Treść zadania

maola

Jak w najprostszy sposób zidentyfikować skrobię w kawałku chleba?

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 0

    Skrobię w kawałku chleba najprościej zidentyfikować przy pomocy jodyny. Kropla jodyny naniesiona na chleb zmienia barwę na granatową - co świadczy o obecności skrobi.
    Jodyna to alkoholowy roztwór jodu - wskaźnik obecności skrobi.

Rozwiązania

Podobne zadania

maly7237 zaproponuj jak odróżniasz doświadczenie a)sacharozę od skrobi b)glukozę od skro Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: maly7237 7.4.2010 (19:56)
maly7237 zaproponuj jak odróżniasz doświadczenie a)sacharozę od skrobi b)glukozę od skro Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: maly7237 7.4.2010 (20:03)
madiamia napisać równania reakcji celulozy i skrobi ( spalanie) Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: madiamia 29.5.2010 (22:01)
gajny wykrycie skrobi w produkcie zywnosciowym-przyklad reakcji Przedmiot: Chemia / Liceum 2 rozwiązania autor: gajny 10.6.2010 (00:08)
mati18260 Napisz wzory sumaryczne glukozy,sacharozy,skrobi,ceulozy Przedmiot: Chemia / Liceum 2 rozwiązania autor: mati18260 28.3.2011 (14:48)

Podobne materiały

Przydatność 55% Opis Chleba.

Chleb to pieczywo otrzymywane z wypieku ciasta, będącego połączeniem mąki zbożowej różnego gatunku i wody z wykożystaniem drożdży. Rozrózniamy chleb zytni razowy, biały, mieszny żytnio pszenny. Moim ulubionym chlebem jest chleb pszenny pełnoziarnisty. Do chleba tego wykorzystuje się ziarna przenicy, maki pszennej, pszennej chlebowej, pszennej zazowej z dodatkiem ziół takich...

Przydatność 60% Trawienie białek, tluszczy,skrobi

PRZYSTOSOWANIA Jama ustna : - pobiera pokarm - rozdrabnia pokarm - nawilżeniu przez ślinę - uformowaniu w kęsy. - prezesowaniu kęsów do tyłu Gruczoły żołądka - wydzielają śluz - sok żołądkowy, - trawienie białek. - trawienie cukrów W jelicie cienkim - trawienie węglowodanów, tłuszczów i białek. - fałdy okrężne - kosmki jelitowe. W...

Przydatność 65% Wykrywanie skrobi w produktach żywnościowych

WYKRYWANIE SKROBI W PRODUKTACH ŻYWNOŚCIOWYCH I NIE TYLKO: Doświadczenie 1. Wykrywanie skrobi w gotowanym ryżu: Na łyżkę gotowanego ryżu dodaję kilka kropel płynu Lugola. Spostrzeżenia: Płyn Lugola zmienił swoją barwę z pomarańczowej na granatową. Wniosek: W ryżu występuje skrobia. Doświadczenie 2. Wykrywanie skrobi w makaronie: Na łyżkę...

Przydatność 50% Kleikowanie skrobi, oraz znaczenie praktyczne tego zjawiska.

Skrobia - węglowodan, polimer glukozy, polisacharyd roślinny, jest substancją higroskopijną i może wchłaniać do 30% wody. Składa się wyłącznie z merów glukozy (jej cząsteczka składa się z około 1000 cząsteczek glukozy), pełni w roślinach rolę magazynu energii (czyli substancji zapasowej). Skrobia powstaje podczas asymilacji w zielonych częściach roślin, jak tzw. Skrobia...

Przydatność 75% Uzasadnij, że stosunek człowieka do chleba jest wyrazem jego stosunku do pracy.

Czy szanujemy chleb? Na to pytanie, wydaje mi się, większość z nas odpowiedziałaby twierdząco. Niestety, liczne kosze na śmieci, między innymi w szkołach, pojemniki na odpadki i śmietniki, zdają się często przeczyć tej odpowiedzi. Bywa bowiem, że ludzie nie szanują chleba nawet wówczas, gdy nie powodzi im się najlepiej. Wygląda na to, że chleb dla wielu ludzi nie przedstawia...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji