Treść zadania
Autor: olucha0407 Dodano: 24.9.2012 (18:37)
Mam zadanie z matmy .Dam naj :)
Przyjmijmy że talerz zawiera 3/8 litra zupy a łyżką można nabrać 0,01 litra
a) Ile razy trzzeba podnieść łyżkę do ust aby zjeść pełen talerz zupy ? (Dajcie obliczenia i odp.)
b)Ile łyżek wody trzeba by było wlać do trzystu litrowej wanny , aby napełnić ją do połowy ?
Pliska !
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
sonar 24.9.2012 (18:55)
pojemność talerza -> 3/8 l = 0,375 l
pojemność łyżki -> 0,01 l
0,375 l : 0,01 l = ( litry się skrócą)
= 37,5
Ponieważ musimy łyżkę podnieść raz a nie połowę, dlatego zaokrąglam 37,5 raza do 38
(37 razy łyżka będzie pełna a za 38 razem będzie zawierała połowę swojej pojemności)
Odp. Aby zjeść pełny talerz zupy należy podnieść łyżkę do ust 38 razy
b)
pojemność wanny -> 300 l
pojemność łyżki -> 0,01 l
(300 l : 2) : 0,01 l =
150 l : 0,01 l = ( litry się skrócą)
= 15 000
Odp.Aby napełnić wannę do połowy należy wlać 15 000 łyżek wody.Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
-
sonar 24.9.2012 (18:57)
zadanie a można też wykonać na ułamkach zwykłych
3/8 l : 0,01 l= (litry się skrócą)
= 3/8 : 1/100 =
= 3/8 * 100/1= ( skracam 8 z 100)
= 3/2 * 25/1=
= 75/2=
= 37 i 1/2
-
Podobne zadania
Zadanie o cukierkach . Przedmiot: Matematyka / Szkoła podstawowa | 3 rozwiązania | autor: przemooo70 25.3.2010 (16:34) |
Temat :Zadanie z treścią. Przedmiot: Matematyka / Szkoła podstawowa | 6 rozwiązań | autor: magdap1999 28.3.2010 (21:05) |
Zadanie z matmy. Przedmiot: Matematyka / Szkoła podstawowa | 2 rozwiązania | autor: krystek12345a 7.4.2010 (15:37) |
zadanie tekstowe Przedmiot: Matematyka / Szkoła podstawowa | 4 rozwiązania | autor: GK67 12.4.2010 (17:01) |
ratunku zadanie na jutro !! Przedmiot: Matematyka / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: madzialena360 14.4.2010 (18:39) |
Podobne materiały
Przydatność 80% Instrukcja jedzenia zupy
Mając przed sobą talerz gorącej zupy należy najpierw rytmicznie i mocno podmuchać nie więcej niż trzy razy. Gdy zaś zupa jest zimna tej czynności nie wykonujemy. Prawa lub lewą rękę (zależy jak kto woli sięgamy po łyżkę. Następnie powoli zbliżamy łyżkę do talerza, pochylając przy tym lekko w prawa stronę i nabieramy niedużą ilość zupy. Po chwili unosimy łyżkę do...
Przydatność 65% Sosy i zupy-charakterystyka
Sos to gęsty płyn, tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki (ostry, łagodny, kwaśny, słodki), stosowany jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itd. W konsystencji luźniejszy jest od kremu. Sosy zimne – są dodatkiem do potraw zimnych przekąsek, niektórych dań gorących i deserów. Uzupełniają składniki odżywcze...
Przydatność 50% Technologia gastronomiczna - ciasta, kasze, kremy, zupy
praca znajduje się w załączniku
Przydatność 75% Test z technologii gastronomicznej (ciasta, zupy, sosy)
Imię i nazwisko: Klasa: Data: 1.Siekanie mąki z tłuszczem, dodanie żółtek i zarobienie składników w jedną całość to technika sporządzania ciasta: a. kruchego b. biszkoptowego c. ptysiowego d. drożdżowego 2.Przygotowując ciasto naleśnikowe należy: a. do mleka dodać jaja, wodę i mąkę, dobrze wymieszać b. do mąki dodać jaja, mleko i wodę, dobrze wymieszać c....
Przydatność 55% Analiza Finansowa- zadanie
praca w załącznikach
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
1 0
aga7010 24.9.2012 (19:00)
a) 3/8:0,01=3/8:1/100=3/8*100=( po skróceniu 8 i 100)=75/2=37i 1/2
odp aby zjeść talerz zupy trzeba podnieść łyżkę 38 razy
b)300: 0,01=300: 1/100=300*100=30.000 i to podzielić na 2
do wanny trzeba wlać 15.000 łyżek wody
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie