Treść zadania
Autor: Roxi351 Dodano: 19.9.2010 (20:33)
cukry proste------- rola w organizmie---skutki niedoboru---skutki nadmiaru
wielocukry-----------rola w organizmie---skutki niedoboru---skutki nadmiaru
tłuszcze-----------rola w organizmie---skutki niedoboru---skutki nadmiaru
witaminy-----------rola w organizmie---skutki niedoboru---skutki nadmiaru
sole mineralne-----------rola w organizmie---skutki niedoboru---skutki nadmiaru
pliss ;)
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
Jaka jest rola krwinek czerwonych ? Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: quertt 14.4.2010 (17:30) |
Przyczyny i skutki trudnych sytuacji żywieniowych na świecie. Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 3 rozwiązania | autor: SweetPati 22.4.2010 (18:38) |
Wyjaśnij, dlaczego węzły chłonne znajdują się w całym organizmie. Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: chiquita197 25.4.2010 (18:13) |
Skutki wybuchu elektrowni jądrowej w Czarnobylu. Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: kwiat2010 29.4.2010 (18:36) |
mitoza w organizmie człowieka (3 przykłady) Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: a1s2i3a4 3.5.2010 (19:41) |
Podobne materiały
Przydatność 75% Rola wody w organizmie; skutki niedoboru i nadmiaru wody.
Woda stanowi 2/3 organizmu człowieka o jest głównym składnikiem płynów ciała, m. in. krwi i limfy. Płyny te zapewniają komórce właściwe funkcjonowanie. Tworzą dla komórki odpowiednie środowisko i umożliwiają komunikację. Woda nie jest substancją odżywczą, ale jest niezbędna dla organizmów żywych. Zawartość jej znacznie się zmienia, w zależności od...
Przydatność 60% Pierwiastki -rola, źródła, skutki niedoboru
WAPŃ -składnik tkanki kostnej -przewodnictwo nerwowe -kurczliwość mięśni poprzecznie prążkowanych -krzepnięcie krwi - utrzymanie równowagi elektrolitowej -wpływa na pracę serca -przeciwobrzękowy -przeciwzapalny -przeciwalergiczny -stymuluje mechanizmy obronne -mleko i jego przetwory -warzywa liściaste -suszone owoce -fasola -ryby morskie -krzywica (dzieci)...
Przydatność 80% Witaminy -rola, źródła, skutki niedoboru
WITAMINY (A,D,E,K,B1,PP,B2,B6,B11,B12,C) rola/źródła/niedobór WITAMINA A (retinol, beta-karoten) -współtworzenie rydopsyny (utrzymanie pobudliwości komórek zmysłowych siatkówki oka) -metabolizm białek -niezbędna do utrzymania w dobrym stanie rogówki oka, wszystkich błon śluzowych przewodu pokarmowego, przewodu moczowego, układu rozrodczego, skóry i płuc -wywiera...
Przydatność 50% Cukry proste
Cukry proste, jednocukry, monosacharydy ? cukry są to sacharydy zbudowane z jednej jednostki cukrowej, zawierające przeważnie od 3 do 7 atomów węgla w cząsteczce i nie ulegają hydrolizie do cukrów prostszych. Wszystkie cukry proste łatwo krystalizują i doskonale rozpuszczają (dimer aldehydu glicerynowego powstający w stężonych roztworach trudno się rozpuszcza w wodzie) się w...
Przydatność 75% Wpływ witaminy A na organizm, funkcje, skutki niedoboru, występowanie.
Witamina A - strażnik naszego organizmuWitamina A jest jedną z najwcześniej odkrytych witamin (stąd jej oznaczenie pierwszą literą alfabetu). Głównym objawem niedoboru witaminy A jest tzw. kurza ślepota, która polega na pogorszeniu się zdolności widzenia o zmierzchu. Schorzenie to było znane już w starożytności, kiedy to ludzie zdążyli odkryć, że spożywanie gotowanej...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
pp3310 20.9.2010 (16:09)
1, Cukry proste :
Monosacharydy . Węglowodany w strukturze których występuje od 3 di 7 atomów węgla ,
Łatwo rozpuszczają się w wodzie . Substancje o słodkim smaku , bezwonne , bezbarwne , najczęściej słodkie w smaku .
Do cukrów prostych zalicza się :
- glukoza
- fruktoza ( owoce , miód )
- galaktoza ( składnik mleka )
Węglowodany można podzielić na przyswajalne i nie przyswajalne przez ludzki organizm . Przyswajalne to skrobia i fruktoza a nieprzyswajalne to błonnik .
Węglowodany przyswajalne są podstawowym źródłem energii dla człowieka niestety ludzki organizm nie posiada zbyt dużych możliwości magazynowania węglowodanów , dlatego muszą one być dostarczane w miarę systematycznie w ciągu dnia . Glukoza jest wykorzystywana przez czerwone ciałka jako jedyne źródło energii . Za wysoki i za niski poziom glukozy we krwi jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia człowieka.
Skutki niedoboru cukrów :
- zmęczenie
- znużenie
- problemy z koncentracją
- rozdrażnienie
- senność
Ponadto brak węglowodanów w pożywieniu, powoduje wytwarzanie glukozy przez sam organizm, ale zachodzi to koszem zniszczenia białek wchodzących w skład organizmu. Na skutek tego, zmniejsza się masa mięśniowa oraz dochodzi do osłabienia organizmu.
Nadmiar cukru we krwi prowadzi do przewlekłej choroby jaką jest cukrzyca .
Nadmiar węglowodanów jest początkowo odkładany w wątrobie w postaci glikogenu , następnie zamieniają się w tłuszcz.
Wielocukry :
Polisacharydy , złożone z merów będących cukrami prostymi .
do wielocukrów należą :
- skrobia
- glikogen
- dekstran
- celuloza
- hemicelulozy
- chityna
- kwas hialuronowy
Połączenie dwu lub wielu cukrów prostych . Podobnie jak cukry proste są ważnym składnikiem odżywczym z tym że trudniej je strawić .
Tłuszcze :
Lipidy . Są to estry glicerolu i kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe dzielimy na dwie grupy :
- nasycone : atomy węgla połączone są pojedynczymi wiązaniami (najczęściej są to kwas palmitynowy i stearynowy).
- nienasycone : w tych kwasach występuje co najmniej jedno podwójne lub potrójne wiązanie .
Tłuszcze są niezbędnym składnikiem naszego pożywienia . Stanowią 20 % - 30 % naszego zapotrzebowania energetycznego .
Wszystkie tłuszcze jadalne, zarówno widoczne jak i niewidoczne, należy spożywać z umiarem. Nadmiar tłuszczów odkładany jest w tkance tłuszczowej, co prowadzi do otyłości.
Dobowe zapotrzebowanie dla osoby dorosłej wynosi 1g/kg wagi ciała .
Witaminy :
Organiczne związki chemiczne które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego i które muszą być dostarczone z pożywieniem, gdyż sam organizm nie potrafi ich wytworzyć . Dzienne zapotrzebowanie na witaminy jest niewielkie i liczone w miligramach (mg), a nawet w mikrogramach (μg).
Niedobór witamin w organizmie, czyli hipowitaminoza, spowodowana jest najczęściej niedostateczną podażą tych składników w diecie, zwiększonym zapotrzebowaniem organizmu przy niezmienionej zawartości w pokarmach, upośledzeniem wchłaniania, bądź oddziaływaniem niektórych leków i antywitamin.Hipowitaminoza pierwotna występuje na skutek niedoboru witamin w diecie, natomiast hipowitaminoza wtórna w efekcie upośledzenia wchłaniania witamin z pokarmu, działania leków albo zwiększonego zapotrzebowania w przebiegu chorób lub w czasie ciąży.Hiperwitaminoza to zespół objawów chorobowych, który wywołany jest nadmiarem witamin w organizmie. Ze zbyt dużym spożyciem witamin rozpuszczalnych w wodzie organizm jest sobie w stanie poradzić, wypłukując je wraz z moczem. Inaczej przedstawia się sytuacja witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – ich nadmiar grozi „przedawkowaniem”
Sole mineralne :
Ważny składnik diety człowieka , ponieważ są składnikiem budulcowym . Niedostateczna ilość soli mineralnych w diecie może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie człowieka. Najważniejsze sole mineralne to:
-Chlorek sodu;
-Sole magnezu;
- Sole wapnia.
ieodpowiednia ilość soli mineralnych w organizmie człowieka może prowadzić do różnych zaburzeń fizjologicznych takich jak:
-Biegunka;
-Nudności;
-Wymioty;
-Nadmierna potliwość;
-Nadmierne wydalanie;
-Zmniejszone przyjmowanie płynów.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie