Treść zadania
Autor: ewela110 Dodano: 30.5.2010 (08:59)
wyjasnij co to jest bakteryjne zatrucia pokarmowe pomozcie prosze
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
Werandka1997 30.5.2010 (10:24)
Bakteryjne zatrucia pokarmowe
Zatruciami pokarmowymi są różne dolegliwości i schorzenia najczęściej układu pokarmowego, do których dochodzi poprzez spożycie pokarmów, które uległy wcześniej zakażeniu.
Dur brzuszny (tyfus brzuszny)
Czynnikiem sprawczym tej choroby jest Salmonella typhi, czyli pałeczka durowa. Źródłem zakażenia może być chory człowieka, lub nosiciel to znaczy, osoba posiadająca w swoim organizmie, w tym przypadku salmonelle, i który może nią zarażać innych, ale u której nie wstępują objawy chorobowe. Zachorowanie polega na tym, że jelito ulega obrzmieniu, powstają na nim miejsca martwe, a następnie dochodzi do tworzenia się strupów.Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
zakazenia Przedmiot: Przedsiębiorczość / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: ewela110 30.5.2010 (09:03) |
zakazenia Przedmiot: Przedsiębiorczość / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: ewela110 30.5.2010 (09:05) |
Podobne materiały
Przydatność 80% Choroby bakteryjne.
Spowodowane przez jady bakteryjne: Egzotoksyny: wydalane do środowiska przez żywe, nieuszkodzone bakterie Endotoksyny: uwalniane z chwila rozpadu komórki bakteryjnej Zatrucie jadem kiełbasianym (botulina) – skutek spożycia konserw mięsnych, rybnych (niekiedy jarzynowych) i mięsa skażonego jadem laseczki jadu kiełbasianego. Powoduje ogólne porażenie mięśni gładkich i...
Przydatność 50% Budowa oraz elementy różniące komórki bakteryjne,roślinne oraz zwierzęce.
Budowa komórek (roślinna,zwierzęca,bakteryjna) oraz elemęty, które je różnią. A) Elementy komórki zwierzęcej. (zdjęcie w załączniku) 1 - jąderko; 2 - błona jądra komórkowego; 3 - rybosom; 4 - pęcherzyk; 5 - szorstkie retikulum endoplazmatyczne; 6 - aparat Golgiego; 7 - mikrotubule; 8 - gładkie retikulum endoplazmatyczne; 9 -...
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
0 0
madzia112 30.5.2010 (09:16)
Bakteryjne zatrucia pokarmowe
Zatruciami pokarmowymi są różne dolegliwości i schorzenia najczęściej układu pokarmowego, do których dochodzi poprzez spożycie pokarmów, które uległy wcześniej zakażeniu.
Dur brzuszny (tyfus brzuszny)
Czynnikiem sprawczym tej choroby jest Salmonella typhi, czyli pałeczka durowa. Źródłem zakażenia może być chory człowieka, lub nosiciel to znaczy, osoba posiadająca w swoim organizmie, w tym przypadku salmonelle, i który może nią zarażać innych, ale u której nie wstępują objawy chorobowe. Zachorowanie polega na tym, że jelito ulega obrzmieniu, powstają na nim miejsca martwe, a następnie dochodzi do tworzenia się strupów.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie