Treść zadania

elcia20

Przyjmijmy że talerz zawiera 3/8 litra zupy a łyżką można nabrać 0,01 litra.a) Ile razy trzeba podnieść łyżkę do ust,aby zjeść pełen talerz zupy? b) Ile łyżek wody trzeba by było wlać do trzystulitrowej wanny,aby napełnić ją do połowy? Wstaw znak < ,> ,= : 0,111111 ? 111111 kreska ułamkowa 999999 , 0,99999999 ? 1111111 kreska ułamkowa 999999

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 0

    zad1)
    a)
    pojemność talerza -> 3/8 l = 0,375 l

    pojemność łyżki 0,01 l

    0,375 l : 0,01l = ( litry się skrócą)

    = 37,5

    Ponieważ nie można podnieść łyżki pół raza, dlatego zaokrąglam otrzymany wynik do pełnych jednośi

    37,5 ~~ 38

    Odp. Aby zjeść pełny talerz zupy trzeba podnieść łyżkę do ust 38 razy.

    b)
    (300 l : 2 ) : 0,01 l=

    = 150 l : 0,01 l = (litry się skrócą)

    = 15 000

    Odp. Żeby napełnić do połowy 300 l wannę trzeba do niej wlać 15 000 łyżek wody .



    zad 2)

    """""""""""""""""""""""""""""""""""" 111111
    0,111111 ........ < ........ --------------------------
    """""""""""""""""""""""""""""""""""999999




    """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" 1111111
    0,99999999 ............... <.................--------------------
    """"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""999999



    Czy w tym zadaniu mianownik ułamka jest dobrze podany ?
    Czy nie to zadanie nie miało tak wyglądać ?

    """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" 1111111
    0,99999999 ...............................--------------------
    """"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""9999999

    jeśli tak, to rozwiązanie est takie :

    """""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""" 1111111
    0,99999999 ...............> ................--------------------
    """"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""9999999

Rozwiązania

Podobne materiały

Przydatność 100% Mona Lisa

Moim ulubionym obrazem jest ,,Mona Lisa’’ .Bardzo podoba mi się ten obraz , ponieważ narysowana kobieta jest przedstawiona tak jakby była prawdziwa , a nie namalowana . Obraz ten jest bardzo znany na świecie i ceniony w śród krytyków malarstwa. Wybrałam , go też dla tego , że autor tego obrazy przedstawił piękno kobiety farbami Na pierwszym planie tego obrazu jest...

Przydatność 80% Instrukcja jedzenia zupy

Mając przed sobą talerz gorącej zupy należy najpierw rytmicznie i mocno podmuchać nie więcej niż trzy razy. Gdy zaś zupa jest zimna tej czynności nie wykonujemy. Prawa lub lewą rękę (zależy jak kto woli sięgamy po łyżkę. Następnie powoli zbliżamy łyżkę do talerza, pochylając przy tym lekko w prawa stronę i nabieramy niedużą ilość zupy. Po chwili unosimy łyżkę do...

Przydatność 65% Sosy i zupy-charakterystyka

Sos to gęsty płyn, tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki (ostry, łagodny, kwaśny, słodki), stosowany jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itd. W konsystencji luźniejszy jest od kremu. Sosy zimne – są dodatkiem do potraw zimnych przekąsek, niektórych dań gorących i deserów. Uzupełniają składniki odżywcze...

Przydatność 65% Analiza Obrazu ''Mona Lisa''

Autorem obrazu ?Mona Lisa? jest Leonardo da Vinci. Dzieło powstało ok. 1503-1507 roku. Jego wymiary to 77cm./53cm. Technika: olej, deska. Miejsce przechowywania to paryski Luwr. Orientacja obrazu pionowa, perspektywa linearna. Mona Lisa to prawdopodobnie portret patrycjuszki florenckiej Monny Lisy del Giocondo, która pozowała malarzowi mając 24-25lat. Na obrazie widoczny jest...

Przydatność 50% Technologia gastronomiczna - ciasta, kasze, kremy, zupy

praca znajduje się w załączniku

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji