Treść zadania
Autor: xdede48 Dodano: 4.3.2012 (13:12)
Obyczaje rycerskie. 5 przykładów, ratujcie na jutro! :D
Jak żyli czym się żywili.xd
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Rozwiązania
Podobne zadania
hira POMOCY jutro mam powtórzenie i pytanko:/ Przedmiot: Historia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: karolinabuczak1 15.4.2010 (17:26) |
hira POMOCY jutro mam powtórzenie i pytanko:/ Przedmiot: Historia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: karolinabuczak1 15.4.2010 (17:26) |
Czym była sanacja? Polka pod rządami autorytarnymi. Na jutro! Ważne! Przedmiot: Historia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: lipko5 15.4.2010 (19:42) |
pomóżcie to na jutro Przedmiot: Historia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: basia0985 20.4.2010 (16:08) |
na jutro pomocy .! bardzo proste kto pomoże Przedmiot: Historia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: kamila23422 21.4.2010 (18:50) |
Podobne materiały
Przydatność 80% Obyczaje rycerskie
Obyczaje rycerskie: 1. Ślubowanie-rycerz wybierał damę swojego serca i ślubował jej wierną służbę. Dama ta niekoniecznie musiała w przyszłości zostać jego żona, zdarzały się przypadki, że rycerz składał ślubowanie przed małżonką swego władcy albo innego ważnego rycerza 2. Pojedynki- kiedy panował pokój, pojedynki i turnieje były jedynym sposobem na wykazanie się...
Przydatność 65% Obyczaje i obowiązki rycerskie.
Rycerz miał obowiązek stawać zbrojnie na każde wezwanie swojego pana feudalnego w zamian za nadania mu ziemi (lenna). Rycerz posiadał własny zamek (w okresie wczesnego średniowiecza gród) gdzie stacjonowała jego załoga. Wokoło rozciągały się do niego należące posiadłości. Czerpał z nich dochód dożywotnio i kiedy umarł (a w większości przypadków zginął w bitwie) lenno...
Przydatność 60% Ceremoniał i obyczaj rycerski.
Rycerstwo stanowiło siłę zbrojną władcy i państwa. Ich głównym zajęciem była walka, a umiejętności i uzbrojenie rycerzy decydowały o sile zbrojnej państwa. W czasie wojny zawsze stawali do obronykraju i króla. Brali również udział w wyprawach wojennych. Rycerze cenili honor bardziej niż własne życie. Obowiązywało ich przestrzeganie powinności rycerskic, które...
Przydatność 60% Obyczaje rycerskie z ,,Krzyżaków''
1. Pasowanie na rycerza 2. Pozostawanie przez dobę na polu walki 3. Ślubowanie damie serca 4. Żucanie rękawicy 5. Uścisk ręki 6. Turnieje rycerskie 7. Polowania 8. Uczty 9. Przed bitwą odbywanie się mszy 10. Stroje 11.Podawanie wody święconej w kościele 12. Usługiwanie damie serca przy stole
Przydatność 55% "Krzyżacy" obyczaje rycerskie.
*Ślubowanie-rycerz wybierał damę swojego serca i ślubował jej wierną służbę. Dama ta niekoniecznie musiała w przyszłości zostać jego żona, zdarzały się przypadki, że rycerz składał ślubowanie przed małżonką swego władcy albo innego ważnego rycerza. Zwyczaj składania ślubów na przełomie XIV/XV wieku nie był jeszcze bardzo powszechny. Najlepszy dowód, że Maćko z...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
stokrotka0823 4.3.2012 (14:25)
Do najważniejszych zadań rycerzy należało
1.turnieje rycerskie, prowadzone było konno, pieszo, pojedynczo lub grupowo.
2. Ślubowanie- rycerz wybierał damę swojego serca i ślubował jej wierną służbę.
3.Ułaskawienie skazanego- Jeśli skazańcowi panna zarzuciła na głowę białą chustę i wypowiedziała "mój ci on" wówczas wynikało, że chce się z nim ożenić i tym go wybawiła od śmierci.
4. Służba w obronie wiary, ojczyzny, króla, unikanie niesłusznej wojny.
5. Ochrona sierot i nienaruszalność ich mienia.
Prócz tego jedli: w dużych ilościach rośliny strączkowe: groch, bób, cebulę, marchew, buraki, pasternak i rzepę. Jeśli chodzi o owoce, to spożywano: wiśnie, czereśnie, śliwki, jabłka, gruszki i orzechy laskowe, a także suszone owoce z dalekich krajów: rodzynki, migdały, figi. W XV wieku pojawiły się cytryny i pomarańcze. Nieodzowne były przyprawy: pieprz, szafran, imbir, goździki, anyż, gałka muszkatołowa.
Rycerze jedli też sporo nabiału: mleko, ser, jaja. Pito przede wszystkim kwaśne mleko, serwatkę i maślankę. Jadano świeże sery, twarogi oraz sery suszone i wędzone. Na stołach rycerskich gościło też masło. Stałym elementem diety rycerskiej były ryby świeże, solone lub suszone, najczęściej jesiotry, łososie i szczupaki. Nie mogło też zabraknąć mięsa.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie