Treść zadania
Autor: zozool94 Dodano: 30.5.2010 (22:24)
Muszę napisać referat nt "Gleba - rodzaje, właściwości, zastosowanie, wietrzenie, rodzaje, uszlachetnienie". Czyli praktycznie wszystko o glebie. Szukałem na google czegoś gotowego ale nie znalazłem nic ciekawego... Znacie jakieś dobre linki chociaż na szczątkowe informacje?
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
magisterka 31.5.2010 (07:45)
Gleba - biologicznie czynna powierzchniowa warstwa litosfery, powstała ze skały macierzystej pod wpływem czynników glebotwórczych (głównie organizmów żywych, klimatu i wody) i podlegająca stałym przemianom. Gleba składa się z trzech faz:
stałej – obejmującej cząstki mineralne, organiczne i organiczno-mineralne o różnym stopniu rozdrobnienia
ciekłej – wody, w której są rozpuszczone związki mineralne i organiczne tworzące roztwór glebowy
gazowej – mieszaniny gazów i pary wodnej
Wzajemny układ trzech faz może ulegać znacznym zmianom pod wpływem procesów glebotwórczych i ingerencji człowieka. Kształtowanie stosunków ilościowych pomiędzy poszczególnymi fazami można osiągnąć przez wykonanie melioracji wodnych, agromelioracji, fitomelioracji, uprawę roli itp. Stosunki ilościowe trzech faz w glebie charakteryzuje się przez określenie gęstości objętościowej, porowatości, wilgotności i zwięzłości. Ze względu na zróżnicowanie materiału glebowego w profilu wyróżnia się gleby:
całkowite, które w całym profilu (do 1,5 m) są zbudowane z tego samego materiału, np. z piasku, gliny, pyłu; zróżnicowanie uziarnienia profilu powodują wyłącznie procesy glebotwórcze
niecałkowite, które do głębokości 1,5 m zawierają przynajmniej dwie różne warstwy, np. piasek do głębokości 0,8 m, a poniżej glinę.
Na podstawie składu granulometrycznego, oraz wielkości oporów, na jakie napotykają narzędzia i maszyny uprawowe, gleby dzieli się na:
lekkie, zawierające do 18% części spławialnych i stawiające stosunkowo mały opór narzędziom uprawowym; są łatwe do uprawy dzięki małej zwięzłości w stanie suchym i niezbyt dużej przylepności w stanie mokrym; ich żyzność i urodzajność oraz właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne zależą od średnicy ziaren piasku, zawartości części spławialnych i próchnicy; w praktyce gleby te nazywane są glebami piaskowymi
średnie, zawierające 20-35% części spławialnych i stawiające średni opór narzędziom uprawowym
ciężkie, zawierające ponad 50% części spławialnych i stawiające duży opór narzędziom uprawowym; mają wąski przedział optymalnej wilgotności uprawowej, w którym normalna uprawa mechaniczna jest możliwa
bardzo ciężkie (minutowe), posiadające bardzo wąski przedział optymalnej wilgotności uprawowej; gleby te są bardzo trudne do uprawy.
Proces glebotwórczy trwa cały czas i jest nieodłącznym elementem przemian zachodzących w ekosystemie. Gleba jest środowiskiem życia i źródłem składników odżywczych dla wielu gatunków mikroorganizmów i podziemnych organów roślin wyższych.
Badaniem gleb zajmuje się gleboznawstwo, a ich rozmieszczeniem przestrzennym - geografia gleb.Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
Zad.1 Do wzrostu kwasowosci gleby przyczyniaja sie kwasne opady, spowodowanne Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: asiczek96 22.4.2012 (11:36) |
Podobne materiały
Przydatność 50% Gleby
Wszystko w załączniku
Przydatność 50% Gleby
Gleba - to część litosfery, która skałada się z części organicznych(szczątki roślin, zwirząt) oraz z części nieorganicznych(woda, powietrze, skały, trudnorozpuszczalne śmieci). Żyzność - to zdolność gleby do zaspokajania potrzeb rosnących na niej roślin. Gleby Europy: 1. Gleby strefowe: a) gleby bielicowe - powstały na piaszczysto żwirowym podłożu. Ich...
Przydatność 55% Gleby
struktura polskich gleb jest następująca: 1. bielicowe, brunatne, płowe 80% 2. mady 4, 5% 3. rędziny 1% 4. czarne ziemie 2% 5. czarnoziemy 1% 6. gleby bagienne 8% 7. tereny antropogeniczne Ze względu na wartość użytkową, gleby zostały podzielone na klasy bonitacyjne od I do VI: I: czarnoziemy, czarne...
Przydatność 65% Gleby Polski
Gleba – powierzchniowa warstwa litosfery, stanowiąca podłoże dla życia roślin i pod ich wpływem przy udziale pozostałych elementów środowiska przyrodniczego ulęgająca zmianom.
Polska leży w strefie gleb:
- brunatnych i bielicowych – około 82 %.
- czarnoziemy – około 1% - powstałe na lessach – Nizina Wielkopolska, Wyżyna Sandomierska, okolice Krakowa
...
Przydatność 60% Zanieczyszczenia gleby
W przeciwieństwie do zanieczyszczeń powietrza i wody, zanieczyszczenia gleby zalegaj w niej bardzo długo - setki lat. Jest to tym bardziej grone, że gleba przyjmuje zanieczyszczenia powietrza opadajce na ni wraz z deszczem, oraz zanieczyszczenia spływajce do niej z wód.
Dużym zagrożeniem dla gleby mog być sztuczne nawozy, których celem jest wzbogacanie gleby w pierwiastki...
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
0 0
kroliczek19921718 30.5.2010 (22:25)
Charakterystyka i rodzaje gleb
Gleby stanowią zewnętrzną część powłoki ziemskiej, będącą przekształconą, ożywioną oraz rozdrobnioną. Są to substancje o charakterze mineralno- organicznym, mające możliwość przekazywania składników odżywczych dla roślin, co określa się mianem żyzności.
Gleby powstają w wyniku procesu glebotwórczego, polegającego na stopniowej przemianie zwietrzelin skał albo skał luźnych. Jego przebieg zależy od następujących czynników:
* Podłoża, czyli skał macierzystych, z których powstaje gleba;
* Klimatu;
* Towarzyszących składników organicznych;
* Flory oraz fauny czyli świata roślinnego i zwierzęcego;
Proces glebotwórczy prowadzi do powstania określonego profilu glebowego, świadczącego o określonym typie gleby, mającego charakterystyczne zabarwienie. Profil glebowy składa się z następujących warstw:
* A1- humus, czyli próchnica, zbierająca się w procesie akumulacji
* A2- zwany poziomem wymywania (eluwialnym, bielicowania)
* B- zwany poziomem wmywania (iluwialnym, brunatnienia)- zachodzi tu proces pokrywania cząsteczek gleby otoczką o barwie rdzawobrunatnej
* C- poziom skał macierzystych- będących częścią zwietrzeliny albo też skałą, która nie przechodzi procesów glebotwórczych
* D- poziom skał podścielających.
Czynniki glebotwórcze, oddziałując w sposób długotrwały, powodują powstawanie gleb, których profil jest wyraźnie wykształcony. Z kolei gleby inicjalne- młode i niedostatecznie wykształcone (zwane też szkieletowymi) nie mają wyróżnionych poziomów, a ich związek ze skałą macierzystą jest słaby.
Ze względu na występowanie gleb w określonych strefach klimatycznych wyróżnić można:
* Gleby tundry- nieurodzajne, większą część roku pokryte zmarzliną, można spotkać je w klimacie subpolarnym okołobiegunowym;
* Gleby bielicowe- niewielkie urozmaicenie, wysoki poziom wymycia, występują w chłodnym klimacie w miejscach występowania lasów iglastych; istnieje możliwość ich eksploatacji w celach rolniczych, ale w takim wypadku musi zostać podniesiona ich jakość; nadają się na przykład pod uprawę żyta, jęczmienia, owsa czy ziemniaków;
* Gleby brunatne- w miarę żyzne, powstają w miejscach, powrastanych przez lasy liściaste oraz mieszane; dobrze uprawia się na nich różne rodzaje zbóż, a także roślin okopowych, w tym celu wymagane jest jednak odpowiednie nawożenie;
* Czarnoziemy- występują w sferze klimatycznej umiarkowanej w klimacie ciepłym w związku z roślinnością stepową; występujący w nich wysoki poziom próchnicy stanowi o ich żyzności; najlepiej nadają się pod uprawę pszenicy, bawełny oraz buraków cukrowych.
* Szaroziemy pustynne- w miejscach o klimacie pustynnym oraz półpustynnym, nie za bardzo urodzajne, a ich profil glebowy jest płytki;
* Czerwonoziemy- zawierają duże ilości żelaza, żółtoziemy oraz laterty- nieurodzajne, uprawia się na nich bardzo trudno; można spotkać się z nimi w wilgotnym klimacie równikowym.
Ponadto spotkać się można z glebami astrefowymi, niezwiązanymi z żadną ze stref klimatycznych:
* Rędziny- powstają na wapieniach podlegających wietrzeniu, a poziom próchnicy zalega w nich na skale macierzystej, pozostałe poziomy w zasadzie nie istnieją; dość urodzajne, najlepiej uprawia się na nich rośliny okopowe;
* Mady (gleby aluwialne)- powstają w dolinach rzecznych oraz w okolicach ujść rzek, a złożone są z drobnych cząstek materiału, nanoszonego przez rzekę; zawierają dużo próchnicy, dlatego można uprawiać na nich różne rodzaje roślin, natomiast należy je często meliorować; najwięcej gleb tego typu występuje w Mezopotamii, Egipcie, na Nizinie Chińskiej czy też w Indiach.
* Czarne ziemie- powstają w procesie bagiennym, bardzo żyzne, natomiast uprawa na nich jest dosyć trudna;
* Gleba bagienna- powstaje w okolicach bagien, a nawet po wysuszeniu nie jest zbyt urodzajna;
* Gleby górskie- nieurodzajne, występują na obszarach górskich;
Gleby a klimat i roślinność.
http:// **** /teksty/gimnazjum/geografia/geografia_fizyczna/7628-charakterystyka_i_rodzaje_gleb.html
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie