Treść zadania
Autor: kidi13 Dodano: 27.5.2010 (19:13)
Wyjaśnij nazwy składników pokarmowych:
BIAŁKO-
TŁUSZCZE-
CUKRY-
WĘGLOWODANY-
SOLE MINERALNE-
WITAMINY-
WODA-
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
Klaudzia_Pandzia 2.6.2010 (19:33)
Białka – wielkocząsteczkowe (masa cząsteczkowa od ok. 10 000 do kilku mln) biopolimery, a właściwie biologiczne polikondensaty, zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi -CONH-. Występują we wszystkich żywych organizmach oraz wirusach. Synteza białek odbywa się w specjalnych organellach komórkowych zwanych rybosomami.
Zazwyczaj liczba reszt aminokwasowych pojedynczego łańcucha polipeptydowego jest większa niż 100, a cała cząsteczka może być zbudowana z wielu łańcuchów polipeptydowych (podjednostek).
Głównymi pierwiastkami wchodzącymi w skład białek są C, O, H, N, S, także P oraz niekiedy kationy metali Mn2+, Zn2+, Mg2+, Fe2+, Cu2+, Co2+ i inne.
Skład ten nie pokrywa się ze składem aminokwasów. Wynika to stąd, że większość białek (są to tzw. białka złożone lub proteidy) ma dołączone do reszt aminokwasowych różne inne cząsteczki. Regułą jest przyłączanie cukrów, a ponadto kowalencyjnie lub za pomocą wiązań wodorowych dołączane może być wiele różnych związków organicznych pełniących funkcje koenzymów oraz jony metali.Tłuszcze – zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla.
Większość tłuszczów nie ma zapachu, jest nierozpuszczalna w wodzie i rozpuszczalnikach polarnych oraz dobrze rozpuszczalna w rozpuszczalnikach niepolarnych. Wszystkie tłuszcze są lżejsze od wody, pH tłuszczów jest obojętne. Ich stan skupienia zależy od tego, jakie reszty kwasowe tworzą cząsteczkę. Tłuszcze stałe zawierają nasycone reszty kwasowe o długich łańcuchach węglowych, natomiast tłuszcze ciekłe zawierają nienasycone reszty kwasowe (reszty, w których występują wiązania podwójne) lub reszty kwasowe o krótkich łańcuchach węglowych. Kwasy nienasycone występujące w naturalnych tłuszczach są izomerami cis. Większość tłuszczów to estry mieszane, czyli takie, które w cząsteczce zawierają różne reszty kwasowe.
Tłuszcze naturalne zawsze są mieszaninami różnych estrów glicerolu. W temperaturze pokojowej tłuszcze zwierzęce to zazwyczaj ciała stałe (wyjątkiem jest tran), tłuszcze roślinne są cieczami (wyjątkiem jest olej kokosowe.Węglowodany (cukrowce, sacharydy) – organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Są to związki zawierające jednocześnie liczne grupy hydroksylowe, karbonylowe oraz czasami mostki półacetalowe. Ogólnym wzorem sumarycznym węglowodanów jest CxH2yOy lub Cx(H2O)y (znane są jednak węglowodany niespełniające tego wzoru, np. deoksyryboza). Ze względu na liczbę jednostek cukrowych w cząsteczce, węglowodany dzielą się na:
* cukry proste, inaczej monosacharydy (jednocukry)
* dwucukry, inaczej disacharydy
* trójcukry, inaczej trisacharydy
* penta-, heksa-, hepta- itd. sacharydy: oligosacharydy
* wielocukry czyli polisacharydy.
Nazwę "sole mineralne" odnosi się przede wszystkim do soli spotykanych w naturze (w organizmach żywych, pożywieniu etc.). Sole mineralne są ważnym składnikiem diety człowieka, spełniają bowiem rolę budulcową oraz regulatorową. Stanowią około 4% organizmu człowieka (przy czym najważniejsze to chlorek sodu, a także sole wapnia i magnezu). Niedostateczna ilość soli mineralnych w diecie może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie człowieka.
