Treść zadania
Autor: mitsu15 Dodano: 12.9.2010 (12:02)
wskaż podobieństwa i różnice w budowie cząsteczek i własnościach wielocukrów:
skrobi, celulozy, glikogenu i chityny
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne materiały
Przydatność 60% Cukry
Cukry to przede wszystkim materiał energetyczny i strukturalny. Ze względu na budowę wyróżniamy cukry proste – glukoza, dwucukry – laktoza, sacharoza i wielocukry – skrobia, celuloza, czyli błonnik, chityna. G L U K O Z A – inaczej cukier gronowy, podstawowy węglowodan krwi, jeden z najważniejszych związków w przemianie węglowodanów. Jest cukrem prostym, dobrze...
Przydatność 65% Cukry.
CUKRY Cukry- to przede wszystkim materiał energetyczny i strukturalny. Ze względu na budowę wyróżniamy cukry proste – glukoza, dwucukry – laktoza, sacharoza i wielocukry – skrobia, celuloza, czyli błonnik, chityna. CUKRY (sacharydy) Tabela w załaczniku Węglowodany: - proste glukoza i fruktoza (izomery) w owocach, miodzie nie wymagają trawienia szybko...
Przydatność 50% Cukry
Węglowodany (cukry) 1.Skład chemiczny węglowodanów. Ogrzewając probóke z cukrem zatkaną korkiem z rurą, której wylot umieszczony jest w wodzie wapiennej zaobserwujemy mętnienie wody wapiennej oraz skraplanie się pary wodnej na wewnętrznych ściankach probówki. Świadczy to o tym, że w cukrze znajduje się węgiel i wodór oraz tlen. Stosunek wagowy w cukru wynosi C : H : O...
Przydatność 50% Cukry
Z cukrami spotykamy się ciągle w życiu codziennym, czasem nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Nie zastanawiamy się czym są, z czego są zbudowane i jaka jest ich funkcja w naszym organizmie. Słysząc słowo „cukry” myślimy tylko o białych kryształkach w cukiernicy. Nie zdajemy sobie nawet sprawy, że to wszystko jest tylko malutką częścią związków o podobnej strukturze i...
Przydatność 55% Cukry
Cukry to węglowodany czyli związki będące wielowodorotlenowymi ketonami (ketozy) lub aldehydami (aldozy). są bardzo rozpowszechnionymi związkami organicznymi w przyrodzie. Występują w postaci: · monomerów - (monosacharydy, cukry proste, jednocukry np. glukoza) · dimerów - (disacharydy, dwucukry np. cukier spożywczy - sacharoza) · polimerów - (polisacharydy, wielocukry np....
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
Konto usunięte 12.9.2010 (12:08)
cukry solenic nie rozumiem
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie