Komentarze do zadania
-
KingaG 1.10.2011 (19:34)
Podłużne dojrzałe owoce kakaowca ścina się i wydobywa z nich 20-60 ziaren, a potem poddaje je fermentacji, dzięki czemu nabierają specyficznego smaku i aromatu. Wysuszone, obrane z łupin ziarna miele się na masę kakaową. Z masy pozyskuje się kakao w proszku, a z zawartego w niej tłuszczu
-
ola1995 28.9.2011 (14:47)
Owoce kakaowca zrywa się i pozostawia na 3–7 dni do fermentacji. Następnie ziarna są suszone (zazwyczaj na słońcu) w celu ochrony przed pleśnią, palone, klasyfikowane na różne gatunki i mielone. Uzyskaną półpłynną masę rozdziela się na masło kakaowe i proszek kakaowy za pomocą jednej z dwóch metod:
za pomocą prasy, co w połączeniu z alkalizacją ziaren stanowi podstawę produkcji czekolady holenderskiej;
metodą Bromy, czyli wieszając worek z kakaową miazgą w ciepłym pomieszczeniu, co pozwala na uzyskanie lepszych efektów i zachowuje wyraźniejszy smak kakaowego proszku.
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
CzaAarNaAa_ 29.9.2011 (13:34)
jak sama nazwa owoca mowi- mozna z nich prodkowac kakao ;) owoce sa sa w ksztalcie owalnym i okryte sa gruba lupinka.- maja w srodku mnostwo nasion czyli ziaren kakowych (sa okryte miaszem. ziarna te sa szuszone i palone. pozniej zostaja mielone. Uzyskany ,,produkt'' uzywa sie do produkcji czekolad, masla kakaowego (bo oczywiscie te w sklepach ma jeszcez mnostwo konserwantow itp).
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
Napisz, w jaki sposób owoce przystoswały się do rozsiewania przez wiatr i Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: salwinaa 28.3.2010 (17:57) |
Jak przystosowały się owoce do rozsiewania przez wiatr zwierzęta i wodę? Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: sito1 7.10.2010 (18:17) |
JAK DBAĆ O ZDROWIE!!!???. IM WIĘCEJ TYM LEPIEJ NP. MYJ RĘCE , JEDZ OWOCE Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 3 rozwiązania | autor: kielma95 10.3.2011 (18:35) |
` Wpisz owoce lub nasiona , które są bogate w witaminy , tłuszcze , białka Przedmiot: Biologia / Szkoła podstawowa | 1 rozwiązanie | autor: TaCool 15.2.2012 (16:24) |
Podobne materiały
Przydatność 55% Owoce Edenu
Czym był ogród w Edenie, wspominany w Biblii jako miejsce pełne różnorodnej roślinności, gdzie ukazano Adamowi nie nazwane zwierzęta? Współczesna nauka twierdzi, że najlepsi przyjaciele człowieka, rośliny uprawne i zwierzęta, jakimi rozporządzamy, zostały udomowione nie wcześniej niż 10 000 lat przed Chrystusem. Pszenica i jęczmień, psy i owce (by wymienić pierwsze z brzegu...
Przydatność 60% Owoce i warzywa
Jak już wiemy owoce i warzywa są niezbędną częścią naszego codziennego jadłospisu. Każdy z nas powinien przynajmniej raz dziennie zjadać posiłek, w którym są warzywa i owoce. Jednak nie każdy i nie zawsze stosuje tego rodzaju metodę. A szkoda! Gdybyśmy codziennie dostarczali swojemu organizmowi odpowiednią ilość witamin i składników odżywczych znajdujących się w owocach...
Przydatność 60% Warzywa i owoce
Warzywa i owoce Warzywa i owoce są produktami niskoenergetycznymi, których głównym składnikiem są węglowodany. 1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal energii. Właśnie węglowodany powinny stanowić główne źródło energii w naszym pożywieniu. Najbardziej bogate w węglowodany, a zarazem najbardziej kaloryczne spośród owoców są banany, winogrona i daktyle. Owoce i warzywa...
Przydatność 50% Egzotyczne owoce I - Awokado.
Awokado (Persea americana) Ojczyzną awokado jest zdecydowanie Ameryka Środkowa i Południowa. Owoc ten, znany był już takim starożytnym cywilizajcją jak Aztekowie czy Inkowie. W europie "maślany owoc" pojawił się dopiero ok.XVII w. Wiecznie zielone drzewo na którym rośnie, sięga nawet do 20m. Z powodu wysokiej zawartości tłuszczów (18-30%), głownie nienasyconych, często...
Przydatność 55% Warzywa i owoce (technologia i towarozanwstwo)
Charakterystyka i podział owoców. Owoce należą do artykułów wysoko cenionych przez dietetyków i żywieniowców. Są one bowiem źródłem wielu witamin i związków mineralnych oraz błonnika. Ze względu na sezonowość zbioru krajowych owoców istnieje potrzeba ich utrwalania i przetwarzania. Obecnie w handlu w ciągłej sprzedaży znajdują się owoce z importu. Na ogół owoce...
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
1 0
eryka13 28.9.2011 (16:47)
owoce kakaowca to Owalne jagody (250 X 100 mm), bruzdkowane lub gładkie o kształcie przerośniętego ogórka. Okryte są grubą łupiną. Zawierają 20 do 60 płaskich lub kulistych nasion ("ziaren kakaowych"), które są pogrążone w przyjemnie pachnącym, czerwonawym miąższu o słodkawym smaku.
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie