Treść zadania

zena30

W jednym naczyniu jest 72 l mleka, a w drugim 4 razy mniej. Ile litrów mleka trzeba przelać
z większego naczynia do mniejszego, aby w obu naczyniach było go tyle samo?

Zgłoś nadużycie

Komentarze do zadania

Zaloguj się lub załóź konto aby dodać komentarz.

Rozwiąż to zadanie i zarób nawet 12 punktów. 2 za rozwiązanie zadania, 8 gdy Twoja odpowiedź zostanie uznana jako najlepsza.

Rozwiązania

  • sonar

    1 naczynie --> 72 l mleka
    2 naczynie --> 4 razy mniej mleka niż w pierwszym naczyniu --> 72 l : 4 = 18 l



    Obliczam ile l mleka jest w obu naczyniach razem

    72 l + 72 l : 4=

    = 72 l + 18 l=

    = 90 l





    Obliczam po ile l mleka musi być w każdym naczyniu aby w obu naczyniach było go tyle samo

    90 l : 2 = 45 l





    Ile litrów mleka trzeba przelać z większego naczynia do mniejszego, aby w obu naczyniach było go tyle samo ?


    72 l - 45 l = 27 l


    Odp. Aby w obu naczyniach było po tyle samo mleka należy z większego naczynia do mniejszego przelać 27 l mleka.

Podobne materiały

Przydatność 65% Mleko i przetwory z mleka

I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, cukru mlekowego (laktozy) i soli mineralnych. Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada 90%. W...

Przydatność 80% Przetwórcze i odżywcze zastosowanie mleka

o to jest mleko? Potocznie to produkt, który można pić w postaci samego płynu lub spożywać w postaci produktów mlecznych: jogurtu, kefiru, sera, twarożku, masła... Naukowo to ?płynna wydzielina gruczołów mlecznych kobiet i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie, stanowiąca naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt i młodych zwierząt?....

Przydatność 70% Ocena towaroznawcza i zastosowanie mleka w gastronomii

1.Ocena towaroznawcza mleka. Charakterystyka mleka: -jest wydzieliną gruczołów mlecznych samic,ssaków -działa na organizm odkwaszająco -ułatwia zachowanie równowagi kwasowozasadowej ustroju -białko mleka jest najtańszym pełnowartościowym białkiem pochodzenia zwierzęcego -białko mleka ma wysoką wartość biologiczną -tłuszcz występuje w postaci zemulgowanej...

Przydatność 55% Ciasta zarabiane w naczyniu-smażone

1.Ciasto naleśnikowe-charakteryzuje się dużą płynnością,może być przyrządzane bez piany (popularne) bądź z pianą (wykwintne).Stosunek składników takich jak mleko,woda wynosi 1:1.Jaja do ciasta dodaje się w całości lub oddzielnie żółtko i białka. 2.Zmiany fizykochemiczne. Podczas smażenia występuje silne parowanie wody i powiększanie pęcherzyków powietrza co...

Przydatność 100% Im mniej pieniędzy, tym mniej problemów.

Im mniej pieniędzy tym mniej problemów... Prawda czy fałsz? Ciężko powiedzieć, przynajmniej według mnie. A dlaczego? Postaram się zaraz to wyjaśnić i przy okazji stwierdzić czy powyższa teza jest prawdziwa. Ogólnie rzecz biorąc, człowiek bez pieniędzy w dzisiejszym świecie nie przeżyje. Wszystko ma swoją cenę – lekarstwa, ubranie, mieszkanie, jedzenie. Często nawet...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji