Treść zadania

misiek6626

w szkolnej drogówce na pieciu uczniow przypada 1,2l zupy ile zupy przypada na trzech uczniów

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Rozwiązania

  • rybitwa11

    układamy proporcję:
    5 uczniów-------1,2 l zupy
    3 uczniów----------x l zupy
    -----------------------------------
    5x=1,2*3
    5x=3,6
    x=3,6:5=0,72 l
    Na 3 uczniów przypada 0,72 l zupy

  • aaaaadddddaaaaa

    5ucz. przypada 1,2 l
    2,5ucz. przypada 0,6 l
    0,5ucz. przypada 0,12 l
    3ucz. przypada 0,72 l

  • userphoto

    1,2 / 5 = 0,24
    0,24 * 3 = 0,72l

Podobne materiały

Przydatność 80% Instrukcja jedzenia zupy

Mając przed sobą talerz gorącej zupy należy najpierw rytmicznie i mocno podmuchać nie więcej niż trzy razy. Gdy zaś zupa jest zimna tej czynności nie wykonujemy. Prawa lub lewą rękę (zależy jak kto woli sięgamy po łyżkę. Następnie powoli zbliżamy łyżkę do talerza, pochylając przy tym lekko w prawa stronę i nabieramy niedużą ilość zupy. Po chwili unosimy łyżkę do...

Przydatność 65% Sosy i zupy-charakterystyka

Sos to gęsty płyn, tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki (ostry, łagodny, kwaśny, słodki), stosowany jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itd. W konsystencji luźniejszy jest od kremu. Sosy zimne – są dodatkiem do potraw zimnych przekąsek, niektórych dań gorących i deserów. Uzupełniają składniki odżywcze...

Przydatność 50% Technologia gastronomiczna - ciasta, kasze, kremy, zupy

praca znajduje się w załączniku

Przydatność 75% Test z technologii gastronomicznej (ciasta, zupy, sosy)

Imię i nazwisko: Klasa: Data: 1.Siekanie mąki z tłuszczem, dodanie żółtek i zarobienie składników w jedną całość to technika sporządzania ciasta: a. kruchego b. biszkoptowego c. ptysiowego d. drożdżowego 2.Przygotowując ciasto naleśnikowe należy: a. do mleka dodać jaja, wodę i mąkę, dobrze wymieszać b. do mąki dodać jaja, mleko i wodę, dobrze wymieszać c....

Przydatność 60% Pop – Art, czyli jak puszka zupy stała sie dziełem sztuki

POP – ART, CZYLI JAK PUSZKA ZUPY STAŁA SIĘ DZIEŁEM SZTUKI Pop-art (z angielskiego popular art - "sztuka popularna, powszechna"), nazwa jednego z najważniejszych nurtów w sztuce współczesnej wprowadzona przez krytyka L. Allowaya. Początki pop-artu łączą się z działalnością Independent Group (Alloway, R. Hamilton, E. Paolozzi) - ugrupowania, które wylansowało w Anglii...

0 odpowiada - 0 ogląda - 3 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji