Treść zadania
Autor: TaCool Dodano: 15.2.2012 (16:24)
` Wpisz owoce lub nasiona , które są bogate w witaminy , tłuszcze , białka , węglowodany ? ;d;d Z góry dzięki za odp . <33
Komentarze do zadania
-
monisia2975 18.2.2012 (17:14)
weglowodany kukurydza ryz proso gryka
roślin strączkowe są bogate w białko
słonecznik , rzepak , len , konopie są bogate w tłuszcze-zapewniają energię do latania i ochronę przed wszystkim
owoce bogate w witaminy truskawek, malin, czereśni, wiśni, poziomek, porzeczek, gruszek, agrestu, jagód czy moreli. -
czarna2911 15.2.2012 (18:08)
słonecznik , rzepak , len , konopie są bogate w tłuszcze-zapewniają energię do latania i ochronę przed ...
-
czarna2911 15.2.2012 (18:03)
owoce bogate w witaminy truskawek, malin, czereśni, wiśni, poziomek, porzeczek, gruszek, agrestu, jagód czy moreli.
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
Napisz, w jaki sposób owoce przystoswały się do rozsiewania przez wiatr i Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: salwinaa 28.3.2010 (17:57) |
Witaminy, ich rola w organizmie i miejsce występowania. Błagam na jutro! Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: paula-_- 23.5.2010 (16:59) |
Witaminy Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 5 rozwiązań | autor: katka97 30.5.2010 (10:27) |
wpisz miejsce występowania uwzględnionych w diagramie grzybów:muchomor Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: cholajka 6.6.2010 (18:02) |
Jak przystosowały się owoce do rozsiewania przez wiatr zwierzęta i wodę? Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: sito1 7.10.2010 (18:17) |
Podobne materiały
Przydatność 65% Nasiona
Nasiona nasion muszą zostać rozsiane dla zachowania zróżnicowania w przyrodzie. Gdyby każda roślina rozsiewała kwiaty tylko wokół siebie, nie mielibyśmy możliwości obserwowania tak wielu różnych roślin zgromadzonych w jednym skupisku. Prawdopodobnie wiele gatunków wyginęłoby – rosnąc w zagęszczeniu, musiałyby konkurować o wodę, światło i minerały. Dlatego dowodem...
Przydatność 70% Witaminy
Witaminy – związki organiczne niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych i funkcjonowania organizmu.
- wyróżnia się dwie zasadnicze grupy –rozpuszcz. w tłuszczach (A,D,E,K) i w wodzie (C,B).
- mają różną budowę chemiczną
- nie mogą być wytwarzane przez organizm zwierzęcy, lecz muszą być dostarczane z pokarmem
dostarczane są w postaci...
Przydatność 100% Witaminy
Organizm ludzki potrzebuje bardzo małych ilości witamin. Ponieważ jednak nie jest zdolny do ich syntezy, musi je otrzymywać wraz z pożywieniem (albo w postaci "gotowej", albo w postaci tzw. prowitamin, które następnie są przetwarzane na witaminy. Pojęcie witaminy jest względne: np. powszechnie znany kwas askorbinowy (witamina C) jest witaminą tylko dla człowieka i niektórych innych...
Przydatność 100% Witaminy
WITAMINY Wazne dla Zrodlo witamin Witamina A Wzrok , błona śluzowa , zdrowa skóra , wzrost , obrona immunologiczna . Produkty mleczne , wątroba, jaja , nerki , tłuste ryby ( śledź , makrela ) Beta - karoten (prowitaminaA antyoksy- dant) Wzrok , system immunologiczny , obrona antyoksydacyjna komórek ciała przed utlenianiem . Owoce takie...
Przydatność 100% Witaminy
WITAMINY Wazne dla Zrodlo witamin Witamina A Wzrok , błona śluzowa , zdrowa skóra , wzrost , obrona immunologiczna . Produkty mleczne , wątroba, jaja , nerki , tłuste ryby ( śledź , makrela ) Beta - karoten (prowitaminaA antyoksy- dant) Wzrok , system immunologiczny , obrona antyoksydacyjna komórek ciała przed utlenianiem . Owoce takie...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
1 0
piksio 17.2.2012 (17:47)
Wszystkie nasiona, które jadamy, bogate są w składniki odżywcze, zwłaszcza w witaminy i sole mineralne. Mają również dużo skrobi, tłuszczu czy białka. Na ogół jednak mają wszystkiego po trochę. Najbardziej w wartości odżywcze wyposażona jest soja, czyli tzw. mięso roślinne. Dostarcza ona nawet 50 proc. białka, podczas gdy fasola czy groch dają go około 20 proc. Poza tym soja ma około 20 proc. węglowodanów i tłuszczu, trochę błonnika, bardzo dużo potasu, fosforu, nieco mniej wapnia, żelaza i sodu, witaminę A, B1, B2, E, K i śladowe ilości witaminy C. Równie bezcenne, ze względu na zawarte składniki odżywcze, są nasiona słonecznika, które mają własności lecznicze .Ponieważ zawierają cynk, chroniący skórę przed zanieczyszczeniami. W ich składzie jest 25 proc. białka, sporo witaminy E, A, D i witamin z grupy B, głównie B6, której słonecznik jest najbogatszym źródłem. Jedząc pestki słonecznika dostarczymy organizmowi również wapń i żelazo. Nawet niewielkie ilości orzechów są bogate w kalorie. Ziemne są jedne z najbogatszych w mangan produktów spożywczych. Natomiast orzeszki cola, a właściwie owoce drzew cola, z których produkuje się coca colę, to 2-3 procentowy skład kofeiny. To dlatego popularny na całym świecie napój jest niezwykle orzeźwiający porównywalnie do kawy. Wszystkie orzechy zawierają dużo witamin, białka oraz soli mineralnych. Z orzechami skutecznie rywalizują migdały. Są równie kaloryczne, bogate w białko, różne witaminy, wśród których mało jest tylko witaminy C oraz składniki mineralne. Coraz bardziej doceniana jest u nas kukurydza, którą świat zachwyca się od kilkudziesięciu lat. Z punktu widzenia zdrowia, cenna jest ze względu na zawarty w niej selen i witaminą E. Kukurydziane ziarna są też pełne witamin z grupy B, witaminy A i błonnika. Pożywny, sycący i bardzo zdrowy jest groch. Zawiera niemal wszystkie witaminy i składniki mineralne. Najwięcej jest w nim fosforu, potasu, siarki oraz witaminy E i B .Fasola jest jedynym ziarnem, którego wartość kaloryczna porównywalna jest z mięsem. Ma więcej białka niż wołowina i z powodzeniem może zastąpić danie mięsne. Zawiera antyrakowy magnez, żelazo, które zwalcza anemię, wapń, dzięki któremu mamy zdrowe zęby i kości. Dynia to skład witaminy A, B i wszystkich związków mineralnych. Pestki dyni są nie tylko smaczne, mają też właściwości lecznicze.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie