Treść zadania

sonia11553

sad sdfgsd B
1. Tłuszcze to: a) związki organiczne o wzorze ogólnym C n H 2m O m złożone z węgla, wodoru i tlenu; b) związki o wzorze ogólnym R 1 –COO –R 2 otrzymane w wyniku reakcji kwasów karboksylowych i alkoholi; c) wielkocząsteczkowe związki organiczne zbudowane z cząsteczek aminokwasó w; d) estry kwasów tłuszczowych i glicerolu.
2. Utwardzanie tłuszczów roślinnych stosuje się do otrzymywania: a) margaryny; c) kwasów tłuszczowych; b) mydła; d) glicerolu.
3. Pierwiastki chemiczne należące do podstawowego składu białek to: a) węgiel, wodór, tlen, chlor; c) węgiel, wodór, azot, tlen; b) azot, węgiel, tlen, fosfor; d) azot, tlen, fosfor, chlor.
4. Produktami hydrolizy białek są: a) estry; b) aminokwasy; c) dekstryny; d) cukry proste.
5. Chlorek sodu powoduje: a) wysalanie białka; c) żółte zabarwienie białka; b) denaturację białka; d) ceglastoczerwone zabarwienie białka.
6. Reakcją charakterystyczną białek jest: a) próba akroleinowa; c) próba Trommera; b) reakcja ksantoproteinowa; d) reakcja z jodem.
7. C 6 H 12 O 6 jest wzorem: a) glukozy; b) sacharozy; c) skrobi; d) dekstryn.
8. Glukozę można odróżnić od innych cukrów, działając na nią: a) wodorotlenkiem miedzi(II); c) stężonym kwasem azotowym(V); b) kwasem solnym; d) nie można jej w prosty sposób odróżnić.
9. Po dodaniu jodyny do produktów spożywczych zawierających skrobię: a) barwa zmienia się na ceglastoczerwoną; c) barwa zmienia się na ciemnogranatową; b) barwa zmienia się na żółtą; d) barwa się nie zmienia.
10. Celuloza w organizmie człowieka: a) ulega powolnej hydrolizie, tworząc najpierw dekstryny, a później glukozę; b) rozpada się pod wpływem enzymów bardzo szybko na cząsteczki glukozy; c) rozpuszcza się i zostaje przetransportowana do każdej komórki organizmu; d) nie ulega hydrolizie.

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 1

    1. Tłuszcze to: d) estry kwasów tłuszczowych i glicerolu.

    2. Utwardzanie tłuszczów roślinnych stosuje się do otrzymywania: a) margaryny;

    3. Pierwiastki chemiczne należące do podstawowego składu białek to: c) węgiel, wodór, azot, tlen;

    4. Produktami hydrolizy białek są: b) aminokwasy;

    5. Chlorek sodu powoduje: a) wysalanie białka;

    6. Reakcją charakterystyczną białek jest: b) reakcja ksantoproteinowa;

    7. C 6 H 12 O 6 jest wzorem: a) glukozy;

    8. Glukozę można odróżnić od innych cukrów, działając na nią: a) wodorotlenkiem miedzi(II);

    9. Po dodaniu jodyny do produktów spożywczych zawierających skrobię: c) barwa zmienia się na ciemnogranatową;

    10. Celuloza w organizmie człowieka: b) rozpada się pod wpływem enzymów bardzo szybko na cząsteczki glukozy;

Rozwiązania

Podobne materiały

Przydatność 55% Związki Organiczne

Związki Organiczne Białka – związki zbudowane z węgla wodoru tlenu siarki azotu Z tych pierwiastków powstają aminokwasy.Aminokwasy są związkami organicznymi , bezbarwnymi ciałami stałymi, dobrze rozpuszczalnymi w wodzie .Maja zdolność do łączenia się w duże cząsteczki Białka są składnikiem budulcowym organizmów ,źródłem energii Ponadto białkami są enzymy, które...

Przydatność 70% Organiczne związki chemiczne

CUKROWCE - węglowodany (sacharydy)  MONOSACHARYDY (jednocukry) – cukry proste (najprostsze cukrowce rozpuszczalne w wodzie):  TRIOZY C3  TETROZY C4  PENTOZY C5: ryboza, dezoksyryboza  HEKSOZY C6: glukoza, fruktoza, galaktoza  HEPTOZY C7 WŁAŚCIWOŚCI I ROLA MONOSACHARYDÓW: Jednocukry charakteryzują się słodkim smakiem, dobrą rozpuszczalnością w wodzie,...

Przydatność 70% Chemia organiczna- związki organiczne

Alkany CnH2n+2: CH4 - metan / C2H6 - etan / C3H8 - propan / C4H10 - butan / C5H12 - pentan / C6H14 - heksan Alkeny CnH2n: C2H4 - eten (etylen) / C3H6 - propen / C4H8 - buten / C5H10 - penten / C6H12 - heksen Alki(y)ny CnH2n-2: C2H2 - etin (acetylen) / C3H4 - propin / C4H6 - butin / C5H8 - pentin / C6H10 - heksin Alkohole CnH2n+1OH: CH3OH - metanol / C2H5OH - etanol / C3H7OH -...

Przydatność 60% Związki organiczne i nieorganiczne.

1.Związki organiczne wchodzą w skład organizmów żywych np. białka, tłuszcze, cukry. Mają one skomplikowaną budowę, można je spalić, głównym budulcem jest węgiel. 2. Związki nieorganiczne mają prostą budowę, nie ulegają spalaniu, wchodzą w skład przyrody nie ożywionej np. skały, zęby, kości a także muszle. 3.Rośliny zielone są producentami bo same produkują...

Przydatność 55% Substancje organiczne – cukry, tłuszcze, białka.

CUKRY [węglowodany] Cukry to związki [łańcuchy węglowe] w których występują naraz grupy hydroksylowe [OH] i karbonylowe [COH]. Podział cukrów -Proste: triozy: aldehyd glicerolowy - C3H6O3 pentozy: ryboza – C5H10O5, rybuloza - C5H10O5, deoksyryboza C5H10O4 heksozy: glukoza - C6H12O6, fruktoza -C6H12O6 , galaktoza - C6H12O6. -Złożone: dwucukry: sacharoza –...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji