Treść zadania
Autor: dorap16 Dodano: 26.5.2010 (15:27)
Jaką rolę w orgaziźmie człowieka pełni:
1. Białko-
2. Tłuszcze-
3. Cukry-
4. Węglowodany-
5. Sole mineralne-
6. Witaminy-
7. Woda-
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję ;]
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
3rise 26.5.2010 (16:09)
2. Tłuszcze- stanowią jeden z podstawowych składników odżywczych i spełniają w organizmie człowieka wiele różnorodnych funkcji:
" są skoncentrowanym źródłem energii dla tkanek i narządów;
" umożliwiają gromadzenie energii będąc główną formą jej zapasu;
" ułatwiają odczuwanie smaku i przełykanie pokarmu;
" hamują skurcze żołądka i wydzielanie kwaśnego soku żołądkowego;
" stanowią budulec błon komórkowych i białej masy mózgu;
" jako tłuszcz podskórny chronią przed nadmierną utratą ciepła;
" jako tłuszcz okołonarządowy stabilizują nerki i inne narządy wewnątrz ciała;
" dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, z których powstają hormony tkankowe regulujące procesy w komórkach różnych części ciała:
" decydują o sprawności układu krążenia;
" wpływają na stan skóry i włosów.
Ponadto tłuszcze są nośnikami witamin A, D, E i K oraz ułatwiają ich przyswajanie z innych produktów, zaś w technologii potraw stanowią medium grzejne, dzięki któremu możliwe są takie techniki kulinarne, jak smażenie i duszenie.
4. Węglowodany- Głównym zadaniem węglowodanów jest dostarczanie energii, ale pełnią one również ważną rolę w:
* Budowie różnych narządów ciała oraz komórek nerwowych
* Definiowaniu biologicznej odrębności organizmu, decydując na przykład o grupie krwi.
5. Sole mineralne-
* sole mineralne są materiałem budulcowym (kości, zębów, skóry, włosów);
* wchodzą w skład: hemoglobiny, mioglobiny, tyroksyny, witaminy B12, ATP, ADP, enzymów;
* stanowią podstawę w gospodarce wodno-elektrolitowej;
* odgrywają podstawową rolę w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej;
* są podwaliną pobudliwości nerwowo-mięśniowej.Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
0 0
bozkoz 26.5.2010 (15:39)
1.Białka są składnikiem budulcowym pokarmu uczestniczą w procesach budowy nowych tkanek i komórek oraz w procesach odbudowy tkanek i komórek zniszczonych i uszkodzonych.
Ponadto białka wykorzystywane są przez organizm jako substancja zapasowa w przypadku wystąpienia zjawiska głodu jakościowego czy ilościowego.
6.Witaminy to składniki regulujące przemiany zachodzące w żywych komórkach. Witamina, która jest wytwarzana przez dany organizm traci miano witaminy np. wit. C
7.Woda jest najważniejszym składnikiem diety organizmów żywych. Jej zawartość w żywych komórkach waha się między 70%, a 98%.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie