Treść zadania
Autor: annz21 Dodano: 1.4.2012 (18:58)
ZAD1) Estry ich znaczenie i zastosowanie
ZAD2) WIĄZANIE PEPTYDOWE
ZAD3) Porównaj glukozę i fruktoze grupa ketonowa i aldechydowa
ZAD4) Scharakteryzuj kwas mlekowy i salicylowy
ZAD5) Co to są aminy i amidy
dam 35 za szybką odpowiedż
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
1)Tlenki -wystepowanie i zastosowanie ,omówione na wybranych Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: madziorasek7 31.3.2010 (11:23) |
pomocy!!!! na dzis wlasciwosci i zastosowanie kwasow i wodorotlenkow!!!! Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: mmonika1235 29.5.2010 (05:52) |
pilnie!!!!!! na dzisaj wlasciwosci i zastosowanie kwasow i wodorotlenkow Przedmiot: Chemia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: mmonika1235 29.5.2010 (05:54) |
zastosowanie wybranych pierwiastków chemicznych w informatyce (np. w układach Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: pipi1788 4.6.2010 (12:59) |
woda i zastosowanie w przemyśle chemicznym Przedmiot: Chemia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: 100380 18.9.2010 (19:45) |
Podobne materiały
Przydatność 55% Estry - zastosowanie
Estry kwasów karboksylowych są związkami szeroko rozpowszechnionymi w przyrodzie. Liczne estry nadają charakterystyczne zapachy olejkom roślinnym i owocom, w związku z czym używa się ich do wyrobu syntetycznych esencji zapachowych. Na zapach jaśminu składa się ponad 200 składników, ale podstawowymi są: Cis -jasmon Cis-jasmonian metylu Octan benzylowy ...
Przydatność 50% Estry
Estry są to związki organiczne otrzymywane przez podstawienie wodoru grupy wodorotlenowej w alkoholach rodnikami kwasowymi ( nieorganicznymi lub organicznymi ). Estry tworzą się przez bezpośrednie działanie kwasów karboksylowych z alkoholami w obecności katalizatora ( estryfikacja ). Ogólny wzór estrów. Gdzie R1 to alki pochodzący od...
Przydatność 75% Estry
Estry Są to związki chemiczne, o bardzo szerokim zastosowaniu głównie w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Niezwykle rozpowszechniona w przyrodzie grupa związków powstaje w reakcji działania kwasu na alkohol. Wiele prostych estrów to ciecze o przyjemnym aromacie, które są odpowiedzialne za zapachy wielu owoców i kwiatów, np. butanian geranylu wydziela woń wiśni, walerian...
Przydatność 70% Kwasy karboksylowe, Estry, Tłuszcze - właściwości chemiczne/fizyczne i zastosowanie.
Kwasy karboksylowe: 1. Właściwości fizyczne: *Małe cząsteczki kwasów bardzo dobrze mieszają się z wodą (grupa karboksylowa tworzy wiązanie wodorowe. Zanika to ze wzrostem łańcucha *Mają większe temp. Wrzenia niż alkany i alkohole – zawierające taką samą ilość węgla *mała lotność 2. Właściwości chemiczne: • Reagują z metalami aktywniejszymi od wodoru; •...
Przydatność 60% Zastosowanie i znaczenie cukrów
Z cukrami spotykamy się ciągle w życiu codziennym, są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie i odgrywają bardzo dużą rolę w procesach życiowych organizmów żywych. Cukry powstają w przyrodzie w zielonych częściach roślin z dwutlenku węgla i wody w procesie fotosyntezy. Nazwa węglowodany powstała w związku z tym, że początkowo znano zaledwie te człony tej klasy substancji,...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
1 1
aga111 1.4.2012 (22:58)
zad4
kwas salicylowy
nazwa chemiczna: kwas 2-hydroksybenzoesowy
Białe igły lub biały krystaliczny proszek
ostrożnie ogrzewany ulega sublimacji
Łatwo rozpuszcza się w etanolu . Trudno w wodzie ale dobrze w wodzie gorącej
działa drażniąco na oczy , drogi oddechowe i skórę
wzór sumaryczny C7H6O3
zastosowanie:
- do produkcji kwasu acetylosalicylowego (aspiryny)
- jako środek dezynfekujący (np. spirytus salicylowy)
-keratolitycznie (w lekach na trądzik)
kwas mlekowy
wzór sumaryczny C2H4OHCOOH
klarowna lepka ciecz ciemnożółta lub przezroczysta
bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i alkoholu
jest całkowicie przyswajalny przez ogranizm
dzięki właściwościom bakteriologicznym hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym co korzystnie wpływa na procesy trawienia
ma szerokie zastosowanie
- w lecznictwie- poprawia czynność wątroby nerek i kosmków jelitowych
jako probiotyk
- w przemyśle spożywczym- poprawia smak produktów spożywczych
- w przemyśle kosmetycznym- jako składnik preparatów kosmetycznych
warto wspomnieć o tzw. zakwasach (bóle mięśni ) które pojawiają się po intensywnym wysiłku do którego mięśnie nie były przyzwyczajone. niedobór tlenu w mięśniach powoduje gromadzenie się kwasu mlekowego który następnie rozkłada się powodując ból.
W lecznictwie
mieszanina kwasu mlekowego(ok10% ) i kwasu salicylowego (ok90%) jest używana do usuwania tzw. brodawek
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie