Treść zadania

abraka

Jak w temacie, ma to byc potwierdzone doswiadczeniem

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 0 0

    W wyniku katalitycznego odwodnienia glicerolu otrzymuje się akroleinę (propenal), tj. aldehyd nienasycony o charakterystycznym zapachu. Reakcja ta zachodzi również podczas intensywnego ogrzewania oleju lub innego tłuszczu jadalnego, co pozwala odróżnić go od oleju silnikowego.

Rozwiązania

Podobne zadania

xewelinuskax Jak odróżnić olej roślinny od oleju mineralnego? Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 3 rozwiązania autor: xewelinuskax 29.4.2010 (15:53)
janosik1995 Jakie są różnice w budowie i właściwościach kwasu stearynowego i oleinowego? Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: janosik1995 12.5.2010 (17:15)
abraka jak odroznic gliceryne, roztwor kwasu octowego i kwas stearynowy Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: abraka 31.5.2010 (21:30)
iwona69122 jaki ma zapach olej? Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: iwona69122 25.9.2011 (19:08)
Kambodzy Napisz w jaki sposób doświadczalnie odróżnić olej jadalny od oleju Przedmiot: Chemia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: Kambodzy 15.4.2012 (10:42)

Podobne materiały

Przydatność 70% Czynniki chłodnicze. Chłodziwa. Oleje.

Czynniki chłodnicze. Pierwsze urządzenia chłodnicze, budowane w drugiej połowie XIX wieku, były napełniane różnymi czynnikami, przede wszystkim amoniakiem NH3, chlorkiem metylu CH3cl, dwutlenkiem węgla i dwutlenkiem siarki. W latach trzydziestych rozpoczęła się era tzw. freonów będących pochodnymi węglowodorów, które cechują się wieloma doskonałymi własnościami....

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji