Treść zadania
Autor: vampirek14 Dodano: 19.4.2010 (17:17)
Przepraszam,że zaznaczyłam informatyka,ale techniki tu nie ma
potrzebuję...
zasady zachowania przy stole
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
m35 19.4.2010 (17:25)
O zachowaniu się przy stole.
- Na krześle siedzimy spokojnie i prosto, nie suwamy nim tam i z powrotem.
- Ręce trzymamy na stole, a nie pod stołem. Łokci nie opieramy na stole. Lewą rękę gdy jest wolna kładziemy na krawędzi stołu (w niektórych krajach, np. w Azji, lewa ręka uznawana jest za nieczystą, dlatego nie kładzie się jej na stole lecz na kolanach).
- Nie bawimy się sztućcami. Nie bębnimy palcami o blat stołu. Nie wykonujemy "ekwilibrystyki" palcami.
- Nogi trzymamy zwarte. Nie krzyżujemy ich pod stołem. Nie zakładamy jednej na drugą. Stopy powinny spoczywać spokojnie. Nie wywijamy nogami w takt muzyki.
- Nie ściągamy butów pod stołem, nawet w sytuacji dużego dyskomfortu dla stóp.Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
-
Akral 20.4.2010 (14:26)
Jak to sie ma do informatyki? To bardziej etyka czy język polski, ale służe pomocą:
http://www.dobre-maniery.com/savoir-vivre-przy-stole.htm
http://savoir-vivre.wieszjak.pl/przy-stole
http://www.abcgospodyni.pl/savoir-vivre.htmlDodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
-
lisu12396 21.4.2010 (19:51)
Serwetki
Po której stronie talerza kładzie się serwetkę?
Serwetkę kładziemy zawsze po lewej stronie lub na jego środku, kiedy jest jeszcze pusty. Usta wycieramy lewą ręką, prawą musimy mieć wolną, by unieść doń kieliszek z wodą lub winem. Tylko płócienne serwetki kładziemy podczas jedzenia na kolanach. Papierowe powinny spoczywać przez cały czas posiłku po lewej stronie talerza.
Sztućce
Ustawienie sztućców wysyła sygnały do kelnera i siedzących przy stole osób o twoim apetycie. Jeżeli skrzyżujesz je na pustym talerzu, kelner zaproponuje ci dokładkę. Nóż i widelec położone obok siebie równolegle i ustawione na godzinę 5 sygnalizują koniec posiłku. Warto też zapamiętać jedną zasadę: sztućce, które raz dotknęły jedzenia, nie mogą dotknąć stołu. Dlatego w trakcie posiłku kładziemy je na talerzu - trzonki nie powinny dotykać obrusa.
Aperitif
To nie jest nazwa trunku. Tak nazywamy czas oczekiwania na schodzących się gości lub danie główne. Podczas aperitifu podaje się lekkie alkohole: wermuty, gin z tonikiem, campari, koktajle z soków owocowych. Jedynym mocniejszym trunkiem może być wówczas whisky z wodą lub lodem. Aperitif trwa około dwudziestu minut.
Dwa dania
W takim przypadku kelner zapewne zaproponuje ci aperitif lub przekąskę z pieczywa i aromatycznego masła. Nie odmawiaj, bo przez co najmniej kilkanaście minut będziesz musiał wpatrywać się w talerz twojego kompana, próbując toczyć niezręczną konwersację między jego kolejnymi kęsami. Kelner przyniesie twoją potrawę dopiero w czasie drugiego dania współbiesiadnika.
Toasty
Toasty ubarwiają każde spotkanie towarzyskie, pod warunkiem że są krótkie i dowcipne.
Pierwszy toast zawsze należy do gospodarza lub zamawiającego, który w ten sposób wita gości. Wznosi się go tylko winem lub szampanem. Nigdy wódką czy piwem. Nie powinno się wznosić toastu przed przystawką.
Dekoracje na potrawach
Jeść - pod warunkiem, że są jadalne. Chorągiewki, parasolki i inne ozdoby służące wyłącznie do dekoracji potrawy już na samym początku posiłku odkładamy na brzeg talerza. Podobnie z napojami. Nabitą na brzeg szklanki cytrynę czy plasterek pomarańczy wrzucamy do środka szklanki i wyciskamy delikatnie mieszadełkiem.
Ryby
Nie! To symbol elegancji czasów PRL-u, gdy sztućce do ryb produkowano wyłącznie na eksport. Sztućce do ryb to widelec i szeroki tępy nóż, którym niczego nie kroimy, tylko oddzielamy mięso od ości. Zwykłym nożem i widelcem jemy ryby wędzone i śledzie.
Pestki i ości
Zasada jest prosta: tą samą drogą, którą do ust trafiły. Pestki wypluwamy dyskretnie na łyżeczkę i odkładamy je na brzeg talerza, ości usuwamy z ust widelcem. Jeżeli ość utkwi ci w gardle, przeproś, wstań od stołu i pozbądź się jej w toalecie.
Papierosy
Papierosy mogą się pojawić przy stole dopiero przy kawie i deserze lub deseczce serów. I to pod warunkiem, że wszyscy siedzący przy stole wyrażają na to zgodę. Na eleganckich przyjęciach przy stołach jadalnych w ogóle się nie pali. Są do tego przeznaczone stoliki w oddzielnych salach, na których ustawiono popielniczki. Grzechem śmiertelnym jest zapalenie papierosa przy stole, kiedy nie wszyscy współbiesiadnicy zakończyli jedzenie.
Smacznego i dziękuję
Obowiązujące zasady grzeczności zmieniają się, dlatego nie zachęcamy już do jedzenia niemodnym słowem: smacznego. Wstając od stołu, wypada natomiast podziękować naszym współbiesiadnikom za miłe towarzystwo.Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
-
kiniaaa15 22.4.2010 (17:24)
Łokcie należy trzymać blisko tułowia. Na stole mogą spoczywać jedynie dłonie. Podczas jedzenia nie opieramy się plecami o oparcie krzesła. Jest to dopuszczalne tylko w przerwach między daniami. Nie należy również zbyt nisko pochylać się nad talerzem. To sztućce mają wędrować pomiędzy talerzem a ustami, a nie usta przybliżać się do sztućców. Siedząc przy stole nie wypada się kręcić, nadmiernie gestykulować, poprawiać włosów. Nie należy również bawić się sztućcami ani wstawać od stołu bez wyraźnej konieczności.
Proszę...Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
-
xsowax3 22.4.2010 (20:32)
nieznam wszystkich ale wiem że niewolno opierać się łokciami o stół , je się z zamkniętymi ustami , nie wolno szurać krzesłem, na kolana lub za kołnierzyk zakłada sie serwetke, nie bawimy sie sztućcami
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
Czy mógłby mi ktoś pomóc w znalezieniu materiałów do referatu z techniki Przedmiot: Informatyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: Vampirina 22.11.2010 (14:51) |
Napisz mi opis techniki wstawiania i osadzania grafiki w wordzie. DAM NAJ . Przedmiot: Informatyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: lalaa8 6.1.2012 (20:48) |
Sory ze w informatyce ale to zadanie z TECHNIKI POTRZEBUJE RZUT 2 3 I 4 TU Przedmiot: Informatyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: fabiank112 28.9.2013 (10:20) |
Podobne materiały
Przydatność 50% Techniki drukarskie
Druk (niem. Druck) 1. technol., poligr. sporządzanie odbitek wzoru formy drukarskiej na tkaninie, papierze lub innym tworzywie za pomocą farby; rodzaje - d. sitowy (przez przecieranie farby przez szablon), d. maszynowy (przez nanoszenie wzoru na materiał przepuszczany przez wały maszynowe z wygrawerowanym wzorem), d. offsetowy ( offset) oraz d. płaski, wklęsły lub wypukły. 2. poligr....
Przydatność 50% Techniki transmisji
SC (Single Carrier) - modulacja z pojedynczą nośną (z 1 falą nośną). Jeden kanał na jednej nośnej. SS (Spread Spectrum) - Systemy szerokopasmowe lub systemy z rozproszonym widmem- są to takie, w których sygnał transmitowany jest w szerokim paśmie częstotliwości – kilkaset razy szerszym niż minimalne pasmo potrzebne do jego wysłania. CDM (Code Division Multiple) – W tym...
Przydatność 60% Techniki psychologiczne w reklamach
Dlaczego producenci reklam wpływają na podświadomość człowieka oraz chcą kierować jego świadomością? Można przyjąć, iż żyjemy w dobie reklamy, nawet rynek kultury i sztuki napędzany jest dzięki reklamie i sponsoringowi; również mass media są zdolne do przekazywania nam swych produktów dzięki reklamie; partie polityczne również nie stronią od nadawania spotów...
Przydatność 75% Techniki Freinet'a
Celestyn Freinet był jednym z największych pedagogów –nowatorów XX w. Życie jego nie było łatwe. Urodził się 15.x.1896 roku w wiosce prowansalskiej Gars w biednej rodzinie. Nie ukończył szkoły nauczycielskiej .Uczestniczył w I Wojnie Światowej. Stracił na niej zdrowie; zachorował na płuca. Wiedząc o swojej chorobie podejmuje decyzje, że będzie żył krótko, a...
Przydatność 60% Przekroje - konspekt lekcji techniki.
Konspekt w załączniku.
0 odpowiada - 0 ogląda - 6 rozwiązań
1 0
olka9703 22.4.2010 (22:35)
10 zasad zachowania się przy stole
Nie pozwól, aby lęk przed popełnieniem gafy pozbawił cię przyjemności z dobrego jedzenia.
Serwetki
Po której stronie talerza kładzie się serwetkę?
Serwetkę kładziemy zawsze po lewej stronie lub na jego środku, kiedy jest jeszcze pusty. Usta wycieramy lewą ręką, prawą musimy mieć wolną, by unieść doń kieliszek z wodą lub winem. Tylko płócienne serwetki kładziemy podczas jedzenia na kolanach. Papierowe powinny spoczywać przez cały czas posiłku po lewej stronie talerza.
Sztućce
Czy ich układ ma znaczenie?
Ustawienie sztućców wysyła sygnały do kelnera i siedzących przy stole osób o twoim apetycie. Jeżeli skrzyżujesz je na pustym talerzu, kelner zaproponuje ci dokładkę. Nóż i widelec położone obok siebie równolegle i ustawione na godzinę 5 sygnalizują koniec posiłku. Warto też zapamiętać jedną zasadę: sztućce, które raz dotknęły jedzenia, nie mogą dotknąć stołu. Dlatego w trakcie posiłku kładziemy je na talerzu - trzonki nie powinny dotykać obrusa.
Aperitif
Co to właściwie jest aperitif?
To nie jest nazwa trunku. Tak nazywamy czas oczekiwania na schodzących się gości lub danie główne. Podczas aperitifu podaje się lekkie alkohole: wermuty, gin z tonikiem, campari, koktajle z soków owocowych. Jedynym mocniejszym trunkiem może być wówczas whisky z wodą lub lodem. Aperitif trwa około dwudziestu minut.
Dwa dania
Co zrobić, gdy zamówimy jedno danie, a towarzysz dwa?
W takim przypadku kelner zapewne zaproponuje ci aperitif lub przekąskę z pieczywa i aromatycznego masła. Nie odmawiaj, bo przez co najmniej kilkanaście minut będziesz musiał wpatrywać się w talerz twojego kompana, próbując toczyć niezręczną konwersację między jego kolejnymi kęsami. Kelner przyniesie twoją potrawę dopiero w czasie drugiego dania współbiesiadnika.
Toasty
Czy wznoszenie toastów jest staromodne?
Toasty ubarwiają każde spotkanie towarzyskie, pod warunkiem że są krótkie i dowcipne.
Pierwszy toast zawsze należy do gospodarza lub zamawiającego, który w ten sposób wita gości. Wznosi się go tylko winem lub szampanem. Nigdy wódką czy piwem. Nie powinno się wznosić toastu przed przystawką.
Dekoracje na potrawach
Co powinno się z nimi robić? Zjadać je czy nie?
Jeść - pod warunkiem, że są jadalne. Chorągiewki, parasolki i inne ozdoby służące wyłącznie do dekoracji potrawy już na samym początku posiłku odkładamy na brzeg talerza. Podobnie z napojami. Nabitą na brzeg szklanki cytrynę czy plasterek pomarańczy wrzucamy do środka szklanki i wyciskamy delikatnie mieszadełkiem.
Ryby
Czy ryby rzeczywiście powinno się jeść dwoma widelcami?
Nie! To symbol elegancji czasów PRL-u, gdy sztućce do ryb produkowano wyłącznie na eksport. Sztućce do ryb to widelec i szeroki tępy nóż, którym niczego nie kroimy, tylko oddzielamy mięso od ości. Zwykłym nożem i widelcem jemy ryby wędzone i śledzie.
Pestki i ości
Jak pozbyć się ich z ust?
Zasada jest prosta: tą samą drogą, którą do ust trafiły. Pestki wypluwamy dyskretnie na łyżeczkę i odkładamy je na brzeg talerza, ości usuwamy z ust widelcem. Jeżeli ość utkwi ci w gardle, przeproś, wstań od stołu i pozbądź się jej w toalecie.
Papierosy
Czy palenie przy stole jest dopuszczalne?
Papierosy mogą się pojawić przy stole dopiero przy kawie i deserze lub deseczce serów. I to pod warunkiem, że wszyscy siedzący przy stole wyrażają na to zgodę. Na eleganckich przyjęciach przy stołach jadalnych w ogóle się nie pali. Są do tego przeznaczone stoliki w oddzielnych salach, na których ustawiono popielniczki. Grzechem śmiertelnym jest zapalenie papierosa przy stole, kiedy nie wszyscy współbiesiadnicy zakończyli jedzenie.
Smacznego i dziękuję
Mówić czy nie mówić?
Obowiązujące zasady grzeczności zmieniają się, dlatego nie zachęcamy już do jedzenia niemodnym słowem: smacznego. Wstając od stołu, wypada natomiast podziękować naszym współbiesiadnikom za miłe towarzystwo.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie