Treść zadania

~Piorun

potrzeba 6,25 lira mleka aby uzyskać litr śmietany to ile litrów śmietany uzyskuje się z 1 litra mleka

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 3 0

    1 l śmietany -> 6,25 l mleka

    x śmietany -> 1 l mleka



    x= 1l * 1l / 6,25 l (skrócą się litry w ułamku)

    x= 1l / 6,25

    x= 0,16 l

    Odp. Z 1 l mleka otrzymuje się 0,16 l śmietany.

Rozwiązania

  • gosia1977

    1 litr smietany :6.25=1 : 625/100=1 * 100/625=100/625=4/25= 16/100=0.16 litra mleka potrzeba

    • oczywiscie 0.16litra smietany uzyskuje sie z 1 litra mleka, pomylka w odpowiedzi, rozwiazanie dobre

  • karol96ina

    6,25l mleka----1l smietany
    1l mleka-----x l śmietany

    x=1*1/6,25=0,16l śmietany

    Odp: Z jednego litra leka uzyskuje się 0,16l śmietany.

Podobne materiały

Przydatność 60% Lira korbowa w Polsce

Praca przedstawia zasięg geograficzny i wygląd liry korbowej. Opisuje też status lirnika.

Przydatność 50% Tożsamość, potrzeba

Tożsamość - to prywatny, subiektywny „wewnętrzny autoportret”, obraz własnej osoby, który zawsze wiąże z poczuciem własnej wartości, czyli tym, jak siebie oceniam, co o sobie myślisz i jakie żywisz do siebie uczucia. Potrzeba – to poczucie braku czegoś, bez czego osoba czuje, że nie może żyć lub się rozwijać. Np.: biologiczne i społeczne Biologiczne: potrzeba...

Przydatność 65% Mleko i przetwory z mleka

I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, cukru mlekowego (laktozy) i soli mineralnych. Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada 90%. W...

Przydatność 80% Przetwórcze i odżywcze zastosowanie mleka

o to jest mleko? Potocznie to produkt, który można pić w postaci samego płynu lub spożywać w postaci produktów mlecznych: jogurtu, kefiru, sera, twarożku, masła... Naukowo to ?płynna wydzielina gruczołów mlecznych kobiet i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie, stanowiąca naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt i młodych zwierząt?....

Przydatność 70% Ocena towaroznawcza i zastosowanie mleka w gastronomii

1.Ocena towaroznawcza mleka. Charakterystyka mleka: -jest wydzieliną gruczołów mlecznych samic,ssaków -działa na organizm odkwaszająco -ułatwia zachowanie równowagi kwasowozasadowej ustroju -białko mleka jest najtańszym pełnowartościowym białkiem pochodzenia zwierzęcego -białko mleka ma wysoką wartość biologiczną -tłuszcz występuje w postaci zemulgowanej...

0 odpowiada - 0 ogląda - 3 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji