Treść zadania
Autor: angelagn Dodano: 16.4.2012 (15:56)
Wyjaśni w jaki sposób można odróżnić glukozę od skrobi
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
zaproponuj jak odróżniasz doświadczenie a)sacharozę od skrobi b)glukozę od skro Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: maly7237 7.4.2010 (19:56) |
zaproponuj jak odróżniasz doświadczenie a)sacharozę od skrobi b)glukozę od skro Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: maly7237 7.4.2010 (20:03) |
ustal,jaki typ wiązania chemicznego przeważa w podanych tlenkach: a) Przedmiot: Chemia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: zymonn 20.5.2010 (21:08) |
w jaki sposob mozna wykryc skrobie w produktach spozywczych Przedmiot: Chemia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: basia3005 24.5.2010 (19:12) |
napisać równania reakcji celulozy i skrobi ( spalanie) Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: madiamia 29.5.2010 (22:01) |
Podobne materiały
Przydatność 100% Mona Lisa
Moim ulubionym obrazem jest ,,Mona Lisa’’ .Bardzo podoba mi się ten obraz , ponieważ narysowana kobieta jest przedstawiona tak jakby była prawdziwa , a nie namalowana . Obraz ten jest bardzo znany na świecie i ceniony w śród krytyków malarstwa. Wybrałam , go też dla tego , że autor tego obrazy przedstawił piękno kobiety farbami Na pierwszym planie tego obrazu jest...
Przydatność 60% Trawienie białek, tluszczy,skrobi
PRZYSTOSOWANIA Jama ustna : - pobiera pokarm - rozdrabnia pokarm - nawilżeniu przez ślinę - uformowaniu w kęsy. - prezesowaniu kęsów do tyłu Gruczoły żołądka - wydzielają śluz - sok żołądkowy, - trawienie białek. - trawienie cukrów W jelicie cienkim - trawienie węglowodanów, tłuszczów i białek. - fałdy okrężne - kosmki jelitowe. W...
Przydatność 65% Wykrywanie skrobi w produktach żywnościowych
WYKRYWANIE SKROBI W PRODUKTACH ŻYWNOŚCIOWYCH I NIE TYLKO: Doświadczenie 1. Wykrywanie skrobi w gotowanym ryżu: Na łyżkę gotowanego ryżu dodaję kilka kropel płynu Lugola. Spostrzeżenia: Płyn Lugola zmienił swoją barwę z pomarańczowej na granatową. Wniosek: W ryżu występuje skrobia. Doświadczenie 2. Wykrywanie skrobi w makaronie: Na łyżkę...
Przydatność 65% Analiza Obrazu ''Mona Lisa''
Autorem obrazu ?Mona Lisa? jest Leonardo da Vinci. Dzieło powstało ok. 1503-1507 roku. Jego wymiary to 77cm./53cm. Technika: olej, deska. Miejsce przechowywania to paryski Luwr. Orientacja obrazu pionowa, perspektywa linearna. Mona Lisa to prawdopodobnie portret patrycjuszki florenckiej Monny Lisy del Giocondo, która pozowała malarzowi mając 24-25lat. Na obrazie widoczny jest...
Przydatność 50% Kleikowanie skrobi, oraz znaczenie praktyczne tego zjawiska.
Skrobia - węglowodan, polimer glukozy, polisacharyd roślinny, jest substancją higroskopijną i może wchłaniać do 30% wody. Składa się wyłącznie z merów glukozy (jej cząsteczka składa się z około 1000 cząsteczek glukozy), pełni w roślinach rolę magazynu energii (czyli substancji zapasowej). Skrobia powstaje podczas asymilacji w zielonych częściach roślin, jak tzw. Skrobia...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
1 0
rob 16.4.2012 (16:43)
poprze podziałanie na glukozę i skrobię wodorotlenkiem miedzi(II). Ponieważ skrobia nie wykazuje właściwości redukujących nie będzie ulegała reakcji z Cu(OH)2, natomiast w przypadku glukozy po podgrzaniu jej z Cu(OH)2 wytrąca się pomarańczowy osad Cu2O (glukoza redukuje miedź ze stopnia utlenienia +2 do +1)
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie