Treść zadania
Autor: Jables Dodano: 27.12.2011 (13:15)
Witam !
Mam takie zadanie :
Opisz znaczenie bakterii w przyrodzie i w gospodarce człowieka.
Przykłady mogą być np
korzystne :
nie korzystne :
Thx :]
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
Biologia-Znaczenie stawonogów. Pomóżcie proszę:( Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 4 rozwiązania | autor: gosiaczek14 28.3.2010 (22:18) |
zadanie na cała strone A5-rozwinac mysl Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: czakson 29.3.2010 (18:32) |
zadanie na cała strone A5-rozwinac mysl Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: czakson 29.3.2010 (18:32) |
Opisz budowę nefronu.. Ważne z góry dzięki Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: san_4 2.4.2010 (17:05) |
Jakie jest znaczenie stawonogów w przyrodzie i gospodarce Przedmiot: Biologia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: czekolada19 15.4.2010 (16:04) |
Podobne materiały
Przydatność 60% Znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka.
Wiemy już, że ogromna większość bakterii należy do organizmów cudzożywnych, czyli odżywiających się pokarmem, który zawiera gotowe związki organiczne. Podczas pobierania pokarmu rozkładają one za pomocą enzymów złożone substancje organiczne na związki prostsze, mogące przeniknąć do wnętrza komórki. Jednocześnie wywołują one przez to duże zmiany w podłożu, na...
Przydatność 50% Znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka
Bakterie jako najmniejsze organizmy żywe o wielkości przeciętnie od 0,2 do 80 mikrometrów mają znaczącą funkcję w przyrodzie. Dzięki temu że występują w każdym środowisku, a największe skupiska ich znajdują się w nieczystościach umożliwiają życie na ziemi. To one rozkładają: rośliny (np.: w lesie tworząc ściółkę leśną), pozostałości po wszelkich...
Przydatność 65% Znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka
Bakterie, które żyją w symbiozie ze zwierzętami roślinożernymi ( w ich przewodzie pokarmowym ) mogą dostać się jako zanieczyszczenie do konserw żywnościowych. Wydzielają toksyczną substancje jadową ( białkową ) zwaną jadem kiełbasianym, która po spożyciu powoduje bardzo silne zatrucia kończące się śmiercią. Zatrucia pokarmowe mogą być spowodowane przez gronkowca...
Przydatność 65% Znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka
W załączniku.
Przydatność 50% Znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka
Bez wielkiej przesady można powiedzieć, że bakterie występują wszędzie. Spotykamy je bowiem w całej biosferze. To niezwykle szerokie rozprzestrzenianie się bakterii możliwe jest dzięki bardzo drobnym wymiarom tych organizmów, ich ogromnej sile rozrodczej, odporności na niekorzystne dla życia warunki otoczenia i wielkiej różnorodności wymagań życiowych. Bakterie odgrywają...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
1 1
aniam 27.12.2011 (13:46)
Znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka:
POZYTYWNE:
1. rozkładają martwe szczątki roślin i zwierząt, przyczyniając się do krążenia materii w przyrodzie (głównie C, N, P, S),
2. biorą udział w procesach glebotwórczych,
3. stanowią integralna część żywą biosfery,
4. zwierzęta roślinożerne wykorzystują bakterie do rozkładania celulozy,
5. wychwytują one gazowy azot z powietrza, wypełniając przestrzeń między grudkami ziemi i
przekształcają go w formę dostępną dla roślin,
6. bakterie symbiotyczne umożliwiają proces trawienia (w jelitach, żołądku) i są źródłem witaminy B i K
7. symbioza roślin motylkowych i bakterii azotowych umożliwia wbudowanie wolnego azotu z powietrza najpierw w związki azotowe (bakterie) a potem w białka (rośliny motylkowe),
8. biorą udział w oczyszczaniu wód i ścieków, rozkładają trujące odpady ropy naftowej przy udziale nowoczesnych metod inżynierii genetycznej,
9. spulchniają glebę,
10. fermentują obornik,
11. przy udziale bakterii otrzymujemy: zsiadłe mleko, kefiry, jogurty, masło, sery, kiszone ogórki, alkohol, kiszoną kapustę, kawę, kakao, paszę dla zwierząt, a także konopie, tytoń, jedwab czy kauczuk,
12. biorą udział w procesie gnicia (beztlenowy rozkład aminokwasów i białek),
13. dzięki bakterią zachodzi proces fermentacji (beztlenowy rozkład węglowodanów),
14. bakterii używa się do produkcji rożnych związków, jak kwas octowy, etanol, butanol, aceton, lizyny,
15. są wykorzystywane do produkcji szczepionek, surowic, antybiotyków (streptomycyna) i witamin (B12 i
NEGATYWNE:
1. są przyczyną groźnych chorób niektóre z nich mogą być zagrożeniem dla życia człowieka (np. gruźlica, kiła, trąd, tężec, salmonelloza, zapalenie opon mózgowych, zapalenie płuc, czerwonka bakteryjna, wywołują również zatrucia pokarmowe), u roślin (np.: mokra zgnilizna, czarna nóżka, rak bakteryjny drzew, parch bakteryjny), u zwierząt (np.: nosacizna, wąglik, gruźlica, zgnilec pszczół)
2. przysparzają wiele strat gospodarce człowieka z powodu przeprowadzania procesów gnilnych (np. psucie produktów spożywczych),
3. niszczą wiele materiałów przemysłowych,
4. uwalniają azot od atmosfery,
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie