Treść zadania

joasska

Napisz jakie jest znaczenie grzybów,porostów w przyrodzie w gospodarce człowieka .

Proszę o jak najszybszą odpowiedź będę bardzo wdzięczna :-)

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 2 1

    Znaczenie w przyrodzie:
    – saprofityczne grzyby rozkładając szczątki organiczne pełnią rolę reducentów w ekosystemach;
    – porosty są organizmami pionierskimi;
    – mikoryza grzybów z korzeniami umożliwia roślinom lepsze zaopatrzenie w wodę i sole mineralne;
    – pasożytnicze grzyby atakują inne organizmy;
    – stanowią pokarm dla różnych zwierząt.
    Znaczenie dla człowieka:
    • spożywane są przez człowieka ze względu na walory smakowe i zapachowe /jadalne grzyby kapeluszowe/;

    • wykorzystywane są do wypieku pieczywa, produkcji kefiru /drożdże/, serów pleśniowych /pędzlaki/, alkoholu /drożdże/, kwasu szczawiowego i cytrynowego /kropidlak/;
    • wykorzystywane są w produkcji antybiotyków /np. penicyliny wytwarzanej przez niektóre pędzlaki/ oraz niektórych witamin z grupy B;
    • porosty stanowią wskaźniki zanieczyszczenia powietrza, niektóre stosowane są jako zioła /płucnica/.



    1 Są wskaźnikami zanieczyszczenia powietrza (bionidykatory)
    2Są organizmami pionierskimi, przyczyniają się do powstawania gleby i tworzą miejsca bytowania dla organizmów bardziej wymagających.
    3 W tundrze stanowią podstawowy pokarm dla zwierząt.
    4 Są jadalne np: kusznica jadalna.
    5 Otrzymuje się z nich barwniki np: lakmus.
    6 Są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym, perfumeryjnym, spożywczym.

    ;)

Rozwiązania

  • 666kkk-_-

    1. grzyby stanowią ważne ogniwo reducentów w krażeniu pierwiastków, rozkładają substancje organiczne, tworzą próchnicę, rozkładają drewno
    2. żyjąc w symbiozie z glonami tworza porosty- organizmy pionierskie
    3. ważną rolę odgrywa mikoryza podstawczaków z sosną, świerkiem, bukiem i limbą
    4. wykorzystywane są w produkcji antybiotyków, np. penicyliny z pędzlaka, a także witamin A, B2, B12
    5. słóżą w przemyśle piekarniczym (drożdże), gorzelniczym (drożdże) oraz mleczarskim przy produkcji kefiru (drożdże) i serów brie, camembert, roquefort (pędzlak0 same grzyby mają małą wartość odżywczą, są ciężkostrawne wskutek obecności chityny, ale nadaja dużą wartość smakową i zapachową produktom kulinarnym
    6. służą do otrzymywania kwasu szczawiowego i cytrynowego (kropidlak)
    7. są wykorzystywane przez czlowieka do walki biologicznej ze szkodnikami
    8. grzyby powoduja choroby u zwierząt, czlowieka np. zatrucie czy grzybice, u roślin: zaraza ziemiaczana czy sporysz. grzyby powoduja również pleśnienie produktów spożywczych oraz materiałów przemysłowych, np. drewna, skóry, odzieży

Podobne zadania

gosiaczek14 Biologia-Znaczenie stawonogów. Pomóżcie proszę:( Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 4 rozwiązania autor: gosiaczek14 28.3.2010 (22:18)
quertt Jaka jest rola krwinek czerwonych ? Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: quertt 14.4.2010 (17:30)
czekolada19 Jakie jest znaczenie stawonogów w przyrodzie i gospodarce Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: czekolada19 15.4.2010 (16:04)
klaudia223 Jaki jest związek między kwiatem a owocem? Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 2 rozwiązania autor: klaudia223 18.4.2010 (15:22)
galczan5 Prosze !! To Na Jutro :( Napisz co umozliwia wymiane gazowa w łodydze Przedmiot: Biologia / Gimnazjum 1 rozwiązanie autor: galczan5 21.4.2010 (18:44)

Podobne materiały

Przydatność 60% Znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka.

Wiemy już, że ogromna większość bakterii należy do organizmów cudzożywnych, czyli odżywiających się pokarmem, który zawiera gotowe związki organiczne. Podczas pobierania pokarmu rozkładają one za pomocą enzymów złożone substancje organiczne na związki prostsze, mogące przeniknąć do wnętrza komórki. Jednocześnie wywołują one przez to duże zmiany w podłożu, na...

Przydatność 50% Znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka

Bakterie jako najmniejsze organizmy żywe o wielkości przeciętnie od 0,2 do 80 mikrometrów mają znaczącą funkcję w przyrodzie. Dzięki temu że występują w każdym środowisku, a największe skupiska ich znajdują się w nieczystościach umożliwiają życie na ziemi. To one rozkładają: rośliny (np.: w lesie tworząc ściółkę leśną), pozostałości po wszelkich...

Przydatność 60% Znaczenie wody w przyrodzie i gospodarce człowieka

"Wartość wody doceniamy dopiero wtedy, gdy wyschnie studnia" - Benjamin Franklin Woda to związek chemiczny niezbędny do podtrzymania życia. Niektóre drobnoustroje potrafią żyć bez powietrza, nie istnieje jednak organizm zdolny przeżyć bez wody. Nic dziwnego - stanowi ona główny składnik wszystkich organizmów żywych. Organizm: Udział procentowy wody: -...

Przydatność 50% Znaczenie gleby w przyrodzie i gospodarce człowieka.

Gleba to biologicznie czynna powierzchnia ziemi, powstała z utworu geologicznego, zwanego skała, macierzystą., w wyniku wietrzenia fizycznego, chemicznego i biologicznego. Gleba jest głównym elementem środowiska przyrodniczego. Na lądzie gleba i przyziemna część atmosfery tworzą naturalne siedlisko roślin, zwierząt i człowieka. Gleba jest ośrodkiem życia i spełnia wiele...

Przydatność 65% Znaczenie bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka

Bakterie, które żyją w symbiozie ze zwierzętami roślinożernymi ( w ich przewodzie pokarmowym ) mogą dostać się jako zanieczyszczenie do konserw żywnościowych. Wydzielają toksyczną substancje jadową ( białkową ) zwaną jadem kiełbasianym, która po spożyciu powoduje bardzo silne zatrucia kończące się śmiercią. Zatrucia pokarmowe mogą być spowodowane przez gronkowca...

0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji