Treść zadania
Autor: TakaTypiara Dodano: 16.5.2010 (13:14)
1.Dlaczego ryby są cennym pokarmem dla człowieka?
2.Jakie są przyczyny zmniejszania się liczebności ryb?
3.Podaj przykłady działań,które podejmują ludzie w celu ochrony ryb.
4.Podaj przyczyny zmniejszania się liczebności płazów.
5.W jaki sposób Ty(czyli Ja xD) możesz przyczynić się do ochrony płazów?
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
Dlaczego pleśniak biały to saprofit (zwięźle , krótko i na temat ) Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 2 rozwiązania | autor: kleks985 6.4.2010 (12:23) |
Dlaczego symbolem Tatrzańskiego Parku Narodowego jest kozica? Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: natalka246 8.4.2010 (22:05) |
dlaczego energetyka jądrowa jest traktowana jako przyszłościowe źródło Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: kasia1255 13.4.2010 (16:13) |
Dlaczego żubry warto zobaczyć i chronić? Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: glupi7891 17.4.2010 (17:26) |
dlaczego należy chronić wody słodkie Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 2 rozwiązania | autor: lucja 17.4.2010 (20:28) |
Podobne materiały
Przydatność 55% Ryby
Ryby różnią się od siebie, ale mają wiele wspólnych cech, które pozwalają odróżnić je od innych zwierząt. Wszystkie ryby są kręgowcami, żyją w wodzie, mają płetwy umożliwiające pływanie, łuski chroniące ciało i oddychają za pomocą skrzeli. Płetwy są narządem ruchu. Płetwy nieparzyste: grzbietowa i odbytowa, pełnią funkcję podobną do tej, jaką pełni...
Przydatność 65% Ryby
Ryby: Środowisko Życia : Wodne Pokrycie Ciała : Dachówkowato ułożone łuski , ciało pokryte śluzem zmniejszającym tarcie. Układ oddechowy : Wymiana gazowa odbywa się za pomocą blaszkowatych skrzel umieszczonych po bokach głowy na czterech łukach. Układ krwionośny : zbudowane jest z zatoki żylnej, przedsionka, komory i stożka tętniczego z zastawkami. Jednokierunkowy...
Przydatność 50% Ryby
RYBY Ryby są gromadą kręgowców liczącą wiele gatunków (około 12 tysięcy) i wskazującą wielką rozmaitość form. Zasiedlają wody morskie i słodkie całej kuli ziemskiej. Charakterystyczne cechy ryb są następujące: -ciało o kształcie opływowym, najczęściej wrzecionowate, złożone z głowy, tułowia i ogona, -parzyste kończyny w postaci dwóch par płetw,...
Przydatność 50% Ryby - charakterystyka
RYBY: Są grupą zmiennocieplnych kręgowców wodnych. Żyją w wodach: słonych, słodkich, ciepłych, zimnych, stojących, płynących. Są przystosowane do życia w toni wodnej, w głębinach, w strefie przybrzeżnej. Mogą występować w grupach nazywanych ławicami. Kształt ciała ryb jest wrzecionowaty, hydrodynamiczny, tzw. opływowy. W ciele ryby wyróżniamy 3 części: głowę,...
Przydatność 60% Budowa ryby
Budowa ryby: Zewnętrzna: -Otwór gębowy -Nozdża -Wąsy -Oko -Łuski grzbietowe -Płetwa grzbietowa -Łuski -Płetwa ogonowa -Linia boczna -Skóra -Odbyt (kloaka) -Płetwa odbytowa -Płetwa brzuszna -Płetwa piersiowa Wewnętrzna: -Skrzela -Mózg -Serce -Żołądek -Wątroba -Jelita -Tkanka tłuszczowa -Mięśnie -Żebra -Promienie płetwowe -Kręgosłup...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
0 0
misiaaa15 16.5.2010 (13:29)
Ryby są ważnym składnikiem środowiska naturalnego. Stosunek człowieka do nich zmienia się jednak w przeciągu wieków. Pierwotnie ryby stanowiły dla niego jedno z głównych źródeł stosunkowo łatwo dostępnego pokarmu. Świadczą o tym liczne wykopaliska z różnych epok geologicznych, znalezione na wszystkich kontynentach, wśród których są szczątki narzędzi rybackich, a w pozostałościach po osiedlach ludzkich sprzed tysięcy lat ocalały jeszcze resztki po jedzonych rybach. Dawniej główne skupiska ludzi znajdowały się nad brzegami wód, a w średniowieczu ryba była potrawą postną. I to właśnie wtedy śledź okazał się doskonałą rybą łatwą w konserwacji, przez co rozwinął się plan dróg w tamtym okresie. Obecnie ryby są również źródłem pokarmu, a ich coraz większy popyt doprowadza do rozwijania i modernizowania się rybołówstwa.
Obecnie wzrasta również hobbistyczne i sportowe zainteresowanie rybami. Wiele ludzi hoduje małe rybki akwariowe w domach, albo większe, bardziej okazałe są przetrzymywane w specjalnych basenach. Inni ludzie lubią łowić ryby, są nawet urządzane w tym kierunku zawody. Wiele gatunków jest w ten sposób kontrolowane, zagrożone przed wymarciem są chronione, a ewentualnie gatunki których jest za dużo są wybijane.
Dotychczasowo, fragmentarycznie wspominałam o znaczeniu ryb jako czułego wskaźnika stanu czystości wód oraz jako obiektu rekreacji (sporty wędkarskie i hodowle). Jednak zasadnicze i podstawowe znaczenie ryb jest takie iż ryby stanowią źródło pokarmu. Jest to bardzo ważne nie tylko dla ludzi ponieważ wywiera to wpływ także na biologie tych kręgowców. Omówiona w dalszej części rola ryb w odżywianiu człowieka i dane o wysokości połowów oparłam na materiałach opublikowanych przez Dział Zasobów Rybnych i Eksploatacji FAO, Rocznik Statystyczny Rybołówstwa Światowego oraz Zjednoczenia Gospodarki Rybnej i Centralnego Zarządu Państwowych Przedsiębiorstw Gospodarki Rolnej.
Według dietetyków ponad połowa ludności na kuli ziemskiej jest niedożywiona lub odżywia się w niewłaściwy sposób. Pierwsze polega na zjadaniu zbyt małej ilości pokarmu, natomiast drugie na nieprawidłowym jego składzie np. zbyt dużej ilości węglowodanów do białka.
Białko ryb stanowi średnio 10% całkowitej ilości spożywanego białka zwierzęcego. Mięso ryb jest szczególnie cennym źródłem białka, ponieważ zawiera wszystkie najważniejsze dla człowieka aminokwasy. Zawiera również sole mineralne i witaminy, będąc ważnym źródłem jodu, fosforu, potasu, żelaza i miedzi oraz witamin A i D. Mięso to bywa obficie przerośnięte tłuszczem, przy czym jego udział w ciele ryb może być bardzo różny. W niektórych wypadkach tłuszcz jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym gdyż tworzy się z niego tran, głownie z wątroby dorsza, w którym są skondensowane wszystkie witaminy i pierwiastki. Ponadto z ryb wyrabia się mączkę rybną, nawozy, klej, żelatynę oraz stosuje się je w medycynie do leczenia chorób serca, krążenia i stawów poprzez wyrabianie z nich lekarstw.
Natomiast w mięsie ryb jest bardzo niska zawartość węglowodanów dzięki czemu może być ono cennym uzupełnieniem diety, które składają się z przetworów zbożowo ziemniaczanych a także cukrów.
Zdając sobie sprawę z ogólnoświatowego zapotrzebowania na mięso ryb i tran warto zapoznać się ze statystyką połowów, które są także bardzo ważne ponieważ dają zatrudnienie ogromnej liczbie ludności mieszkającej w szczególności nad morzem. W 1980 roku światowy połów ryb wynosił około 64 mln ton, z czego ryby morskie to 56 mln, czyli średni odłów wynosi 1,5 kg/h, a śródlądowe to 8 mln ton, czyli tu odłów wynosi 15,5 kg/h.
Rybołówstwo morskie polega głównie na eksploatacji zasobów rybnych. Wpływ człowieka na ryby żyjące w tych wodach jest jeszcze znikomy.
Rybactwo śródlądowe tym różni się od tego poprzedniego, że tu wpływ człowieka na ryby i na środowisko, w którym one żyją jest znacznie większy.
Jeżeli chodzi o największe potęgi rybackie świata to na pierwszym miejscu uplasowała się Japonia z odłowem wynoszącym 10,7 mln ton, kolejno Rosja, Chiny, Stany Zjednoczone i Peru. Ich udział w światowym rybołówstwie wynosi 43%.
Obecnie od 1980 roku połów ryb wzrósł około dwukrotnie.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie