Treść zadania
Autor: ~Alinka Dodano: 14.5.2018 (12:59)
Oblicz zapotrzebowanie na składniki pokarmowe (potrzeby nawozowe) dla kukurydzy uprawianej na ziarno. Przyjmij dowolny plon kukurydzy i dowolny przedplon, dobierz rodzaje nawozów pod kukurydzę i przelicz zawartość potrzebnego czystego składnika NPK na masę towarową zaproponowanych nawozów. Proszę dokładnie wypisać: przyjęte założenia, źródła, z których uzyskano dane wyjściowe do obliczeń, tok obliczeń oraz wyniki. Tu znajdziecie Państwo przydatne dane http://www.agrotechnika.suwalki.pl/zasady73.htm
Korzystając dla cełów ćwiczeń z tabelki 9. pod tym adresem, proszę uwzględniać nie tylko potrzeby na plon główny rośliny tj. na przykład na ziarno, ale także na plon uboczny czyli w tym przypadku na słomę, liście itp. Z tabelki należy ustalić zawartość NPK tylko w resztkach pożniwnych przedplonu, które np. zostaną worane w glebę - o tyle mniej NPK będzie potrzeba w nawozach pod roślinę następczą, czyli tutaj pod kukurydzę.
Uwaga: w tabelce 10. na stronie pod podanym wyżej adresem tj. w tabelce "Wspólczynniki przeliczeniowe pobrania fosforu i potasu..." - lewa kolumna z większymi wartościami współczynników odnosi się do podania nawozów bez obornika (tak jak napisano), zaś prawa z mniejszą wartoscią, to współczynnki "na oborniku" - a nie jak podano błędnie "bez obornika". Wspólczynniki z tej tabeli służą do ustalenia dodatku fosforu i potasu przy ustalaniu zapotrzebownia na nie w czystym składniku, ze względu na ich utrudnioną przyswajalność (należy przez nie przmnożych P i K).
Rozwiąż zadanie i zarób nawet 16 punktów. 2 za rozwiązanie zadania, 12 gdy Twoja odpowiedź zostanie uznana jako najlepsza.
Rozwiązania
Podobne zadania
oblicz ile gazotu znajduje się w 3,9 tlenku azotu (v)odmierzonego w warunkach Przedmiot: Chemia / Studia | 1 rozwiązanie | autor: paula24 9.6.2010 (14:28) |
Oblicz stężenie kationów wodorowychi anionów wodorotlenowych w roztworach: Przedmiot: Chemia / Studia | 1 rozwiązanie | autor: sloneczko612 22.10.2010 (12:36) |
5.oblicz stopien dysocjacji i pH roztworu HClO o stezeniu 0,1 mol/dm3 ( k= Przedmiot: Chemia / Studia | 1 rozwiązanie | autor: alutka2109 20.1.2011 (07:32) |
Oblicz stężenie molowe roztworu kwasu solnego jeśli wiadomo, że w 5 litrach Przedmiot: Chemia / Studia | 2 rozwiązania | autor: patysia61 24.1.2011 (11:20) |
oblicz sile jonowa 100 g KCl rozpuszczonego w 500 dm3 wody Przedmiot: Chemia / Studia | 1 rozwiązanie | autor: patysia61 26.1.2011 (13:55) |
Podobne materiały
Przydatność 60% Zapotrzebowanie energetyczne i potrzeby pokarmowe
Tekst zamieszczony poniżej został poprawiony przez nauczyciela . Nie radzę kopiować tego w całości, może się okazać, ze chodzimy do tej samej szkoły lub coś takiego. Proszę o rozwagę. Ta praca ma wam pomóc w stworzeniu własnej. Koniec wstępu. Nasze potrzeby pokarmowe są uzależnione od wielu czynników takich jak: -wzrost, -wiek, -płeć, -klimat, -tryb życia,...
Przydatność 65% Oblicze Ojczyzny
(praca z 1 klasy gima) słowa w wierszu "*** (oblicze ojczyzny)" Tadeusza Różewicza "na początku ojczyzna jest blisko, na wyciągnięcie ręki" oznaczają, że gdy jesteśmy jeszcze mali ojczyzna to rodzice, koledzy i koleżanki, to nasz dom, nasze podwórko. ważniejsze jest wtedy dla nas to, że koleżance zaginął kot, a nie że wielu ludzi nie ma pracy i nie ma za co wyżywić...
Przydatność 60% Właściwości paliwowe i nawozowe odpadów.
1)Analiza techniczna odpadów komunalnych obejmuje: #oznaczenie udziału % poszczególnych frakcji #oznaczenie udziału % poszczególnych grup substancji #oznaczenie substancji stałych i zawartości wody #oznaczenie substancji organicznych i mineralnych,jako straty prażenia i pozostałości po prażeniu #oznaczenie ciepła spalania #oznaczenie stosunku węgla do azotu 2)Przygotowanie...
Przydatność 55% Zatrucia pokarmowe
Ostre ,zwykle gwałtowne dolegliwości żołądkowo -jelitowe,występujące w stosunkowo krótkim czasie po dostaniu się do przewodu pokarmowego szkodliwych czynników biologicznych lub chemicznych. Okres wylęgania zatruć pokarmowych zakaźnych zwłaszcza bakteryjnych jest krótki - zwykle od kilku do kilkunastu godzin. Każde zatrucie pokarmowe może być groźne ,szczególnie dla...
Przydatność 70% Składniki pokarmowe
Wśród składników pokarmowych wyróżniamy: składniki budulcowe: białka, mineralne składniki, energetyczne: węglowodany, tłuszcze, regulujące: witaminy, woda. Wszystkie one są nam bardzo potrzebne do życia. Odżywianie jest to dostarczenie owych składników do każdej żywej komórki. Jedne są odpowiedzialne za nasz wzrok, a inne za wzrost. A oto i one: WŚRÓD SKŁADNIKÓW...
0 odpowiada - 0 ogląda - 0 rozwiązań
Zgłoś nadużycie
Komentarze do zadania