Treść zadania

blackberry

Przyjmijmy że talerz zawiera 3/8 litra zupy, a łyżkę można nabrać 0,01 litra.

a) Ile razy trzeba podnieść łyżkę do ust, aby zjeść pełen talerz zupy ? Oblicz.
b) Ile łyżek wody trzeba by było wlać do trzystulitrowej wanny, aby napełnić ją do połowy ? Oblicz.

Zgłoś nadużycie

Komentarze do zadania

  • a)Jesli 3/8 to 0,375(3:8)
    0,375: 0,0I=37,5raza
    Trzeba podnosić łyżkę 37,5 raza

    b)połowa 300 litrowej wanny to I50litrów
    I50litrów : 0,0I=I5000
    I5000łyżek wody trzeba wlać do wanny
    Mam nadzieje że pomogłam licze na naj :)

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 0

    a) 3/8 : 0,01 = 380

    Odp. Aby zjeść pełen talerz zupy należy podnież łyżkę 380 razy.

    b) 150 : 0.01 = 15 000

    Odp. Aby napełnić trzystulitrową wannę do połowy należy wlać 15 000 łyżek wody.

Rozwiązania

Podobne materiały

Przydatność 100% Mona Lisa

Moim ulubionym obrazem jest ,,Mona Lisa’’ .Bardzo podoba mi się ten obraz , ponieważ narysowana kobieta jest przedstawiona tak jakby była prawdziwa , a nie namalowana . Obraz ten jest bardzo znany na świecie i ceniony w śród krytyków malarstwa. Wybrałam , go też dla tego , że autor tego obrazy przedstawił piękno kobiety farbami Na pierwszym planie tego obrazu jest...

Przydatność 80% Instrukcja jedzenia zupy

Mając przed sobą talerz gorącej zupy należy najpierw rytmicznie i mocno podmuchać nie więcej niż trzy razy. Gdy zaś zupa jest zimna tej czynności nie wykonujemy. Prawa lub lewą rękę (zależy jak kto woli sięgamy po łyżkę. Następnie powoli zbliżamy łyżkę do talerza, pochylając przy tym lekko w prawa stronę i nabieramy niedużą ilość zupy. Po chwili unosimy łyżkę do...

Przydatność 65% Sosy i zupy-charakterystyka

Sos to gęsty płyn, tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki (ostry, łagodny, kwaśny, słodki), stosowany jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itd. W konsystencji luźniejszy jest od kremu. Sosy zimne – są dodatkiem do potraw zimnych przekąsek, niektórych dań gorących i deserów. Uzupełniają składniki odżywcze...

Przydatność 65% Analiza Obrazu ''Mona Lisa''

Autorem obrazu ?Mona Lisa? jest Leonardo da Vinci. Dzieło powstało ok. 1503-1507 roku. Jego wymiary to 77cm./53cm. Technika: olej, deska. Miejsce przechowywania to paryski Luwr. Orientacja obrazu pionowa, perspektywa linearna. Mona Lisa to prawdopodobnie portret patrycjuszki florenckiej Monny Lisy del Giocondo, która pozowała malarzowi mając 24-25lat. Na obrazie widoczny jest...

Przydatność 50% Technologia gastronomiczna - ciasta, kasze, kremy, zupy

praca znajduje się w załączniku

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji