Treść zadania

~cwynar

Pani Anita ma w kuchni 18 łyżek do zupy 19 łyżeczek 20 widelców i 17 noży .Dla ilu osób może podać obiad z deserem tak aby każda miała komplet sztućców .Proszę o działanie

Zgłoś nadużycie

Komentarze do zadania

  • Jakiego typu działanie?

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Rozwiązania

  • antekL1

    Bardzo Ci współczuję, że uczysz się "nowego programu matematyki"

    Z ilości sztuców widać, że komplet może zawierać co najwyżej 17
    pełnych zestawów (minimum z : 18, 19, 20, 17)
    Czyli 17 osób dostanie pełny komplet sztućców.

    A jeżeli nauczyciel każe wam działać na zbiorach,
    to działaniem jest iloczyn ( = "przecięcie", też tak się mówi )
    zbiorów łyżek, łyżeczek, widelców i noży.

    Napisz na priv, bo KOMPLETNIE nie znam programu podstawówki,
    jak to zapisać - często stosuje się taki znaczek "odwrócone U".

    Raz jeszcze współczuję - najlepsza droga do zniechęcenia do matmy
    to dawać głupie zadania.

  • userphoto

    (komplet sztućców dla każdego to :1 łyżka , 1 widelec , 1nóż i 1 łyżeczka )
    każda osoba musi posiadać po jednym rodzaju sztućca , jest tylko 17 noży , ( mimo ze innych sztućców jest więcej )wiec nie może podać dań dla większej ilości osób niż 17

Podobne materiały

Przydatność 55% Opis kuchni

Wchodząc do tej kuchni juz od progu czuć magię przepełniającą to pomieszczenie. "Mimo braku przestrzeni wszystko jest uporządkowane." Od razu rzuca sie w oczy piecyk ustawiony w rogu ze starannie ułożonymi, złotymi kafelkami. Stoi wrogu, wydawać by się mogło, iż dzięki temu jest osamotniony, ale nie. Koło piecyka stoi koszyk, w którym jest drewno na opał. Powyżej...

Przydatność 80% Instrukcja jedzenia zupy

Mając przed sobą talerz gorącej zupy należy najpierw rytmicznie i mocno podmuchać nie więcej niż trzy razy. Gdy zaś zupa jest zimna tej czynności nie wykonujemy. Prawa lub lewą rękę (zależy jak kto woli sięgamy po łyżkę. Następnie powoli zbliżamy łyżkę do talerza, pochylając przy tym lekko w prawa stronę i nabieramy niedużą ilość zupy. Po chwili unosimy łyżkę do...

Przydatność 60% Urządzenia techniczne w nowoczesnej kuchni

W czasach współczesnych, urządzenia techniczne są nieodzowną częścią każdej kuchni. Trudno sobie dziś wyobrazić kuchnię bez takich urządzeń jak: lodówka, piec, okap kuchenny, zmywarka, kuchenka mikrofalowa, mikser, czajnik elektryczny, frytkownica itp. Nowoczesne urządzenia ułatwiają pracę i oszczędzają nasz czas. Chociaż są coraz bardziej skomputeryzowane, to ich...

Przydatność 65% Sosy i zupy-charakterystyka

Sos to gęsty płyn, tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki (ostry, łagodny, kwaśny, słodki), stosowany jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itd. W konsystencji luźniejszy jest od kremu. Sosy zimne – są dodatkiem do potraw zimnych przekąsek, niektórych dań gorących i deserów. Uzupełniają składniki odżywcze...

Przydatność 50% Technologia gastronomiczna - ciasta, kasze, kremy, zupy

praca znajduje się w załączniku

0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji