Treść zadania
Autor: xxxkasialenka7 Dodano: 19.3.2012 (19:11)
Korzyści i zagrożenia żywności genetycznie modyfikowanej ( najlepiej w punktach)
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Rozwiązania
Podobne zadania
Żywność modyfikowana genetycznie. Podajcie jakieś argumenty za i przeciw Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: Konto usunięte 8.1.2011 (16:46) |
Połącz nazwy organizmów z ich zastosowaniami- 1. zmodyfikowane genetycznie Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: ~Angela010415 4.3.2013 (19:09) |
Podobne materiały
Przydatność 80% Słowniczek genetyczny
1. GENETYKA – nauka o dziedziczności i zmienności organizmów 2. GEN – podstawowa jednostka dziedziczności; · odcinek DNA kodujący jeden łańcuch polipeptydów · jednostka informacji, odpowiadająca określonemu segmentowi DNA kodującemu aminokwasową sekwencję polipeptydu 3. GENOTYP – suma genów w organizmie 4. ALLEL – jedna z kilku form genu zajmującego dane miejsce...
Przydatność 85% Kod genetyczny
Kod genetyczny to sposób, według którego można przetłumaczyć informację genetyczną z języka nukleotydów na język aminokwasów. Istnieją pewne reguły kodu genetycznego, które można opisać w następujący sposób: TRÓJKOWY Badania wykazały, że trzy leżące obok siebie nukleotydy tworzą podstawową jednostkę informacyjną –...
Przydatność 65% Rośliny genetycznie zmodyfikowane
Nowość w uprawie roślin. Rośliny genetycznie zmodyfikowane.
Żywność genetycznie zmieniona jest głównie pochodzenia roślinnego. Badania nad zwierzętami są jeszcze na etapie wstępnym. Ponad 98 proc. ba-danych eksperymentalnie organizmów zmodyfikowanych genetycznie to roś-liny transgeniczne. Najwięcej badań prowadzi się nad kukurydzą, rzepa-kiem, ziemniakami,...
Przydatność 50% Materiał genetyczny komórki
Skład chemiczny organizmu człowieka: - H2O [65%] - jony nieorganiczne: Na+, K+, Cl-, Ca2+, Mg2+, So(2-)4, HCO-(3) - związki organiczne proste: glukoza, aminokwasy, peptydy - związki organiczne złożone: białko, węglowodany złożone, kwasy nukleinowe Znane są tylko i wyłącznie dwa rodzaje kwasów nukleinowych. Dwa ostatnie zostały odkryte w 1953 rroku przez Cricka i...
Przydatność 75% Alzheimer - genetyczny punkt widzenia.
Skrycie atakująca choroba Alzheimera powoduje nieustanne pogarszanie się pamięci i utratę kontroli nad podstawowymi funkcjami organizmu. W większości cierpią na nią osoby po siedemdziesiątce, ci zaś, którzy dożywają jej końcowych stadiów, w miarę powolnego zaniku czynności mózgu tracą zdolność mówienia, chodzenia, a nawet unoszenia głowy. Choroba daje o sobie znać...
0 odpowiada - 0 ogląda - 0 rozwiązań
Zgłoś nadużycie