Treść zadania

Nikita-Sylwia

W tabeli podano zawartość błonnika w kilku produktach żywnościowych.Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na błonnik wynosi 25g.Pani Maria zjadła wczoraj 2/25 kg.wiórków kokosowych,7 dag.rodzynek i 15 g.kukurydzy.Czy zaspokoiła w ten sposób dzienne zapotrzebowanie na błonnik?Wykonaj obliczenia.

Rodzaj żywności Jaką część masy stanowi błonnik

wiórki kokosowe 0,24
kukurydza 0,20
groch 0,15
suszone śliwki 0,14
migdały 0,14
rodzynki 0,07
jabłka 0,02

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 0

    2/25 kg.wiórków kokosowych= 80g
    ,7 dag.rodzynek=70g
    i 15 g.kukurydzy

    0,24*80 + 70*0,07 + 0,2*15= 19,2+4.9+3= 27,1g

    tak

Rozwiązania

  • mirkaj1

    0,24 x 80 + 70 x 0,07 + 0,2 x 15 = 19,2 + 4.9 + 3 = 27,1 g

Podobne materiały

Przydatność 65% Wykrywanie skrobi w produktach żywnościowych

WYKRYWANIE SKROBI W PRODUKTACH ŻYWNOŚCIOWYCH I NIE TYLKO: Doświadczenie 1. Wykrywanie skrobi w gotowanym ryżu: Na łyżkę gotowanego ryżu dodaję kilka kropel płynu Lugola. Spostrzeżenia: Płyn Lugola zmienił swoją barwę z pomarańczowej na granatową. Wniosek: W ryżu występuje skrobia. Doświadczenie 2. Wykrywanie skrobi w makaronie: Na łyżkę...

Przydatność 55% Bogowie Greccy - zestawienie w tabeli

Tabelka z najważniejszymi bogami greckimi.

Przydatność 80% Przedstaw oznaczenia używane na produktach (metkach)

Większość pracy jest w tabelach, dlatego zapraszam do załącznika.

Przydatność 55% Włocławek- informacje o Włocławku w formie tabeli

Położenie: Włocławek- miasto w województwie kujawsko-pomorkim, nad Wisłą przy ujściu Zgłowiączki, powiat grodzki, siedziba powiatu włocławskiego. jedno z głownych miast Kujaw (2 pod względem wielkości miasto w województwie) historyczna stolica regionu. Miasto jest siedzibą biskupstwa włocławkiego. Honorowi obywatele: Jan Paweł II Henryk Józef Muszyński Tadeusz...

Przydatność 55% Kwasy i sole w produktach spożywczych - dodatki do żywności

Pod pojęciem substancji dodatkowej do żywności określa się substancję, która zazwyczaj sama nie jest spożywana jako żywność i nie jest używana jako typowy jej składnik, mająca lub nie mająca wartości odżywczej. Jej świadome wprowadzenie do żywności dla celów technologicznych w czasie wyrobu, przetwórstwa, przerobu, obróbki, pakowania, transportu lub przechowywania...

0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji