Treść zadania
Autor: kalina12 Dodano: 29.11.2011 (17:23)
napis"mleko2%" na kartonie oznacze że 2 % masy mleka stawnoi tluszcz. Litr mleka waży około 1.03 kg. Ile waży tłuszcz zawarty w 1 litrze "mleka 2%" obliczenia i wyniki bym poprosił :P
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
W mleczarni rozlano 1000 L mleka do kartonów o pojemności 250 cm Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: teli94 12.4.2010 (21:33) |
jaką częśc masy wody stanowi masa zawartego w niej wodoru? Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: justyna91063 30.5.2010 (17:08) |
Srebro użyte do wyrobu bransolety waży 40g i stanowi 80% masy całej Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: motylek5 6.6.2010 (19:40) |
Woda stanowi około 0,9 masy świerzych grzybów. Suszono 2,5 kg grzybów. Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: asia796 27.9.2010 (16:05) |
Woda stanowi ok. 0,9 masy świeżych grzybów. Suszono 2,5kg grzybów. Przedmiot: Matematyka / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: muncia1234 27.9.2010 (18:55) |
Podobne materiały
Przydatność 55% Masy powietrza.
Globalna cyrkulacja atmosfery powoduje powstawanie wokół Ziemi różnorodnych mas powietrza. Masą powietrza nazywamy wycinek troposfery charakteryzujący się dużą jednorodnością cech fizycznych, takich jak temperatura i wilgotność. Masa powietrza zalegająca dłuższy czas np. kilka dni nad danym obszarem nabiera cech tego obszaru. Przykładowo masa formująca się w...
Przydatność 65% Mleko i przetwory z mleka
I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, cukru mlekowego (laktozy) i soli mineralnych. Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada 90%. W...
Przydatność 80% Przetwórcze i odżywcze zastosowanie mleka
o to jest mleko? Potocznie to produkt, który można pić w postaci samego płynu lub spożywać w postaci produktów mlecznych: jogurtu, kefiru, sera, twarożku, masła... Naukowo to ?płynna wydzielina gruczołów mlecznych kobiet i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie, stanowiąca naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt i młodych zwierząt?....
Przydatność 65% Masy powietrza-ściąga
Powietrze Arktyczne-napływa do naszego kraju najczęściej wiosną.Powoduje wówczas przymrozki i majowe ohłodzenia.Zimą przynosi silne mrozy i obfite opady śniegu. Jest to powietrze przejrzyste, na ogół pozbawione zanieczyszczeń Powietrze Polarne Kontynentalne-dociera nad Polskę głównie zimą.Będąc wówczas mroźne i suche,przynosi słoneczną pogodę.Gdy napływa latem,jest...
Przydatność 70% Ocena towaroznawcza i zastosowanie mleka w gastronomii
1.Ocena towaroznawcza mleka. Charakterystyka mleka: -jest wydzieliną gruczołów mlecznych samic,ssaków -działa na organizm odkwaszająco -ułatwia zachowanie równowagi kwasowozasadowej ustroju -białko mleka jest najtańszym pełnowartościowym białkiem pochodzenia zwierzęcego -białko mleka ma wysoką wartość biologiczną -tłuszcz występuje w postaci zemulgowanej...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
3 0
ewka13 29.11.2011 (17:49)
2% z 1,03kg=0,02*1,03kg=0,0206kg=20,6g
Tłuszcz w litrze mleka wazy 20,6g.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie