Treść zadania
Autor: Denivit Dodano: 12.10.2012 (19:22)
W naczyniu znajduje się m = 200 g wody o temperaturze T1=291K. Jaką masę m
wody o temperaturze T2=373K należy do tego naczynia dodać, aby temperatura
mieszaniny była T3=323K ?
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Rozwiązania
Podobne zadania
zasada działania (może być kaloryfera,wskaźnika poziomu wody w Przedmiot: Fizyka / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: heavymetal 7.4.2010 (13:55) |
ile waży jeden litr wody Przedmiot: Fizyka / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: ewaturek1990 9.4.2010 (10:00) |
Anomalna rozszerzalność wody . Wyjaśnić jej znaczenie w przyrodzie. Przedmiot: Fizyka / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: wercias16 22.4.2010 (17:09) |
Do wody o temperaturze 30 stopni Celsjusza wlano 400g wody o temperaturze 353 Przedmiot: Fizyka / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: xolusiaa 25.4.2010 (22:42) |
W naczyniu o pojemności 3 litry znajduję sie gaz pod ciśnieniem 15 kPa.Ile Przedmiot: Fizyka / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: mass98111 14.5.2010 (20:42) |
Podobne materiały
Przydatność 60% Wody
Czysta woda dla życia człowieka jest dobrem niezbędnym. Brak jej na danym obszarze zagraża zdrowiu, a nawet życiu wielu organizmów; bez niej jakakolwiek działalność gospodarcza szybko staje się niemożliwa . Niestety bardzo często mamy do czynienia z przejawami złej, nieracjonalnej gospodarki wodą, wynikającej przede wszystkim z nadmiernego zanieczyszczenia wód....
Przydatność 65% Wody
Aby funkcjonowal wspólczesny swiat, by mogly pracowac wszystkie maszyny, fabryki i czlowiek mógl wygodnie i spokojnie zyc, potrzeba ogromnych ilosci energii. Wiekszosc tej energii dostarczaja surowce energetyczne: ropa naftowa, gaz ziemny i wegiel. Wykorzystanie paliw kopalnianych do produkcji energii elektrycznej niesie za soba wiele zanieczyszczen i niebezpieczenstw dla czlowieka i jego...
Przydatność 100% Wody
Przydatność 55% Ciasta zarabiane w naczyniu-smażone
1.Ciasto naleśnikowe-charakteryzuje się dużą płynnością,może być przyrządzane bez piany (popularne) bądź z pianą (wykwintne).Stosunek składników takich jak mleko,woda wynosi 1:1.Jaja do ciasta dodaje się w całości lub oddzielnie żółtko i białka. 2.Zmiany fizykochemiczne. Podczas smażenia występuje silne parowanie wody i powiększanie pęcherzyków powietrza co...
Przydatność 70% Zasadowość wody
Zasadowość określa zdolność wody do przyjmowania protonów ( H+ ), tj. zdolność do zobojętniania silnych kwasów mineralnych o określonym pH.
W wodach naturalnych zasadowość pochodzi, w przeważającej części, od związków takich, jak Ca(HCO3)2 i Mg(HCO3)2, aczkolwiek nie tylko. Parametr ten ma znaczenie drugorzędne, szczególnie w przypadku wody do picia, gdyż związki te...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
skromna 12.10.2012 (21:24)
Q1=Q2
m1*cw*(T3-T1)=m2*cw*(T2-T3)
m2=m1(T3-T1)/(T2-T3)
m2=0,2kg*(323K-291K)/(373K-323K)
m2=0,128kg=128g
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie