Treść zadania
Autor: Cocacola Dodano: 13.9.2010 (20:56)
Wykonaj doświadczenie . Do szklanki nalej trochę mleka i dodaj odrobinę octu . Zapisz obserwacje i sformułuj wniosek - określ rodzaj przemiany.
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
halinka5 13.9.2010 (23:16)
Proponuje wykonac to proste doswiadczenie i rozwiać wszelkie wątpliwości;)
Obserwacja to co zauważamy jakie zamiany zachodzą, wniosek w tym przypadku to np : w wyniku dodania do mleka octu wytrąciła się kazeina (sernik, białko z mleka) (reakcja strącania)Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
Zadanie z chemi bardzo prosze o pomoc mam to na jutro !! Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: majka006 29.3.2010 (20:02) |
Rozpuszczalność soli w wodzie. Pomocy! Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: krzysio-baran 11.4.2010 (19:38) |
POMOCY POTRZEBNE NA DZIS Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: Remik 22.4.2010 (18:05) |
pomocy Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 3 rozwiązania | autor: mariolaaa51 21.4.2010 (20:55) |
prosze pomocy zadanie na jutro Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: kubusek19 22.4.2010 (18:18) |
Podobne materiały
Przydatność 65% Mleko
Skład chemiczny Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada ponad 90% produkcji. W mniejszych ilościach jest otrzymywane mleko bawole, mleko kozie i owcze. W Polsce produkuje się głównie mleko krowie i w znacznie mniejszej ilości mleko kozie oraz owcze (głównie do produkcji serów). Mleko jest to płynna wydzielina...
Przydatność 65% Mleko
Ad. I WSTĘP Wartość odżywcza mleka Mleko i produkty mleczne odgrywają podstawowa rolę w odżywianiu i mają wielki znaczenie dla zdrowia człowieka. W szczególności mleko jest dobrym źródłem wysokowartościowych białek, łatwo przyswajalnego tłuszczu, ważnych dla organizmu soli mineralnych (w tym wapnia, fosforu), witaminy A i witaminy z grupy B. Ze względów...
Przydatność 85% Mleko - rozwój opakowań
Zwykłe mleko - u niektórych pradawnych ludów miało znaczenie ceremonialne i składano je w ofierze bogom oraz duchom, dla innych jest to napój kompletnie nieprzyswajalny. Jak ewoluowało jego opakowanie przez lata? No cóż, do momentu, gdy nie wynaleziono w XIX wieku wirówki, która oddzielała śmietanę od mleka nie produkowało się go na szeroką skalę, gdyż nie miałoby to...
Przydatność 55% Mleko i jego przetwory
MLEKO I JEGO PRZETWORY MLEKO WARTOŚĆ ODŻYWCZA I SKŁAD CHEMICZNY MLEKA Mleko - jest wydzieliną gruczołu mlecznego ssaków Podstawowymi składnikami mleka są : Białka 3,4% Tłuszcze 2% Cukrowce 4,9% Składniki mineralne Witaminy Woda 90% Energia 51 kcl OGÓŁEM MLEKO = 2% CECHY FIZYCZNE I ORGANOLEPTYCZNE MLEKA Gęstość mleka 1,02 -1,033 g/cm3 Zebranie z...
Przydatność 65% Mleko i przetwory z mleka
I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, cukru mlekowego (laktozy) i soli mineralnych. Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada 90%. W...
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
0 0
Konto usunięte 13.9.2010 (21:39)
Obserwacja:
Roztwór zaczynie się pienić
Wniosek:
Ocet po wykonaniu doświadczenia będzie pływał na górze a mleko na dole
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie