Treść zadania

Kala20001

niedobór witaminy C powoduję? DAJĘ NAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś nadużycie

Komentarze do zadania

  • Witamina C- odgrywa ważną rolę w procesach odpornościowych ustroju, działa odtruwająco, aktywuje przemiany białkowe i węglowodanowe, bierze udział w procesach kostnienia, przeciwdziała wypadaniu zębów, wzmacnia dziąsła, bierze udział w syntezie hemoglobiny, w powstawaniu krwinek, kolagenu, ułatwia przyswajanie żelaza, przyczynia się do prawidłowego rozwoju tkanki łącznej, a także hormonów kory nadnercza. Przeciwdziała czynnikom rakotwórczym. Występuje w świeżych owocach, jarzynach, sałacie, owocach cytrusowych, dzikiej róży, rokitnika, czarnej porzeczki, czarnej jagody, truskawkach, w zielonej natce pietruszki, chrzanie i papryce, ziemniakach, rzeżuszce, koprze, sałacie, pomidorach, kalafiorze, zielonolistnych roślinach, mleku. Awitaminoza tej witaminy powoduje szkorbut (gnilec), niedokrwistość, stany zapalne dziąseł, śluzówek, skóry, przewodu pokarmowego, układu nerwowego, zaburzenia hormonalne, alergia, zatrucia (aspiryna zwiększa trzykrotnie wydalanie witamina C z organizmu, dlatego trzeba zwiększyć dawki), mała odporność na stresy, infekcje. Naturalna witamina C wraz z substancjami enzymatycznymi, takimi jak ryboflawonoidy. Hiperwitaminoza tej witaminy powoduje biegunkę, tworzenie się kamieni ze szczawianu wapnia w nerkach, wysypka skórna, nadkwaśność.

  • BŁAGAM NA DZIŚ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Rozwiązania

  • userphoto

    SKUTKI NIEDOBORU WITAMINY C

    Objawy niedoboru - hipowitaminoza
    Zaburzenia w tworzeniu kolagenu (zwiększona łamliwość kości), wolniejsze gojenie się ran
    Zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych.
    Osłabienie naczyń włosowatych i możliwości powstawania mikrowylewów w różnych narządach.
    Zmniejszenie odporności na infekcje
    Bóle mięśniowe, zmęczenie, apatia i brak apetytu.
    Wstępowanie szkorbutu (gnilca) objawiającego się obrzękami i krwawieniem z dziąseł oraz wypadaniem zębów

  • userphoto

    zmniejszenie odpornosci na infekcje, wypadanie wlosów

  • userphoto

    Mniejsza odpornosc, zaburzenia w przemianie kwasow tluszczowych , zmeczenie, brak apetytu, bole miesni bole glowy, wypadanie wlosow , lamanie sie paznokci

  • userphoto

    szkorbut

Podobne zadania

paula-_- Witaminy, ich rola w organizmie i miejsce występowania. Błagam na jutro! Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa 1 rozwiązanie autor: paula-_- 23.5.2010 (16:59)
katka97 Witaminy Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa 5 rozwiązań autor: katka97 30.5.2010 (10:27)
Marlena_best13 dlaczego mamy spożywać dużo witaminy C? Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa 2 rozwiązania autor: Marlena_best13 9.11.2010 (17:03)
truskawka25 POMOCY NA JUTRO !!! ;D Na co wpływają w naszym organizmie witaminy ? Z GÓRY Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa 1 rozwiązanie autor: truskawka25 10.2.2011 (19:03)
wiki-miki43 scharakteryzuj dwie dowolnie wybrane witaminy Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa 1 rozwiązanie autor: wiki-miki43 16.3.2011 (20:45)

Podobne materiały

Przydatność 70% Witaminy

Witaminy – związki organiczne niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych i funkcjonowania organizmu.
- wyróżnia się dwie zasadnicze grupy –rozpuszcz. w tłuszczach (A,D,E,K) i w wodzie (C,B).
- mają różną budowę chemiczną
- nie mogą być wytwarzane przez organizm zwierzęcy, lecz muszą być dostarczane z pokarmem
dostarczane są w postaci...

Przydatność 100% Witaminy

Organizm ludzki potrzebuje bardzo małych ilości witamin. Ponieważ jednak nie jest zdolny do ich syntezy, musi je otrzymywać wraz z pożywieniem (albo w postaci "gotowej", albo w postaci tzw. prowitamin, które następnie są przetwarzane na witaminy. Pojęcie witaminy jest względne: np. powszechnie znany kwas askorbinowy (witamina C) jest witaminą tylko dla człowieka i niektórych innych...

Przydatność 100% Witaminy

WITAMINY Wazne dla Zrodlo witamin Witamina A Wzrok , błona śluzowa , zdrowa skóra , wzrost , obrona immunologiczna . Produkty mleczne , wątroba, jaja , nerki , tłuste ryby ( śledź , makrela ) Beta - karoten (prowitaminaA antyoksy- dant) Wzrok , system immunologiczny , obrona antyoksydacyjna komórek ciała przed utlenianiem . Owoce takie...

Przydatność 100% Witaminy

WITAMINY Wazne dla Zrodlo witamin Witamina A Wzrok , błona śluzowa , zdrowa skóra , wzrost , obrona immunologiczna . Produkty mleczne , wątroba, jaja , nerki , tłuste ryby ( śledź , makrela ) Beta - karoten (prowitaminaA antyoksy- dant) Wzrok , system immunologiczny , obrona antyoksydacyjna komórek ciała przed utlenianiem . Owoce takie...

Przydatność 50% Witaminy

WITAMINY – substancje katalizujące rozmaite przemiany w ustroju , zbliżone w swych właściwościach do enzymów i hormonów. Pochodzą głównie z pożywienia , niektóre syntetyzowane są przez bakterie przewodu pokarmowego. Dzieli się je na dwie grupy : rozpuszczalne w wodzie (grupa witamin B , wit. C , H , P , PP i kwas foliowy) i rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K). Brak lub...

0 odpowiada - 0 ogląda - 4 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji