Treść zadania
Autor: anitka0050 Dodano: 28.5.2010 (15:13)
Podaj nazwę składnika odżywczego którego największą ilość zawierają produkty zbożowe i ziemniaki oraz określ jego rolę dla organizmu człowieka.
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
Maidenowiec 28.5.2010 (15:29)
Białka
Białka są głównym składnikiem budulcowym komórek roślinnych i zwierzęcych. Występują w każdym żywym organizmie i są niejako atrybutem życia. Jako związki chemiczne, składają się z węgla, wodoru, tlenu i azotu, a część z nich zawiera fosfor i siarkę. Białka są związkami o dużej cząsteczce, złożonymi jak gdyby z mniejszych cegiełek - aminokwasów.
Te proste związki są połączone ze sobą za pomocą tak zwanych wiązań peptydowych, a ilość w ich cząsteczce białka sięga od kilkudziesięciu di kilku tysięcy. W białkach zwierzęcych i roślinnych występuje ponad dwadzieścia różnych aminokwasów. Rodzaj i ilość poszczególnych aminokwasów, ich wzajemne ułożenia oraz dodatkowe wiązania decyduj o właściwościach chemicznych i biologicznych.
Znaczenie białek w żywieniu polega na tym, iż są one głównym składnikiem niezbędnym dla odnowy i ewentualnego wzrostu ciała ludzkiego, tak zwanym składnikiem budulcowym.
Wartość odżywcza białek, to znaczy ich wartość biologiczna, zależy od zawartości poszczególnych aminokwasów. Części z pośród dwudziestu kilku aminokwasów organizm ludzki nie potrafi wytwarzać i muszą one być wprowadzone z zewnątrz w pokarmach.Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
Podaj dwa argumenty (różne) ,które pozwolą przekonać mieszkańców Przedmiot: Biologia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: jowita11 6.4.2010 (20:21) |
Podaj dwa najbardziej skuteczne sposoby zapobiegania chorobom wirusowym Przedmiot: Biologia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: jowita11 6.4.2010 (22:36) |
opisz transkrypcję i translację.Podaj różnice tych procesów u eukariota i Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: mika32 22.4.2010 (16:26) |
epifity- podaj trzy przyklady gatunkow tych roslin oraz okresl ich Przedmiot: Biologia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: cukiereczek16 10.5.2010 (17:29) |
Podaj wielkość genomów wirusów, bakterii, eukariontów. Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: inez2991 16.9.2010 (21:54) |
Podobne materiały
Przydatność 65% Składnia nazw miast
1. Na pytanie unde? - skąd?, nazwę miasta stawia się w Ablativie bez przyimka: I Deklinacja: Roma, Vilna, Moscovia, Vildobona, Holmia, Bucaresta II Deklinacja: Londinio, Madrito III Deklinacja: Monte Viridi, Monte Cervino, Civitate Gorzowiensi, Civitate Lodzensi, Neapoli, Leopoli, Carthagine Pluralis: Athenis, Syracusis, Delphis 2. Na pytanie quo? - dokąd?, nazwę...
Przydatność 75% Logika - podział nazw
PODZIAŁ NAZW: 1) Proste => składają się tylko z jednego wyrazu 2) Złożone => składają się z więcej niż jednego wyrazu 3) Konkretne => nazwy konkretne są znakami dal rzeczy lub osoby lub czegoś co wyobrażamy sobie jako rzecz 4) Abstrakcyjne => to takie które nie są znakami dla osób lub rzeczy lecz wskazują a) pewną ceche wspólną wielu przedmiotów np. Białość b)...
Przydatność 65% Sylogizmy i rachunek nazw
Treść w załączniku
Przydatność 60% Źródła i produkty białkowe
Białka sa to bardzo skomplikowane zwiazki chemiczne, stanowiace zasadniczy i niezbędny element budowy każdej komórki. Z białek organizm buduje nowe lub odnawia zużyte komórki,hormony,enzymy,ciała odpornościowe itp.W skład białka wchodzi kilka pierwiastków , z których podstawowe to: azot,węgiel,tlen,wodór, a ponadto siarka ,fosfor.Pierwiastki te tworza zwiąki chemiczne...
Przydatność 65% Ropa naftowa i produkty naftowe
Ropa naftowa, czyli olej skalny, jest najważniejszym surowcem węglowodorowym do otrzymywania cennych produktów przemysłowych, np. benzyny, nafty, olejów smarowych, parafiny. Mimo że źródła jej znane były już w starożytności, to jednak rozwój przemysłu naftowego datuje się dopiero od drugiej połowy XIX stulecia.. Pochodzenie złóż ropy naftowej tłumaczono rozmaicie....
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
0 0
Klaudia900 7.6.2010 (21:29)
Produkty zbożowe i ziemniaki zawierają w sobie najwięcej skrobi. Jest to wielocukier pochodzący od cukru prostego alfa-glukozy. W organiźmie człowieka odgrywa ona (mowa cały czas o skrobi ;)) przede wszystkim rolę energetyczną; jest źródłem energii dla wszystkich komórek naszego ciała.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie