Treść zadania

KLEMBOSS

Moja mama ma nie długo urodziny. Chciałabym jej zrobić ciasto lub ciastka cokolwiek. Jeśli macie jakieś łatwe i proste przepisy będę wdzięczna.:))))

Pytanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsza odpowiedź

  • 0 0

    moje ulubione ; d

    ciasto z kawałkami jabłek

    potrzebne ci bedą
    * 5 jaj
    * 1 szklanka cukru
    * 25 dkg mąki pszennej
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub 1 łyżka budyniu śmietankowego
    * 1 cukier waniliowy
    * 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 5 jabłek (najlepiej odmiana "szara reneta")
    * cukier-puder do posypania
    PRZYGOTOWANIE:

    Białka jajek ubić na sztywno mikserem, następnie po woli dodawać żółtka, cukier i cukier waniliowy, a na końcu po woli sypać i mieszać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, mieszać to aż do otrzymania jednolitej masy. Na sam koniec jak ciasto jest już wyrobione, ostrugane i pokrojone na ósemki jabłka wsypać do ciasta i lekko wymieszać, a następnie wylać na formę. Piec w temperaturze 200 st. C około 40 min. Jak ciasto ostygnie obficie posypać ciasto cukrem - pudrem.

    mam nadzieje że ci sie spodoba i jak sie zdecydujesz to ze zasmakuje mi bardzo smakuje

    smacznego ; )

Odpowiedzi

  • Werandka1997

    Moje ciasto:
    pleśniak.

  • MortycjaxD

    hmm... babeczki sa w lewiatanie lub w lidlu...
    to jest bardzo proste...w srodku sa juz przygotowane wszystkie skladniki prawie...;) powodzenia zycze i najlepszego dla mamy ;]

  • krukara

    Polecam babeczki z płatkami czekoladowymi firmy : Dr. Oetker
    na opakowaniu jest cały przepis (krok po kroku) i nie jest zbyt drogie, więc same plusy ;)

Podobne pytania

ewelinka9087 Składnikami ciasta ptysiowego są? Przedmiot: Inne / Po szkole 2 odpowiedzi autor: ewelinka9087 18.11.2011 (23:10)

Podobne materiały

Przydatność 70% Produkcja ciasta kruchego

Ciasto kruche otrzymuje się z połączenia w jednorodną masę mąki, tłuszczu i cukru. Stosując tylko te surowce w proporcji wynoszącej odpowiednio 3:2:1 części wagowych można nie dodawać do ciasta chemicznych środków spulchniających. Do wytwarzania ciast kruchych, oprócz wymienionych surowców, można stosować również jaja, mleko, syrop ziemniaczany i chemiczne środki...

Przydatność 50% Ciasta zarabiane na stolnicy

1.Asortyment ciasta zarabianych na stolnicy: a)kluski krajane b)makarony c)łazanki d)zacierki e)pierogi 2.Surowce podstawowe: a)mąka pszenna oraz płyn (woda,mleko lub jaja);ciasta te można wyrabiać z dodatkiem wody gdyż duża ilość glutenu nadaje ciastu sprężystość i zapobiega rozgotowaniu 3.Asortyment potraw z ciasta wyrabianego na stolnicy: a)zacierka skubana...

Przydatność 85% Ciasta kruche i półkruche

1.Charakterystyka ciast kruchych-ciasta,które odznaczają się bardzo dużą kruchością,która zależy od zawartości tłuszczu.Zawartość tłuszczu w ciastach kruchych wynosi od 50-100% są to ciasta wysoko tłuszczowe. 2.Surowce podstawowe do produkcji ciast kruchych. a)mąka pszenna b)tłuszcz 50-100% c)jaja (same żółtka lub żółtka ugotowane ale przetarte przez sito)...

Przydatność 60% Maszyny wykorzystywane do obróbki ciasta

Sposród maszyn wykorzystywanych do obróbki ciasta możemy wyróżnic takie jak : dzielarka, miesiarka, piece termoolejowe, wydłuzarki, wagodzielarki, krajalnica. Dzielarka dzięki dwupasmowemu i grawitacyjnemu systemowi dzielenia wykorzystuje maksymalnie swoje możliwości. Dzielarka dokładnie porcjuje rozwałkowane ciasto na żądaną masę lub długość. System dzielenia ciasta daje...

Przydatność 55% Ciasta zarabiane w naczyniu-smażone

1.Ciasto naleśnikowe-charakteryzuje się dużą płynnością,może być przyrządzane bez piany (popularne) bądź z pianą (wykwintne).Stosunek składników takich jak mleko,woda wynosi 1:1.Jaja do ciasta dodaje się w całości lub oddzielnie żółtko i białka. 2.Zmiany fizykochemiczne. Podczas smażenia występuje silne parowanie wody i powiększanie pęcherzyków powietrza co...

0 odpowiada - 0 ogląda - 4 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji