Treść zadania

Princesska94

Zaprojektuj jadłospis gimnazjalny,tak aby każdy posiłek miał odpowiedzialną kaloryczność.Dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu wynosi 2 800-3 300 kcal.
Zalecane zawartości białka tłuszczów,sacharydów,witamin (A,B1,B2,C i D),pierwiastków Ca i Fe można znaleźć m.in w książkach kucharskich i poradnikach dietetycznych. (podaj zawartość witamin,białka,tłuszczów,sacharydów)

Śniadanie
2 śniadanie
obiad
podwieczorek
kolacja

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 2 0

    PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:


    DZIEŃ 1.

    ŚNIADANIE 300 kcal
    Kromka chleba wieloziarnistego, 1/3 kostki chudego twarogu, 2 łyżeczki dżemu malinowego niskosłodzonego, szklanka mleka 0,5%.

    II ŚNIADANIE 90 kcal
    Koktajl amlinowy z 1/2 szklanki malin zmiksowanych z 1/2 małego jogurtu naturalnego.

    OBIAD 550 kcal
    1 /4 torebki ryżu brązowego (25 g - masa suchego), kurczak w sosie musztardowym z curry, spora porcja mrożonej zielonej fasolki szparagowej (ugotowanej na parze), 10 truskawek.
    omlet z truskawkami...



    DZIEŃ 2.


    ŚNIADANIE 300 kcal
    Kromka chleba żytniego, jajko na miękko, duży pomidor, twarożek z borówkami.

    II ŚNIADANIE 85 kcal
    Koktajl truskawkowy z 8 średnich truskawek zmiksowanych z 1/2 szklanki maślanki naturalnej.

    OBIAD 370 kcal
    1/4 torebki kaszy gryczanej (25 g - masa suchej), 100 g fileta z piersi indyka (do upieczenia w folii z ziołami prowansalskimi), sałatka ze szpinaku i pomidorów, kompot truskawkowo-porzeczkowy.



    DZIEŃ 3.

    ŚNIADANIE 320 kcal
    Kromka chleba razowego, pasta paprykowa, 1/2 szklanki jagód.

    II ŚNIADANIE 140 kcal
    Koktajl porzeczkowo-malinowy z 1/3 szklanki porzeczek czarnych i 1/3 malin, zmiksowanych z małym opakowaniem jogurtu naturalnego i łyżeczką miodu.

    OBIAD 325 kcal
    Soczewica duszona z papryką, surówka z pomidorów i kiszonych ogórków, 1/2 szklanki jagód.




    DZIEŃ 4.


    ŚNIADANIE 315 kcal
    Owocowa rozkosz.

    II ŚNIADANIE 100 kcal
    Kromka pieczywa chrupkiego, 50 g chudego twarogu, pomidor, liście sałaty, 3 rzodkiewki, 10 sztuk agrestu.

    OBIAD 325 kcal
    1/4 torebki ryżu dzikiego (25 g - masa suchego), indyk z brzoskwinią, sałatka z oliwkami i papryką.




    DZIEŃ 5.

    ŚNIADANIE 280 kcal
    Kromka chleba graham z plasterkiem polędwicy drobiowej i 1/2 średniej papryki czerwonej, jogurt z borówkami przygotowany ze jogurtu naturalnego wymieszanego z 1/2 szklanki borówki amerykańskiej.

    II ŚNIADANIE 85 kcal
    Koktajl poziomkowy przygotowany ze szklanki poziomek zmiksowanej z 1/2 opakowania jogurtu naturalnego.

    OBIAD 350 kcal
    Makaron z serem i truskawkami.


    Wybierz jakiś dzień

Rozwiązania

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji