Treść zadania
Autor: asia315 Dodano: 19.11.2011 (17:45)
zmieszano 100l mleka o zawartośći 3,5%tłuszczu i 100l mleka o zawartośći5%tłuszczu. Oblicz zawartość tłuszczu w otrzymanym mleku.
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
Roztwór soli kuchennej o stężeniu 25% zmieszano z roztworem 10%. Ile należy Przedmiot: Matematyka / Liceum | 3 rozwiązania | autor: PrinctonGirl609 16.10.2010 (19:45) |
Zadanie 2 Zmieszano 200 litrów mleka 2 % i 50 litrów mleka 4 %.Otrzymano Przedmiot: Matematyka / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: silje8 27.11.2010 (13:53) |
Zmieszano 2kg stopu o zawartości 35% miedzi i 4kg stopu o zawartości 65% Przedmiot: Matematyka / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: aniczkaaa1991 14.12.2010 (19:22) |
Zmieszano dwa gatunki cukierków w różnych cenach w stosunku 2:3 i uzyskano Przedmiot: Matematyka / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: klalusia005 13.1.2011 (16:07) |
Sześć krów zwykłej rasy dostarcza rocznie tyle samo mleka ile dwie krowy Przedmiot: Matematyka / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: maria161 6.3.2011 (11:27) |
Podobne materiały
Przydatność 65% Mleko i przetwory z mleka
I. Skład chemiczny mleka i jego wartość odżywcza Mleko to płynna wydzielina wyspecjalizowanego gruczołu ssaków, zawierająca 8090% wody i 2010% (u krów zwykle 1213%) suchej masy, która składa się głównie z tłuszczu, białek, cukru mlekowego (laktozy) i soli mineralnych. Mleko pochodzi od różnych zwierząt hodowlanych. W produkcji światowej na mleko krowie przypada 90%. W...
Przydatność 80% Przetwórcze i odżywcze zastosowanie mleka
o to jest mleko? Potocznie to produkt, który można pić w postaci samego płynu lub spożywać w postaci produktów mlecznych: jogurtu, kefiru, sera, twarożku, masła... Naukowo to ?płynna wydzielina gruczołów mlecznych kobiet i samic ssaków, której wytwarzanie rozpoczyna się natychmiast po porodzie, stanowiąca naturalny, pełnowartościowy pokarm niemowląt i młodych zwierząt?....
Przydatność 70% Ocena towaroznawcza i zastosowanie mleka w gastronomii
1.Ocena towaroznawcza mleka. Charakterystyka mleka: -jest wydzieliną gruczołów mlecznych samic,ssaków -działa na organizm odkwaszająco -ułatwia zachowanie równowagi kwasowozasadowej ustroju -białko mleka jest najtańszym pełnowartościowym białkiem pochodzenia zwierzęcego -białko mleka ma wysoką wartość biologiczną -tłuszcz występuje w postaci zemulgowanej...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
1 0
rob 19.11.2011 (23:10)
x - % zawartośc tłuszczu w mleku po zmieszaniu
100+100=200 l mleka po zmieszaniu
100*3,5 + 100*0,5 = 200*x
350 + 500 = 200x
x=850/200=4,25%
po zmieszaniu mleko uzyska 4,25 % tłuszczu
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie