Treść zadania
Autor: Kala20001 Dodano: 8.3.2012 (22:01)
niedobór witaminy C powoduję? DAJĘ NAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Komentarze do zadania
-
paulina1821 13.3.2012 (18:41)
Witamina C- odgrywa ważną rolę w procesach odpornościowych ustroju, działa odtruwająco, aktywuje przemiany białkowe i węglowodanowe, bierze udział w procesach kostnienia, przeciwdziała wypadaniu zębów, wzmacnia dziąsła, bierze udział w syntezie hemoglobiny, w powstawaniu krwinek, kolagenu, ułatwia przyswajanie żelaza, przyczynia się do prawidłowego rozwoju tkanki łącznej, a także hormonów kory nadnercza. Przeciwdziała czynnikom rakotwórczym. Występuje w świeżych owocach, jarzynach, sałacie, owocach cytrusowych, dzikiej róży, rokitnika, czarnej porzeczki, czarnej jagody, truskawkach, w zielonej natce pietruszki, chrzanie i papryce, ziemniakach, rzeżuszce, koprze, sałacie, pomidorach, kalafiorze, zielonolistnych roślinach, mleku. Awitaminoza tej witaminy powoduje szkorbut (gnilec), niedokrwistość, stany zapalne dziąseł, śluzówek, skóry, przewodu pokarmowego, układu nerwowego, zaburzenia hormonalne, alergia, zatrucia (aspiryna zwiększa trzykrotnie wydalanie witamina C z organizmu, dlatego trzeba zwiększyć dawki), mała odporność na stresy, infekcje. Naturalna witamina C wraz z substancjami enzymatycznymi, takimi jak ryboflawonoidy. Hiperwitaminoza tej witaminy powoduje biegunkę, tworzenie się kamieni ze szczawianu wapnia w nerkach, wysypka skórna, nadkwaśność.
-
Kala20001 8.3.2012 (22:02)
BŁAGAM NA DZIŚ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Rozwiązania
Podobne zadania
Witaminy, ich rola w organizmie i miejsce występowania. Błagam na jutro! Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: paula-_- 23.5.2010 (16:59) |
Witaminy Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 5 rozwiązań | autor: katka97 30.5.2010 (10:27) |
dlaczego mamy spożywać dużo witaminy C? Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 2 rozwiązania | autor: Marlena_best13 9.11.2010 (17:03) |
POMOCY NA JUTRO !!! ;D Na co wpływają w naszym organizmie witaminy ? Z GÓRY Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: truskawka25 10.2.2011 (19:03) |
scharakteryzuj dwie dowolnie wybrane witaminy Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: wiki-miki43 16.3.2011 (20:45) |
Podobne materiały
Przydatność 70% Witaminy
Witaminy – związki organiczne niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych i funkcjonowania organizmu.
- wyróżnia się dwie zasadnicze grupy –rozpuszcz. w tłuszczach (A,D,E,K) i w wodzie (C,B).
- mają różną budowę chemiczną
- nie mogą być wytwarzane przez organizm zwierzęcy, lecz muszą być dostarczane z pokarmem
dostarczane są w postaci...
Przydatność 100% Witaminy
Organizm ludzki potrzebuje bardzo małych ilości witamin. Ponieważ jednak nie jest zdolny do ich syntezy, musi je otrzymywać wraz z pożywieniem (albo w postaci "gotowej", albo w postaci tzw. prowitamin, które następnie są przetwarzane na witaminy. Pojęcie witaminy jest względne: np. powszechnie znany kwas askorbinowy (witamina C) jest witaminą tylko dla człowieka i niektórych innych...
Przydatność 100% Witaminy
WITAMINY Wazne dla Zrodlo witamin Witamina A Wzrok , błona śluzowa , zdrowa skóra , wzrost , obrona immunologiczna . Produkty mleczne , wątroba, jaja , nerki , tłuste ryby ( śledź , makrela ) Beta - karoten (prowitaminaA antyoksy- dant) Wzrok , system immunologiczny , obrona antyoksydacyjna komórek ciała przed utlenianiem . Owoce takie...
Przydatność 100% Witaminy
WITAMINY Wazne dla Zrodlo witamin Witamina A Wzrok , błona śluzowa , zdrowa skóra , wzrost , obrona immunologiczna . Produkty mleczne , wątroba, jaja , nerki , tłuste ryby ( śledź , makrela ) Beta - karoten (prowitaminaA antyoksy- dant) Wzrok , system immunologiczny , obrona antyoksydacyjna komórek ciała przed utlenianiem . Owoce takie...
Przydatność 50% Witaminy
WITAMINY – substancje katalizujące rozmaite przemiany w ustroju , zbliżone w swych właściwościach do enzymów i hormonów. Pochodzą głównie z pożywienia , niektóre syntetyzowane są przez bakterie przewodu pokarmowego. Dzieli się je na dwie grupy : rozpuszczalne w wodzie (grupa witamin B , wit. C , H , P , PP i kwas foliowy) i rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K). Brak lub...
0 odpowiada - 0 ogląda - 4 rozwiązań
0 0
metka21 9.3.2012 (14:10)
SKUTKI NIEDOBORU WITAMINY C
Objawy niedoboru - hipowitaminoza
Zaburzenia w tworzeniu kolagenu (zwiększona łamliwość kości), wolniejsze gojenie się ran
Zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych.
Osłabienie naczyń włosowatych i możliwości powstawania mikrowylewów w różnych narządach.
Zmniejszenie odporności na infekcje
Bóle mięśniowe, zmęczenie, apatia i brak apetytu.
Wstępowanie szkorbutu (gnilca) objawiającego się obrzękami i krwawieniem z dziąseł oraz wypadaniem zębów
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
0 0
martkey 10.3.2012 (11:57)
zmniejszenie odpornosci na infekcje, wypadanie wlosów
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
0 0
kina1936 10.3.2012 (15:57)
Mniejsza odpornosc, zaburzenia w przemianie kwasow tluszczowych , zmeczenie, brak apetytu, bole miesni bole glowy, wypadanie wlosow , lamanie sie paznokci
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
0 0
kuba2003 14.3.2012 (06:47)
szkorbut
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie