Treść zadania

paatkkaa101

20 przykładów łańcuchów pokarmowych w środowisku wodnym.

Zgłoś nadużycie

Komentarze do zadania

  • grążel żółty- zatoczek - kaczka
    szczątki roślin- larwy chruściakow - karp
    plankton roślinny - ukleja - wydra
    glony - ukleja- szczupak
    plankton roślinny - ukleja - czapla
    topik - karp - szczupak
    małże - dorsz - żarłacz
    okrzemki- skorupiaki widlonogie- śledzie
    algi - kryl - fiszbowiec
    zooplankton -meduza - żółw morski

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 0

    1.plankton roślinny - rozwielitka - karp - szczupak
    2.moczarka --> ślimak --> szczupak --> człowiek --> bakterie
    3.glon --> płotka --> szczupak --> bakterie
    4.rogatek --> zatoczek --> kurka wodna
    5.glony --> rozwielitka --> larwa ważki --> czapla
    6.morszczyn --> ślimak --> mewa
    7.glon brunatny --> ślimak --> ośmiornica --> foka
    8.rośliny wodne --> płoć --> okoń
    9.rozwielitka --> rak stawowy --> szczupak --> płoć --> glon --> błotniarka stawowa --> rak stawowy

    Nie wiem czy jeszcze potrzebne, ale jeśli tak to masz chociaż troche. :) A jeśli się jakieś powtórzyło to przepraszam. :)

Rozwiązania

  • Koteczek120

    glony- małża- dorsz- żarłacz
    rozwielitka- flądra- rekin
    plankton- makrela - orka
    plankton roślinny- kryl- wieloryb
    rzęsa- karp- kaczka krzyżówka

Podobne materiały

Przydatność 65% Charakterystyka podstawowych składników pokarmowych

TEMAT: CHARAKTERYSTYKA PODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW PIOKARMOWYCH. `Pracę rozpocznę wyjaśniając co to jest układ pokarmowy, jak jest zbudowany i jaką pełni rolę. Tak, więc układ pokarmowy jest zespołem narządów służących do pobierania pokarmu, jego przeróbki mechanicznej (rozdrabnianie, połykanie, mieszanie pokarmu, transport treści pokarmowej) i chemicznej (trawienie),...

Przydatność 55% Podstawowe czynności ruchowe w środowisku wodnym

Czas: 45’ Ilość uczniów: 14 Klasa: II Miejsce zajęć: basen 25x12m Cele główne: · umiejętności –uczeń potrafi bez lęków bawić się w wodzie · sprawność motoryczna – kształtowanie szybkości · wiadomości – higiena i bezpieczne zachowanie się w wodzie · akcenty wychowawcze - współpraca w grupie Tok lekcji Zadania szczegółowe...

Przydatność 55% Trawienie i wchłanianie substancji pokarmowych

Podstawowymi czynnościami układu pokarmowego jest trawienie i wchłanianie substancji pokarmowych. Węglowodany są podstawowym składnikiem pokarmowym, w pożywieniu dostarczana jest głównie skrobia, a także sacharoza (popularny "cukier"), laktoza (składnik mleka), fruktoza (cukier owocowy). Trawienie tej grupy składników rozpoczyna się już w jamie ustnej, bowiem nasza ślina...

Przydatność 75% Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych (paszoznastwo)

Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych Strawność pokarmu – podatność pokarmu na procesy trawienne. Stopień w jakim składniki odżywcze w danym produkcie spożywczym mogą być uwolnione i rozłożone na części składowe, które nadają się do wchłonięcia. Strawność zależy od wielu czynników, takich jak np.: stan zdrowia zwierzęcia i jego wiek,...

Przydatność 70% Jadłospis na jeden dzień z uwzględnieniem składników pokarmowych.

ŚNIADANIE 2 jajka na miękko, kajzerka z masłem, szklanka herbaty, kiwi -jajko (białko, tłuszcz, cholesterol, potas, wapń, magnez, żelazo) -kajzerka (białko, węglowodany, tłuszcz, błonnik) -masło (tłuszcz, cukier, sole mineralne, woda, witaminy A, E, D2, D3) -herbata (teina, garbniki, olejki eteryczne, witaminy A, E, C) -kiwi (kwas cytrynowy, kwas foliowy, fosfor, magnez,...

0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji