Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Rozwiązania
Podobne zadania
W wyniku ogrzewania tlenku rtęci II otrzymujemy tlen i rtęć. Jakich typów Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: zaneta1215 25.4.2010 (17:47) |
z jakich dwóch metali składa się stal nierdzewna? Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 3 rozwiązania | autor: sypka15 1.10.2010 (19:01) |
na jakich rzeczach można spotkać znaki ostrzegawcze z chemii Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: chomik 4.10.2010 (20:31) |
Z jakich trzech różnych metali składa się stal nierdzewna ? ; ] Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: milena123 6.10.2010 (18:36) |
W jakich gałęziach przemysłu i do czego jest wykorzystywany acetylen (etyn)? Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: Olciaa95 3.11.2010 (19:58) |
Podobne materiały
Przydatność 50% Estry
Estry są to związki organiczne otrzymywane przez podstawienie wodoru grupy wodorotlenowej w alkoholach rodnikami kwasowymi ( nieorganicznymi lub organicznymi ). Estry tworzą się przez bezpośrednie działanie kwasów karboksylowych z alkoholami w obecności katalizatora ( estryfikacja ). Ogólny wzór estrów. Gdzie R1 to alki pochodzący od...
Przydatność 75% Estry
Estry Są to związki chemiczne, o bardzo szerokim zastosowaniu głównie w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Niezwykle rozpowszechniona w przyrodzie grupa związków powstaje w reakcji działania kwasu na alkohol. Wiele prostych estrów to ciecze o przyjemnym aromacie, które są odpowiedzialne za zapachy wielu owoców i kwiatów, np. butanian geranylu wydziela woń wiśni, walerian...
Przydatność 55% Estry - zastosowanie
Estry kwasów karboksylowych są związkami szeroko rozpowszechnionymi w przyrodzie. Liczne estry nadają charakterystyczne zapachy olejkom roślinnym i owocom, w związku z czym używa się ich do wyrobu syntetycznych esencji zapachowych. Na zapach jaśminu składa się ponad 200 składników, ale podstawowymi są: Cis -jasmon Cis-jasmonian metylu Octan benzylowy ...
Przydatność 80% Znaczenie kwasów organicznych w owocach i warzywach oraz metody oznaczeń.
W produktach roślinnych, a zwłaszcza w owocach, występują głównie hydroksykwasy, które oprócz kwśności wykazują pewien właściwy im przyjemny posmak, a także obniżają wartość pH. Należą tu trzy główne kwasy: jabłkowy, cytrynowy, winowy, oraz w mniejszych ilościach kwas bursztynowy, szczawiowy. W przeciwieństwie do owoców, w których kwasy organiczne występują w...
Przydatność 100% Estry kwasów karboksylowych
Treść w zalaczniku
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
4 1
ewka13 12.5.2013 (21:33)
mrówczan decylu - pomarańcza
mrówczan izobutylu - malina
octan amylu - banany
octan izobutylu - gruszki , agrest
maślan etylu - ananas
pentanian etylu - jabłka
pelargonian etylu - pigwa.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
0 1
Konto usunięte, 14.5.2013 (09:37)
Banany:) I Gruszki:)
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie