Treść zadania
Autor: maola Dodano: 17.9.2012 (21:25)
Jak w najprostszy sposób zidentyfikować skrobię w kawałku chleba?
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
zaproponuj jak odróżniasz doświadczenie a)sacharozę od skrobi b)glukozę od skro Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: maly7237 7.4.2010 (19:56) |
zaproponuj jak odróżniasz doświadczenie a)sacharozę od skrobi b)glukozę od skro Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: maly7237 7.4.2010 (20:03) |
napisać równania reakcji celulozy i skrobi ( spalanie) Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: madiamia 29.5.2010 (22:01) |
wykrycie skrobi w produkcie zywnosciowym-przyklad reakcji Przedmiot: Chemia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: gajny 10.6.2010 (00:08) |
Napisz wzory sumaryczne glukozy,sacharozy,skrobi,ceulozy Przedmiot: Chemia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: mati18260 28.3.2011 (14:48) |
Podobne materiały
Przydatność 55% Opis Chleba.
Chleb to pieczywo otrzymywane z wypieku ciasta, będącego połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody z wykożystaniem drożdży. Rozrózniamy chleb zytni razowy, biały, mieszny żytnio pszenny. Moim ulubionym chlebem jest chleb pszenny pełnoziarnisty. Do chleba tego wykorzystuje się ziarna przenicy, maki pszennej, pszennej chlebowej, pszennej zazowej z dodatkiem ziół takich...
Przydatność 60% Trawienie białek, tluszczy,skrobi
PRZYSTOSOWANIA Jama ustna : - pobiera pokarm - rozdrabnia pokarm - nawilżeniu przez ślinę - uformowaniu w kęsy. - prezesowaniu kęsów do tyłu Gruczoły żołądka - wydzielają śluz - sok żołądkowy, - trawienie białek. - trawienie cukrów W jelicie cienkim - trawienie węglowodanów, tłuszczów i białek. - fałdy okrężne - kosmki jelitowe. W...
Przydatność 65% Wykrywanie skrobi w produktach żywnościowych
WYKRYWANIE SKROBI W PRODUKTACH ŻYWNOŚCIOWYCH I NIE TYLKO: Doświadczenie 1. Wykrywanie skrobi w gotowanym ryżu: Na łyżkę gotowanego ryżu dodaję kilka kropel płynu Lugola. Spostrzeżenia: Płyn Lugola zmienił swoją barwę z pomarańczowej na granatową. Wniosek: W ryżu występuje skrobia. Doświadczenie 2. Wykrywanie skrobi w makaronie: Na łyżkę...
Przydatność 50% Kleikowanie skrobi, oraz znaczenie praktyczne tego zjawiska.
Skrobia - węglowodan, polimer glukozy, polisacharyd roślinny, jest substancją higroskopijną i może wchłaniać do 30% wody. Składa się wyłącznie z merów glukozy (jej cząsteczka składa się z około 1000 cząsteczek glukozy), pełni w roślinach rolę magazynu energii (czyli substancji zapasowej). Skrobia powstaje podczas asymilacji w zielonych częściach roślin, jak tzw. Skrobia...
Przydatność 75% Uzasadnij, że stosunek człowieka do chleba jest wyrazem jego stosunku do pracy.
Czy szanujemy chleb? Na to pytanie, wydaje mi się, większość z nas odpowiedziałaby twierdząco. Niestety, liczne kosze na śmieci, między innymi w szkołach, pojemniki na odpadki i śmietniki, zdają się często przeczyć tej odpowiedzi. Bywa bowiem, że ludzie nie szanują chleba nawet wówczas, gdy nie powodzi im się najlepiej. Wygląda na to, że chleb dla wielu ludzi nie przedstawia...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
1 0
ewka13 17.9.2012 (21:32)
Skrobię w kawałku chleba najprościej zidentyfikować przy pomocy jodyny. Kropla jodyny naniesiona na chleb zmienia barwę na granatową - co świadczy o obecności skrobi.
Jodyna to alkoholowy roztwór jodu - wskaźnik obecności skrobi.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie