Treść zadania
Autor: gruby-1212 Dodano: 13.5.2010 (17:12)
Uczeń przygotował 20% ROSTWUR WODNY SOLI KUCHENNEJ I ROZLAŁ GO DO 3 ZLEWAK PO 250G W KAZDEJ.
a.Do pierwszej zlewki dodał 100g wody.Oblicz steżenie procentowe otrzymanego rostworu.
Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.
Najlepsze rozwiązanie
Rozwiązania
-
Klaudia900 14.5.2010 (22:03)
Cp = 20%
mr = 250g x 3 = 750g
ms = ???
Cp = ms/mr * 100%
ms = Cp*mr / 100%
ms = 20%*750g / 100%
ms = 150g
150g pomiędzy 3 zlewki = 50g substancji rozpuszczonej w każdej zlewce
i teraz mr zwiększa się o 100g (dolano tyle gram wody)
czyli mr = 350g a ms pozostaje niezmienna
należy teraz ponownie podstawić pod wzór na Cp i zadanie wykonane. ;)
Cp = ms/mr * 100%
Cp = 50g/350g * 100%
Cp = w przybliżeniu 14,29%
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie
Podobne zadania
Wzory i nazwy soli Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 2 rozwiązania | autor: Evi 25.3.2010 (21:22) |
Rozpuszczalność soli w wodzie. Pomocy! Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: krzysio-baran 11.4.2010 (19:38) |
Po odparowaniu z 40 g roztworu pozostało 4 g soli. Jaki był skład procentowy Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 4 rozwiązania | autor: natalia001 14.4.2010 (19:33) |
Napisz wzory nastepujacych soli: Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 3 rozwiązania | autor: niesia01234 19.4.2010 (12:46) |
Napisz wozry strukturalne dla nastepujacych soli: Przedmiot: Chemia / Gimnazjum | 1 rozwiązanie | autor: niesia01234 21.4.2010 (14:11) |
Podobne materiały
Przydatność 60% Właśiwości soli kuchennej i wody .
Sól kuchenna Sól kuchenna tzw. chlorek sodu ma wiele właściwości fizycznych i chemicznych . Ta substancja ma konsystencje proszku . Jej stan skupienia jest stały .Ma słony smak i jest biała .Sól jest bezwonna , lecz gdy się dostanie do nosa może go w małym stopniu podrażnić. Szybciej rozpuszcza się w wyższej temperaturze . Temperatura topnienia soli kuchennej wynosi 801oC , a...
Przydatność 60% Ekosystem wodny
Ekosystem-układ ekologiczny obejmujący żywe organizmy i środowisko nieożywione (biocenoza i jej biotop), w którym zachodzi obieg materii i przepływ energii. W ekosystemach jezior światło jest pierwszą zmienną wpływającą, na produkcje pierwotną, a głębokość, do której dociera światło w jeziorze jest podstawową zmienną wpływającą na zakres strefy, w której zachodzi...
Przydatność 65% Transport morski i wodny śródlądowy
Żegluga jest jednym z najstarszych rodzajów transportu. Jej zaletą są przede wszystkim niskie koszty przewozu dużej ilości towarów na znaczne odległości, dlatego statkami morskimi i śródlądowymi przewozi się głównie surowce i półprodukty o dużej objętości i masie. Transport wodny śródlądowy odbywa się po rzekach, jeziorach i łączących je kanałach, rozwija się więc...
Przydatność 65% Transport wodny morski i śródlądowy
W załącznikach są dwa materiały, wszystko o transporcie wodnym morskim i śródlądowym. Jest referat w Wordzie i do tego prezentacja w Power Poincie. Niech służy Wam dalej:-)
Przydatność 55% Transport morski i wodny śródlądowy
Transport morski i wodny śródlądowy Żegluga to jeden z najstarszych rodzajów transportu. Statkami morskimi i śródlądowymi przewozi się głównie surowce o dużej objętości i masie, ponieważ koszty transportu dużej ilości towarów na znaczne odległości są niskie. W ostatnich latach obserwujemy wzrost przewozów ładunków transportowanych drogą morską. Jednak poważną...
0 odpowiada - 0 ogląda - 2 rozwiązań
0 0
joja91 14.5.2010 (16:26)
Cp= 20%
masa roztworu= 250g
z definicji stężenia procentowego :
20gsubstancji(soli) --> 100g roztworu
X --> 250g roztworu
X=( 20g*250g)/ 100g
X= 50g(soli kuchennej) => m wody = 250-50= 200g
a)
dodano 100g wody, czyli
masa wody w pierwszej zlewce = 200g +100g= 300g
Cp= (masasubstancji rozpuszczonej / masa roztworu) * 100%
masa roztworu= masa substancji rozpuszczonej (czyli soli kuchennej) + masa wody
masa roztworu= 50g+ 300g= 350g
Cp=(50g/350g)*100%≈ 14,29%
Dodawanie komentarzy zablokowane - Zgłoś nadużycie