Treść zadania

aboom

zadanie 1
wskazane substancje podziel na związki chemiczne i pierwiastki: tlen, cukier, butan, diament, H2s, Cl2, NaOH, Fe

Pierwiastki :
Związki chemiczne :


zadanie 2
określ masę cząsteczkową chlorowodoru wiedząc, że : mH=1u, mCl=35,5u, mo=16u, mc=12u


zadanie 3
Zapisz za pomocą symboli chemicznych reakcję przebiegającą według schematu słownego:
wapń + tlen -------> tlenek wapnia ...............................................
Wskaż substraty. Jaki to typ reakcji? Zapisz jak należy odczytać to równanie


zadanie 4
Jakie informacje o budowie atomu danego pierwiastka podaj zapis:

do góry 24
na dole 12 PO ŚRODKU ` Mg `

Zadanie jest zamknięte. Autor zadania wybrał już najlepsze rozwiązanie lub straciło ono ważność.

Najlepsze rozwiązanie

  • 1 0

    Zad 1.
    Pierwiastki : diament (węgiel) ,tlen , chlor-Cl2 , żelazo -Fe
    Związki chemiczne : cukier , butan , siarkowodór-H2S , wodorotlenek sodu - NaOH

    Zad 2.
    M_{HCl} = 1u + 35,5u = 36,5u

    Zad 3.
    2Ca + O_{2} \to 2 CaO

    Substraty : wapń-Ca .tlen -O2

    Jest to reakcja syntezy,czyli łączenia.

    Dwa atomy wapnia łączą się z cząsteczką tlenu i powstają 2 cząsteczki tlenku wapnia.

    Zad 4.

    ^{24}_{12}Mg

    Atom magnezu zbudowany jest z 12 protonów i 12 elektronów - mówi o tym liczba atomowa = 12.
    W jądrze atomu magnezu poza 12 protonami znajduje się 24 -12 = 12 neutronów.

Rozwiązania

Podobne zadania

patishq Typowe reakcje chemiczne (pomocy) Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: patishq 18.4.2010 (17:22)
Thal Zadanie na obliczenie stezenia Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: Thal 22.4.2010 (17:44)
kamila2512 Naturalne substancje w preparatach fryzjerskich (uwzględnić zioła, witaminy, Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: kamila2512 9.5.2010 (13:55)
Daktyl15 Zadanie 1. Przedmiot: Chemia / Liceum 2 rozwiązania autor: Daktyl15 11.5.2010 (18:29)
nieznajoma006 Wiązania chemiczne Przedmiot: Chemia / Liceum 1 rozwiązanie autor: nieznajoma006 14.5.2010 (11:42)

Podobne materiały

Przydatność 60% Pierwiastki chemiczne.

Symbol Nazwa Masa atomowa Sb Antymon 121,75 Ar Argon 39,95 As Arsen 74,92 N Azot 14,01 Ba Bar 137,33 Be Beryl 9,01 Bi Bizmut 209,98 B Bor 10,81 Br Brom 79,90 Cs Cez 132,91 Cl Chlor 35,45 Cr Chrom 51,99 Sn Cyna 118,71 Zn Cynk 65,39 F Fluor 18,99 P Fosfor 30,97 Fr Frans 223,02 Ge German 72,61 Al Glin 26,98 He Hel 4,003 I Jod 126,90 Kr Kryptom 83,80 Si Krzem 28,09 Xe Ksenon...

Przydatność 55% Substancje chemiczne i związki chemiczne

Substancje chemiczne i związki chemiczne. Substancje chemiczne - są to wszystkie związki i pierwiastki chemiczne wyróżnia się około 10 mln związków chemicznych Substancje chemiczne charakteryzują się zespołem cech ( właściwości) które pozwalają odróżnić jedne substancje od drugich. Wyróżnia się właściwości fizyczne i chemiczne. Właściwości fizyczne to :...

Przydatność 80% Pierwiastki chemiczne - po angielsku

Aktyn Ac actinium Ameryk Am americium Antymon Sb antimony Argon Ar argon Arsen As arsenic Astat At astatine Azot N nitrogen Bar Ba barium Berkel Bk berkelium Beryl Be berylium Bizmut Bi bizmuth Bor B boron Brom Br bromine Cer Ce cerium Cez Cs cesium Chlor Cl chlorine, chlorin Chrom Cr chromium Cyna Sn tin Cynk Zn zinc Cyrkon Zr zirconium Dysproz Dy dysprosium Einstein Es...

Przydatność 55% Substancje chemiczne i ich przemiany

Substancje chemiczne dzieli się na proste, czyli pierwiastki, i złożone, czyli związki chemiczne oraz mieszaniny. Pierwiastki dzielą nie na metale i niemetale. 90 pierwiastków występuje w przyrodzie, a pozostałe zostały otrzymane sztucznie, drogą reakcji jądrowych. Mieszaniny dzielą się na jednorodne i niejednorodne. Można je rozdzielić na składniki za pomocą metod...

Przydatność 80% Chemiczne dodatki do żywności.Substancje psychoaktywne

Chemiczne dodatki do żywności – związki chemiczne dołączane do żywności (najczęściej w liczbie od kilku do kilkunastu) w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego, zmiany jej konsystencji i koloru oraz przedłużania terminu ważności do spożycia. Chemiczne dodatki do żywności można ogólnie podzielić na: 1.Kompozycje smakowo-zapachowe, zwane czasami...

0 odpowiada - 0 ogląda - 1 rozwiązań

Dodaj zadanie

Zobacz więcej opcji