Przyczyny niedoboru soli mineralnych:
* nieprawidłowe, nieurozmaicone odżywianie
* duża potliwość (np. utrata soli w trakcie uprawiania sportu)
* biegunka, nudności i wymioty
* nadmierne wydalanie lub zmniejszone przyjmowanie płynów
W skład soli mineralnych wchodzą:
* Makroelementy – występują w większych ilościach w organizmie. Spełniają funkcję budulcową dla tkanek zębów, kości, skóry, włosów głównie (np. węgiel, azot, tlen, wapń);
* Mikroelementy – występują w mniejszych ilościach w organizmie, są jednak niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Regulują wiele procesów zachodzących w komórkach. Należą do nich m.in. żelazo, mangan, jod, miedź, cynk, fluor i kobalt.
Witaminy – organiczne związki chemiczne, substancje egzogenne (tj. takie, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego i które muszą być dostarczone z pożywieniem, gdyż sam organizm nie potrafi ich wytworzyć).
Nazwa pochodzi od łacińskich słów vita (życie) i amina – związek chemiczny zawierający grupę aminową. W rzeczywistości nie wszystkie witaminy taką grupę posiadają, np. witamina D jest przedstawicielem sterydów. Nazwa została wymyślona przez polskiego biochemika Kazimierza Funka w 1912 r. Funk jest także odkrywcą witamin – w 1912 roku wyizolował tiaminę. Witaminy z definicji są niezbędne człowiekowi do życia i muszą być dostarczone z zewnątrz. Z reguły tej wyłamuje się witamina D (kalcyferol), która produkowana jest przez komórki skóry pod wpływem promieni UV. Ciekawostką jest to, że witamina D początkowo określona była mianem A (odkryta była przed obecną A – retinolem), od łacińskiego antyrachitic, jako że chronił przed krzywicą (u dzieci) i osteoporozą. Witaminy nie należą do typowych składników pokarmowych – pełnią funkcję regulacyjną.Woda, tlenek wodoru (nazwa systematyczna IUPAC: oksydan) – związek chemiczny o wzorze H2O, występujący w warunkach standardowych w stanie ciekłym. W stanie gazowym wodę określa się mianem pary wodnej, a w stałym stanie skupienia – lodem. Słowo woda jako nazwa związku chemicznego może się odnosić do każdego stanu skupienia.
Woda jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla substancji polarnych. Większość występującej w przyrodzie wody jest "słona" (około 97,38%), tzn. zawiera dużo rozpuszczonych soli, głównie chlorku sodu. W naturalnej wodzie rozpuszczone są gazy atmosferyczne, z których w największym stężeniu znajduje się dwutlenek węgla.
Woda naturalna w wielu przypadkach przed zastosowaniem musi zostać uzdatniona. Proces uzdatniania wody dotyczy zarówno wody pitnej jak i przemysłowej.
Spis treści
[ukryj]Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
zad. 1 a) podaj nazwy kilku miast na Nizinie Chińskiej liczących ponad 1 Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: _Kundelek_ 26.4.2010 (18:20) |
1.Podkreśl nazwy drzew iglastych rosnących w tajdze: *cis*modrzew syberyjski*mod Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 5 rozwiązań | autor: HelloKitty22 28.4.2010 (17:21) |
Nazwy paproci chronionych,skrzypu i widłaków!!WAŻNE!!! Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: maka12 2.5.2010 (18:13) |
nazwy krajów geograficznych oraz nazwy i wysokości najwyższych wzniesień Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: wikcia_99 14.9.2010 (19:28) |
zapisz trzy przykłady łancuchów pokarmowych po jednym dla lasu, łąki i Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: monisia222 15.9.2010 (18:23) |
Podobne materiały
Przydatność 65% Charakterystyka podstawowych składników pokarmowych
TEMAT: CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW PIOKARMOWYCH. `Pracę rozpocznę wyjaśniając co to jest układ pokarmowy, jak jest zbudowany i jaką pełni rolę. Tak, więc układ pokarmowy jest zespołem narządów służących do pobierania pokarmu, jego przeróbki mechanicznej (rozdrabnianie, połykanie, mieszanie pokarmu, transport treści pokarmowej) i chemicznej (trawienie),...
Przydatność 55% Trawienie i wchłanianie substancji pokarmowych
Podstawowymi czynnościami układu pokarmowego jest trawienie i wchłanianie substancji pokarmowych. Węglowodany są podstawowym składnikiem pokarmowym, w pożywieniu dostarczana jest głównie skrobia, a także sacharoza (popularny "cukier"), laktoza (składnik mleka), fruktoza (cukier owocowy). Trawienie tej grupy składników rozpoczyna się już w jamie ustnej, bowiem nasza ślina...
Przydatność 75% Logika - nazwy
NAZWY 1. POJĘCIA: NAZWA-wyraz lub wyrażenie rozumiane jednoznacznie, które nadaje się na przedmiot lub orzecznik orzeczenia imiennego (orzeczenie imienne to takie orzeczenie, które stwierdza, że podmiot jest taki a taki, np. Jan jest adwokatem, stał się adwokatem, został adwokatem) w zdaniu; DESYGNAT-przedmiot, dla którego dana nazwa jest znakiem; desygnatem danej nazwy jest wtedy...
Przydatność 100% Nazwy Obcokrajowców
Zapraszam do pobierania załącznika.
Przydatność 55% Nazwy rzeczowników
Rzeczowniki to nazwy: - osób np. lekarz - zwierząt np. pies - roślin np. kwiat - rzeczy np. stół - cech np. mądrość - uczuć np. radość - czynności np. bieganie - pojęć np. synteza (łączenie) Odpowiadają na pytania: kto? co?
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
0 0
Truskawka 27.5.2010 (19:28)
białka to:aluminy globuiny fibrogen
Tłuszcze, czy też inaczej lipidy, kwasy tłuszczowe bądź tłuszczowce, to łańcuchy węglowodorowe o różnej długości i stopniu nasycenia, zakończone grupami karboksylowymi. Są cząsteczkami biologicznymi nierozpuszczalnymi w wodzie, a dobrze rozpuszczalnymi w rozpuszczalnikach organicznych - np. chloroformie
Cukry czyli węglowodany są przede wszystkim materiały energetycznym zapasowym i budulcowym .
Cukry proste są rozpuszczalne w w odzie i słodkie , w zależności od liczby atomów węgla w cząsteczce wyróżnia się : triozy , pentozy czyli ryboza w RNA , heksozy ( fruktoza - cukier owocowy ).
- Cukry proste (monosacharydy) - glukoza, ryboza, deoksyryboza.
- Dwucukry - sacharoza.
- Cukry złożone (polisacharydy) - skrobia, celuloza (błonnik), chityna, glikogen.
- Funkcje: glukoza - podstawowy materiał odżywczy i źródło energii; ryboza i deoksyryboza - składnik kwasów nukleinowych; glikogen i skrobia - materiał zapasowy; chityna - składnik pęcherzyków skorupiaków i owadów, materiał ścian grzybów.
- Tłuszcze to związki powstałe z połączenia glicerolu z różnymi kwasami tłuszczowymi, jedną, dwiema lub trzema cząsteczkami dając, jedno, dwu lub trójglicerydy.
Sole mineralne są to związki nieorganiczne, pochodne kwasów lub zasad. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmów żywych.
Związki organiczne niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych i funkcjonowania organizmu. Wiele z nich stanowi składniki koenzymów. Wchodzą w skład pożywienia i nie mogą być syntetyzowane przez organizm. W niektórych przypadkach możliwa jest synteza określonej witaminy, jeżeli organizm otrzyma odpowiedni prekursor, tzw. prowitaminę. Organizm potrzebuje niewielkich ilości witamin, są one bowiem związkami oligodynamicznymi, tzn. nie służą jako budulec ani źródło energii. Wyróżnia się dwie zasadnicze grupy witamin: rozpuszczalne w tłuszczach i rozpuszczalne w wodzie. Nadmiar witamin – hiperwitaminoza, jak i niedobór – hipowitaminoza jest szkodliwy dla organizmu. Mogą być magazynowane przez dłuższy czas w organizmie, np. wątroba człowieka magazynuje witaminę A przez ok. 2 lata, D i B12 przez 3-6 miesięcy.
Zawartość wody w komórkach i w całym organizmie zmienia się z jego wiekiem i nasileniem metabolizmu, przeciętnie od 70% do 85%. Najwięcej wody zawierają komórki zarodków (90% – 95%), limfa, osocze krwi, liście sukulentów, owoce. Najuboższa w wodę jest tkanka kostna – 20% nasiona i zarodniki – 14%, szkliwo zębów – 10%, tkanka tłuszczowa – 10% oraz wtórna ściana komórkowa – 10%.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie