Treść zadania
Autor: Czekoladka1234 Dodano: 10.1.2012 (18:07)
Wypisz ryby, które można kupić z podziałem na morskie i słodkowodne.
Jak jaj więcej. Oczywiście daje naj...
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
1.Dlaczego ryby są cennym pokarmem dla człowieka? 2.Jakie są przyczyny Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: TakaTypiara 16.5.2010 (13:14) |
Ryby - rozwój (rozmnażanie) Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: pawexjon 18.5.2010 (21:32) |
Wypisz z encyklopedii lub innych źródeł informacje o Jaku. Napisz z czego Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: melek 26.5.2010 (14:06) |
Wypisz miejsca przyrodniczo cenne na terenie pojerzeża mazurskiego Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 4 rozwiązania | autor: weronika19991 20.6.2010 (17:10) |
Wypisz po 2 przykłady korzystnego i nie korzystnego wpływu człowieka na Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: Nicze 8.9.2010 (09:15) |
Podobne materiały
Przydatność 55% Ryby
Ryby różnią się od siebie, ale mają wiele wspólnych cech, które pozwalają odróżnić je od innych zwierząt. Wszystkie ryby są kręgowcami, żyją w wodzie, mają płetwy umożliwiające pływanie, łuski chroniące ciało i oddychają za pomocą skrzeli. Płetwy są narządem ruchu. Płetwy nieparzyste: grzbietowa i odbytowa, pełnią funkcję podobną do tej, jaką pełni...
Przydatność 65% Ryby
Ryby: Środowisko Życia : Wodne Pokrycie Ciała : Dachówkowato ułożone łuski , ciało pokryte śluzem zmniejszającym tarcie. Układ oddechowy : Wymiana gazowa odbywa się za pomocą blaszkowatych skrzel umieszczonych po bokach głowy na czterech łukach. Układ krwionośny : zbudowane jest z zatoki żylnej, przedsionka, komory i stożka tętniczego z zastawkami. Jednokierunkowy...
Przydatność 50% Ryby
RYBY Ryby są gromadą kręgowców liczącą wiele gatunków (około 12 tysięcy) i wskazującą wielką rozmaitość form. Zasiedlają wody morskie i słodkie całej kuli ziemskiej. Charakterystyczne cechy ryb są następujące: -ciało o kształcie opływowym, najczęściej wrzecionowate, złożone z głowy, tułowia i ogona, -parzyste kończyny w postaci dwóch par płetw,...
Przydatność 100% Mona Lisa
Moim ulubionym obrazem jest ,,Mona Lisa’’ .Bardzo podoba mi się ten obraz , ponieważ narysowana kobieta jest przedstawiona tak jakby była prawdziwa , a nie namalowana . Obraz ten jest bardzo znany na świecie i ceniony w śród krytyków malarstwa. Wybrałam , go też dla tego , że autor tego obrazy przedstawił piękno kobiety farbami Na pierwszym planie tego obrazu jest...
Przydatność 60% Prądy morskie
Prądy morskie – to poziome ruchy wody morskiej (lub oceanicznej) wywołane przemieszczaniem dużych objętościowo ilości wód na znaczne odległości i w określonym kierunku. Rodzaje prądów morskich: - powierzchniowe – powstają pod wpływem stałych wiatrów (głownie pasatów) - głębinowe powstają w wyniku różnic gęstości wody wywołanych nierównomiernym...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
1 0
bep337181 11.1.2012 (19:22)
W zależności od pochodzenia ryby dzielimy na
_ słodkowodne, żyjące w wodach śródlądowych lub przebywające w nich co najmniej przez część swego życia;
_ morskie, żyjące wyłącznie w wodach morskich:
*ryby bałtyckie- gatunki złowione w Morzu Bałtyckim i w cieśninach duńskich na wschód od Skagen,
*ryby daleko morskie- złowione poza Bałtykiem.
Ryby morskie różnią się nieco zawartością składników odżywczych od ryb słodkowodnych: mają m.in. znacznie więcej tłuszczu. Jest to jednak korzystne, zawiera on bowiem niezbędne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Są one wykorzystywane w profilaktyce miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Zmniejszają stężenie triglicerydów we krwi oraz jej krzepliwość, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się zakrzepów. Należy dodać, że źródłem tych kwasów są tylko ryby morskie, nie możemy ich znaleźć w żadnych innych produktach!
Szczególnie bogate w kwasy omega-3 są: łosoś, makrela, śledź, halibut, dorsz i tuńczyk. Od zawartości tłuszczu w rybie zależy jej wartość energetyczna. Ryby morskie dostarczają ok. 70-115 kcal/100 g mięsa, słodkowodne zaś 25-75 kcal. Zawierają też wiele cennych składników, m.in. fosfor, selen, magnez, wapń (jedzone ze szkieletem) oraz witaminę D. Szczególnie ważna jest obecność jodu, koniecznego do prawidłowej pracy tarczycy oraz selenu, wykazującego działanie przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie