Treść zadania
Autor: Karina12390 Dodano: 10.1.2018 (17:48)
Wyjaśnij działanie katalizatora niklowego podczas uwodornienia olejów?
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
Podczas spalania 11,2 l pewnego gazu, składajacego sie z azotu i wodoru Przedmiot: Chemia / Studia | 1 rozwiązanie | autor: patysia61 23.1.2011 (11:14) |
1) Oblicz jaka masa CO2 powstanie podczas spalania 48g węgla. Podaj Przedmiot: Chemia / Studia | 1 rozwiązanie | autor: Sailor_Moon 7.3.2012 (15:48) |
1. O ile więcej miedzi niż cynku wydzieli się podczas elektrolizy Przedmiot: Chemia / Studia | 1 rozwiązanie | autor: Chemia_ 8.3.2012 (10:29) |
Podczas elektrolizy wodnego roztworu w wyniku zachodzącego procesu Przedmiot: Chemia / Studia | 1 rozwiązanie | autor: Sailor_Moon 26.6.2012 (11:38) |
Jakie substancje wydzielają się na katodzie i anodzie w elektrolizie, podczas Przedmiot: Chemia / Studia | 1 rozwiązanie | autor: Sailor_Moon 5.10.2012 (21:02) |
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
3 0
ewka13 12.1.2018 (23:08)
W chemii organicznej uwodornienie zachodzi zazwyczaj z częściowym rozerwaniem wiązania wielokrotnego węgiel-węgiel lub węgiel-heteroatom. Reakcja ta wymaga stosowania wysokich ciśnień i katalizatorów.
Uwodornienie olejów roślinnych jest jedną z najstarszych metod ich modyfikacji. Prowadzi się je głównie na katalizatorach niklowych , a uzyskane produkty są szeroko wykorzystywane do produkcji margaryn , tłuszczu piekarskiego i cukierniczego,tłuszczów do głębokiego smażenia oraz do celów technicznych np.wyrób mydła.
Uwodornienie olejów w obecności rozdrobnionego niklu jako katalizatora to proces prowadzący do ich utwardzenia. Wodór przyłącza się do podwójnych wiązań glicerydów kwasów nienasyconych,wskutek czego powstają glicerydy odpowiednich kwasów nasyconych , podnosi się temperatura topnienia tłuszczu i zmienia się jego konsystencja z ciekłej na stałą. Do każdego wiązania podwójnego przyłączają się 2 atomy wodoru.
Całkowite uwodornienie oleju powoduje wytwarzanie kwasów tłuszczowych nasyconych i stałą konsystencję tłuszczów roślinnych. Traci się jednak przy tym to,co w tłuszczach najcenniejsze - nienasycone kwasy tłuszczowe.
Częściowe uwodornienie (utwardzenie) olejów roślinnych powoduje z kolei tworzenie się szkodliwych kwasów tłuszczowych trans.
W dzisiejszych czasach w Europie - częściowe uwodornienie jest praktycznie wyeliminowane z produkcji margaryn ,więc przestały być one źródłem tłuszczów typu trans. Tego typu tłuszcze stosuje się jednak wciąż w przemyśle fast food'owym i ciastkarsko-piekarniczym.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie