strączkowe np .Soja, nasiona suche
Orzechy np .Orzechy włoskie, orzechy arachidowe, migdały, orzechy pistacjowe
Cholesterol to substancja produkowana przez wątrobę, spełnia rolę „zaprawy murarskiej” wypełniając powstałe szczeliny i ubytki w naczyniach krwionośnych, zapobiegając w ten sposób krwawieniom.
Bez cholesterolu organizm człowieka, w wyniku występowania w/w negatywnych czynników mógłby się wykrwawić. -
krejzolka123 21.4.2010 (18:42)
, hmm smalec < wszystko co zapala zgagę> czyli :
smalec ,
tytoń ,
tłuste rzeczy takie jak boczek fuU . blEe ,
, DROŻDZÓWKI pączki bułki słodkie itp ,
konserwy ,
sery .
chyba tylko tyle
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
Biologia-Znaczenie stawonogów. Pomóżcie proszę:( Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 4 rozwiązania | autor: gosiaczek14 28.3.2010 (22:18) |
Narkotyki. Potrzebne na jutro !! Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: Kaamiiilkaa 29.3.2010 (19:54) |
Biologia 3 gim. - EKOLOGIA Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: karcia1871 17.4.2010 (13:24) |
biologia - proszę o pomoc Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: jooanna_ 17.4.2010 (20:40) |
BIOLOGIA Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: wiola 18.4.2010 (16:08) |
Podobne materiały
Przydatność 75% Łańcuch pomocy
1. Ocena, zabezpieczenie miejsca wypadku • Rozpoznanie (co się wydarzyło i co może się jeszcze wydarzyć) • Jakie są zagrożenia ( dla ratującego, poszkodowanych i świadków zdarzenia) • Zabezpieczenie m-ca wypadku aby zapobiec kolejnym nieszczęśliwym zdarzeniom • Zebrać informacje od świadków 2. Ocena ilości i stanu poszkodowanych • Ilu jest poszkodowanych...
Przydatność 50% Stowarzyszenia Pomocy
Nazwa: stowarzyszenie Pomocy Nieletnim Narkomanom Siedziba: ul. Szpitalna 276 Piekary Śląskie Teren Działania: ogólnopolski Osoba reprezentująca: psycholog Karolina Nowak (dane fikcjne) Cele działania: -swiadczenie wszechstonnej pomocy młodzieży, która nie potrafi sobie poradzić z "używkami" -pokrywanie w miarę posiadanych środków kosztów leczenia i badać...
Przydatność 50% Biologia- odżywianie
Biologia- odżywianie Biologia / Biologia - prace przekrojowe / Biologia- odżywianie Odżywianie = samożywność (autotrofizm); cudzożywność (heterotrofizm) Przepływ energii w świecie: energia świetlna = (chlorofil)>e. Chemiczna- którą zwierzęta i ludzie wykorzystują jako zawartą w cukrach, tłuszczach i białkach występujących w tkankach roślin. Pokarm ?to...
Przydatność 55% Zagadnienia- biologia
Patogeny- czynniki wywołujące chorobę (ludzi, zwięrząt i roślin). Można je podzielić na: biologiczne; wirusy, bakterie, pierwotniaki,robaki, stawonogi i grzyby chemiczne; toksyczne związki chemiczne fizyczne; promieniowanie jonizujące Patogenność- zdolność drobnoustroju do wywoływania zmian chorobowych. Pamięć immunologiczna- zdolność limfocytów, ktore wcześniej...
Przydatność 60% Biologia - notatki
Biologia jest 31 punktów o różnych pytaniach 1. Wymień kości czaszki. Jaki typ połączenia kości tu występuje? Czaszka składa się z mózgoczaszki, która stanowi przede wszystkim ochronę mózgowia składa się z: - kości czołowej - kości skroniowych - kości ciemieniowych - kości potylicznej - kości klinowej - kości sitowej Twarzoczaszka, która chroni narządy...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
karolina94 20.4.2010 (18:36)
- tytoń
- smalec
- masło
- tłuste mięsa i wędliny
- żółtko jaja
- tłuste produkty cukiernicze (pączki, faworki)
- sery żółte i topione
- konserwy
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie