Treść zadania
Autor: aboom Dodano: 11.10.2011 (14:42)
opisz w jaki sposób enzymy są wykorzystywane w przemyśle
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
Podobne zadania
Opisz rodzinę roślin liliowate Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: gacek1791 12.4.2010 (16:44) |
opisz transkrypcję i translację.Podaj różnice tych procesów u eukariota i Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: mika32 22.4.2010 (16:26) |
opisz poszczególne układy kręgowców;pokarmowy,wydalniczy,oddechowy,budowa Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: silje17 23.4.2010 (19:40) |
Opisz etapy tonięcia ... Przedmiot: Biologia / Liceum | 1 rozwiązanie | autor: Konto usunięte 29.5.2010 (18:38) |
ENZYMY Przedmiot: Biologia / Liceum | 2 rozwiązania | autor: kaasiula 18.9.2010 (11:43) |
Podobne materiały
Przydatność 50% Enzymy
Enzymy
Enzymy, grupy białek działających w komórkach i płynach ustrojowych żywych,
organizmów jako biokatalizatory reakcji biosyntezy i rozkładu. W komórce enzymatycznej występują pojedynczo lub tworzą układy wieloenzymatyczne (np. układ oksydazy pirogronianowej), katalizujące szereg następujących po sobie reakcji. Każda tkanka
ma nieco inny zestaw enzymów....
Przydatność 70% Enzymy
Są tutaj potrzebne tematy na zajęcia z mikrobiologii, biochemii i ekonomii..
Przydatność 55% Enzymy
Enzymy ? wielkocząsteczkowe, w większości białkowe biokatalizatory przyspieszające specyficzne reakcje chemiczne wskutek obniżenia ich energii aktywacji. Badaniem enzymów i ich działania zajmuje się enzymologia. Praktycznie wszystkie przemiany chemiczne związane z funkcjonowaniem organizmów żywych (a także wirusów i podobnych) wymagają współudziału enzymów, by zapewnić...
Przydatność 60% Enzymy, witaminy
ENZYMY Enzymy – są to biokatalizatory, produkowane przez żywe komórki. Enzym składa się z: - części białkowej czyli apoenzymu - części niebiałkowej czyli koenzymu centrum – to miejsce odpowiedzialne za przyłączanie substratów do koenzymów E – enzym S – substrat P – produkt Enzymy obniżają energię aktywacji, nie wchodzą w reakcje, nie zużywają...
Przydatność 60% Techniki wykorzystywane w inżynierii genetycznej.
Inżynieria genetyczna, jako ingerencja w strukturę genową komórek lub organizmów od początku swojego istnienia budziła wiele kontrowersji, ponieważ modyfikacja funkcji określonego odcinka DNA jest rzeczą niezwykłą, której skutki mogą okazać się największym odkryciem i przełomem w dziedzinie genetyki i medycyny, ale mogą również na przestrzeni wielu lat doprowadzić do...
0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań
1 0
wspaniala 13.10.2011 (22:39)
Przemysł piekarniczy
-Grzybowe alfa-amylazy- Katalityczne przyspieszenie rozkładu skrobi z mąki na krótsze cukry. Te z kolei są wykorzystywane przez drożdże piekarnicze zawarte w cieście, wskutek czego produkowany jest dwutlenek węgla, spulchniający ciasto. Używane w produkcji pieczywa białego, bułek itp.
-Proteazy- Producenci ciastek używają ich do obniżenia poziomu białka w mące.
Jedzenie dla niemowląt
-Trypsyna- Do wstępnego nadtrawiania jedzenia.
Browarnictwo, gorzelnictwo i przemysł winiarski
-Enzymy jęczmienne uwalniane są podczas przyrządzania zacieru przy produkcji piwa.- Rokładają one skrobię i białka, uwalniając cukry proste i aminokwasy, służące następnie drożdżom w fermentacji.
-Przemysłowo produkowane enzymy jęczmienne i drożdżowe- Używane jako substytuty naturalnych
-Amylazy, glukanazy, proteazy- Rozkładają polisacharydy i białka zawarte w słodzie czy zacierze.
-Betaglukozydaza- Poprawia proces filtrowania.
-Amyloglukozydaza- Produkacja trunków niskokalorycznych.
-Proteazy- Usuwają zmętnienia produktu.
-Dekarboksylaza kwasu α-acetomlekowego (ALDC)- Poprawia wydajność fermentacji usuwając nadmiar biacetylu
Soki owocowe
-Celulazy, pektynazy- Klarują soki (rozkład celulozy i pektyn).
Mleczarstwo
-Podpuszczka, izolowana z żołądków młodych przeżuwaczy (cielęta, owce).- Produkcja serów, używane do hydrolizy białek.
-Enzymy pochodzenia mikrobiologicznego- Zastępują te pochodzenia zwierzęcego.
-Lipazy- Stosowane w produkcji sera Roquefort by usprawnić ich dojrzewanie.
-Laktazy- Rozkład laktozy do glukozy i galaktozy.
Zmiękczacze mięsa
-Papaina- Rozmiękczanie mięsa przy gotowaniu.
Przemysł skrobiowy
-Amylazy, amyloglukozydazy i glukoamylazy- Rozkład skrobi do glukozy i produkcja cukrów inwertowanych.
-Izomeraza glukozowa- Konwersja glukozy we fruktozę przy produkcji wysokofruktozowych syropów ze skrobi. Syropy te są używane do słodzenia i są słodsze niż sacharoza, a mniej kaloryczne.
Przemysł papierniczy
-Amylaza, ksylanaza, celulaza i ligninaza- Amylazy rozkładają skrobię w celu zmniejszenia lepkości, wspomagają regulację gramatury papieru i jego pokrycia. Ksylanazy redukują potrzebę wybielania. Celulazy wygładzają włókna, wspomagają schnięcie oraz usuwanie pigmentów (przy przeróbce makulatury). Ligninazy degradują ligniny i wspomagają zmiękczanie papieru.
Przemysł biopaliwowy
-Celulaza- Używana do rozkładu celulozy do cukrów, które mogą być wykorzystane w procesie fermentacji przy produkcji etanolu celulozowego.
-Ligninaza- Używana do rozkładu ligniny
Biodetergenty
-Proteazy, pierwotnie pozyskiwane z wydzielających je na zewnątrz komórek bakterii.- Używane w praniu wstępnym i namaczaniu, a także podczas prania zasadniczego, gdzie wspomagają usuwanie plam pochodzenia białkowego z ubrań.
-Amylaza- Do usuwania plam ze skrobi.
-Lipaza- Wspomagają usuwanie plam z tłuszczu.
-Celulaza- Używana w biologicznych zmiękczaczach do tkanin.
Płyny do mycia soczewek kontaktowych
-Proteazy- Do odbiałczania szkieł i zapobiegania zakażeniom.
Przemysł gumowy
-Katalaza- Do wytwarzania tlenu z nadtlenków, by przetwarzać lateks w gumy spienione.
Przemysł fotograficzny
-Proteazy- Rozkład żelatyny pokrywających filmy fotograficzne przy odzyskiwaniu z nich srebra.
Biologia molekularna, biochemia i pokrewne, a także analityka laboratoryjna i kliniczna
-M.in. enzymy restrykcyjne, ligazy DNA, polimerazy DNA i RNA, proteazy, DNazy, RNazy, enzymy szlaków metabolicznych i inne.- Używane m.in. w manipulacjach materiałem genetycznym, badaniach metabolizmu, proteomice, w diagnozowaniu klinicznym i kryminalnym, jako markery i indykatory, oraz wiele innych.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie